ΘΑΝΑΣΙΜΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ Η ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

Μοιράσου το άρθρο!

Με αφορμή τις εξελίξεις στο φαρμακείο του ΠΠΝΛ

Τα όσα ήρθαν στην επιφάνεια με αφορμή τις εξελίξεις στο φαρμακείο του ΠΠΝΛ δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Αναδεικνύεται για άλλη μια φορά η τραγική κατάσταση που δημιουργεί η χρόνια υποστελέχωση του νοσοκομείου. Δεν πέρασε άλλωστε καιρός που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με τις πολυήμερες κινητοποιήσεις τους  μέσα στο 2ο κύμα της πανδημίας εξέφρασαν την μεγάλη τους ανησυχία για τους κινδύνους που υπάρχουν για την λειτουργία του νοσοκομείου , τους ασθενείς αλλά και τους ίδιους.

Σε αυτό το νοσοκομείο, που κατά τα άλλα αποτελεί νοσοκομείο αναφοράς, σε κανονικές συνθήκες έγιναν το προηγούμενο διάστημα μόλις 38 προσλήψεις παραϊατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με το καθεστώς των επικουρικών και 23 προσλήψεις επικουρικών γιατρών. Την ίδια ώρα, τα επίσημα στοιχεία κάνουν λόγο για εκατοντάδες κενά γιατρών και υπολοίπου προσωπικού ακόμη και με τα πετσοκομμένα μνημονιακά οργανογράμματα (μειωμένα σχεδόν κατά 40%). Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η πλειοψηφία των υγειονομικών να δουλεύει ακατάπαυστα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και τους ασθενείς και έχοντας δημιουργήσει πολύμηνες λίστες αναμονής για απλά ιατρικά ραντεβού και χειρουργεία.

Σε αυτό το νοσοκομείο σε ένα νευραλγικό τομέα ,το φαρμακείο του, το οποίο προμηθεύει καθημερινά τις κλινικές του νοσοκομείου με φάρμακα, εξυπηρετεί εκατοντάδες νοσηλευόμενους και τους εξωτερικούς ασθενείς καθημερινά ενώ προβλέπονται εφτά θέσεις Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών,  σήμερα υπηρετούν σταθερά μόνο τρεις. Αντίστοιχα, στην κατηγορία Βοηθών Φαρμακείου προβλέπονται δώδεκα θέσεις και μέχρι πριν λίγες μέρες υπηρετούσαν μόνο δύο και αυτή την στιγμή κανένας. Με αυτό το λιγοστό προσωπικό διευρύνονται τα καθήκοντα όπως έγινε με την εγκατάσταση της διαδικασίας παρασκευής των κυταρροστατικών φαρμάκων. Ανάλογη είναι η κατάσταση σε άλλες υπηρεσίες όπως η τεχνική όπου οι εργαζόμενοι κάνουν “on call”  υπηρεσία γιατί δεν υπάρχει προσωπικό να καλυφθούν όλες οι βάρδιες.

Ο περίσσιος ζήλος και η αυταπάρνηση που εργάζονται όλοι οι υγειονομικοί δεν μπορεί να αποτελέσει την «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για την εγκληματική πολιτική που εφαρμόζεται. Πολύ περισσότερο όταν δουλεύουν χωρίς τηρούνται σε πολλές περιπτώσεις τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς τους. Όταν εργάζονται στην πρώτη γραμμή, σε εξουθενωτικούς ρυθμούς, διαρκώς εκτεθειμένοι σε τεράστιους κινδύνους ,  με συνέπεια ατελείωτη φθορά για την ίδια την υγεία τους . Και η ανταμοιβή στους «ήρωες με τις άσπρες και πράσινες μπλούζες» είναι η διαρκής άρνηση από όλες τις κυβερνήσεις για ένταξή τους στα ΒΑΕ. Είναι η τρομοκρατία όταν αντιδρούν, αγωνίζονται και διεκδικούν.

Όλα αυτά δεν αντιμετωπίζονται με μπαλώματα όπως η μεταφορά προσωπικού από άλλες υπηρεσίες οι οποίες αφυδατώνονται, ούτε με προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, με ελαστικές σχέσεις εργασίας που αποτελούν μια προσωρινή λύση και μόνο.

Η  άθλια αυτή κατάσταση που βιώνει ο λαός της περιοχής διαμορφώθηκε χρόνια τώρα, από όλες τις κυβερνήσεις(ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) που προωθούν την πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας, που θωρακίζει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και συνθλίβει τις λαϊκές ανάγκες. Ενδεικτικά, στα 2 νοσοκομεία της Λάρισας οι προϋπολογισμοί είναι μειωμένοι κατά 60% από το 2012 . Μόνο στον φετινό προϋπολογισμό(εν μέσω πανδημίας) οι δαπάνες για τη υγεία είναι μειωμένες κατά 600 εκ. ευρώ.Για χρόνια αυτές οι θανατηφόρες περικοπές ονομάζονταν «εξορθολογισμός», «εξοικονόμηση», «χρηστή διαχείριση» κα για κρυφτεί το γεγονός πως  με το κριτήριο της πληρότητας μεθοδεύτηκε η μείωση των διαθέσιμων κλινών αλλά και το κλείσιμο ολόκληρων νοσοκομείων.

 Αυτή η κατάσταση, πέρα από την «εξοικονόμηση» κονδυλίων για τη στήριξη συνολικά του κεφαλαίου, ωφέλησε τους επιχειρηματικούς ομίλους στην ιδιωτική Υγεία που εξασφάλισαν πελατεία. Καθόλου τυχαία, ειδικά η πόλη της Λάρισας είναι κυριολεκτικά περικυκλωμένη από μεγάλες ιδιωτικές δομές Υγεία. Για επίταξη του ιδιωτικού τομέα φυσικά δεν γίνεται ούτε λόγος.

Πολύ δε περισσότερο όταν βρισκόμαστε ένα χρόνο σχεδόν μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας που ξέσπασε στην χώρα μας και μπροστά σε ένα τρίτο, με την κυβέρνηση την ΝΔ να μην έχει αξιοποιήσει τον χρόνο που κερδήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα από τη στάση του λαού για να θωρακίσει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Η «διαχείριση» της πανδημίας δείχνει ολοφάνερα και με το πιο εγκληματικό της πρόσωπο ότι το μοναδικό τους μέλημα είναι το πως θα ανακάμψει η οικονομία (δηλαδή τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου και των επιχειρηματικών ομίλων), αδιαφορώντας στην κυριολεξία όπως και προηγούμενα για την υγεία, την ασφάλεια και την ζωή των εργαζομένων και του λαού συνολικότερα.

Η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα αντί να προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων για την κάλυψη των τεράστιων κενών… κάνει «οικονομίες» σε βάρος της υγείας του λαού, με συμβάσεις με ημερομηνία λήξης, κι αυτές ελάχιστες σε σχέση με τις πραγματικές ελλείψεις, με ανακύκλωση προσωπικού και συνεχείς μετακινήσεις.

Την καλούμε να σταματήσει εδώ και τώρα της εγκληματική της στάση, να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των υγιεινομικών, να σταματήσεις τις διώξεις και την τρομοκρατία . Τις επόμενες ημέρες καλούμε τα Σωματεία, του φορείς του εργαζόμενους της πόλης να στηρίξουν αποφασιστικά , μαζικά τους αγώνες των ιατρών κι εργαζομένων στα νοσοκομεία καταδικάζοντας αυτή την αθλιότητα που επικρατεί . Επιβάλλεται η κινητοποίηση όλων μας μπροστά σε αυτό τεράστιο κίνδυνο για να απαιτήσουμε :

  • Μαζικές προσλήψεις με μόνιμο ιατρικό , νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι στην Υγεία, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, που εργάζονται με παντός είδους προσωρινές σχέσεις εργασίας.
  • Να ανοίξουν όλες οι κλινικές και τα νοσοκομεία που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια.
  • Σχέδιο επίταξης όλων των δομών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, για να μπει σε εφαρμογή, σε περίπτωση γιγάντωσης της πανδημίας.
  • Να αναπτυχθούν, να στελεχωθούν και να εξοπλιστούν όλα τα Κέντρα Υγείας και να λειτουργούν όλο το 24ωρο, όλο το χρόνο.
  • Να γίνουν μαζικά προσλήψεις με μόνιμη σχέση εργασίας υγειονομικού και άλλου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, στο ΕΚΑΒ, στην υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι».
  • Να υπάρξει επαρκής αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη στήριξη όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας για τις «τρέχουσες» και τις έκτακτες ανάγκες. Να καταργηθεί κάθε πληρωμή και συμμετοχή του λαού για νοσηλεία, εξετάσεις, φάρμακα.
  • Να εξασφαλιστεί η αναγκαία ποσότητα και ποιότητα προστατευτικών μέσων, υγειονομικού υλικού κ.λπ. για όλους τους υγειονομικούς και συνολικά για όλους τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς.
  • Δεν αποδεχόμαστε καμιά αρνητική αλλαγή στους όρους και τις συνθήκες δουλειάς μας, στα δικαιώματά μας, στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας
  • Να διασφαλιστεί η εργασία όλων των εργαζομένων με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
  • Το πρωτόκολλο υγείας να μη γίνεται «λάστιχο» για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Η Διοίκηση

Περιγραφή: ergatiko-kentro-larisa.jpg