Να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση

Μοιράσου το άρθρο!

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΚΛ ΓΙΑΝΝΗ ΣΚΟΚΑ

Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι

Η κυβέρνηση της ΝΔ  δυναμώνει την αντιλαϊκή επίθεση φέρνοντας το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης για ψήφιση στην Βουλή αύριο Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη.

Ο στόχος είναι να ριχτούν τα αποθεματικά της επικουρικής ασφάλισης στον τζόγο του χρηματιστηρίου για να για να χρηματοδοτηθούν οι νέες επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων. Οι εισφορές που θα πληρώνει ο κάθε νέος  ασφαλισμένος από 1-01-2021  θα τοποθετούνται μέσω του «ατομικού κουμπαρά» σε χρηματιστηριακά προϊόντα μικρού-μεσαίου ή μεγάλου ρίσκου. Αυτό σημαίνει πως κανένας δεν θα γνωρίζει αν και πόσο επικουρική σύνταξη θα πάρει. Το μόνο σίγουρο είναι  μόνο το πόσο θα πληρώνει . Αυτή είναι η ουσία του κεφαλαιοποιητικού συστήματος  που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση.

Αυτό δεν αφορά μόνο την επικουρική καθώς ανοίγει ο δρόμος για την καθολική εφαρμογή και στην κύρια ασφάλιση.

Θέλει να φέρει ένα ακόμη σαρωτικό χτύπημα στα κοινωνικοασφαλιστικά μας δικαιώματα. Για να μετατραπεί η ασφάλιση από κοινωνική σε ατομική υπόθεση του κάθε εργαζόμενου ανάλογα με το εισόδημά του.

Το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία». Η μετατροπή της ασφάλισης σε ατομική υπόθεση στηρίζεται σε όλους τους νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων. Αποτελεί εφαρμογή του νόµου – λαιμητόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (ν. του «ψαλιδοχέρη» Κατρούγκαλου) που έβαλε τις βάσεις για τη διαμόρφωση ενός νέου τοπίου στην ασφάλιση, όπου η συμμετοχή του κράτους και της εργοδοσίας περιορίστηκε δραστικά, ανοίγοντας το δρόμο για να κυριαρχήσουν τα κοράκια ασφαλιστικών εταιρειών. Ο νόμος αυτός παρέμεινε αλώβητος επί ΝΔ, καθώς ολόκληρη η αρχιτεκτονική του όχι μόνο διατηρήθηκε αλλά πλαισιώθηκε με νέες διατάξεις στην ίδια κατεύθυνση και παράλληλα καλύφθηκαν και τα όποια νομικά κενά.

Αν πιστέψουμε τα όσα λέει η κυβέρνηση οι ασφαλισμένοι γίνονται «επενδυτές». Η αλήθεια όμως είναι πως οι «επενδύσεις» έχουν και το «ρίσκο» τους, με πολλούς μέλλοντες συνταξιούχους – «αποτυχημένους επενδυτές» να χάνουν τους κόπους τους και να βρίσκονται στο δρόμο, όπως έχει αποδείξει η ζωή, με πολλά τέτοια παραδείγματα, εκεί που εφαρμόζονται ήδη οι συγκεκριμένες «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» των ιδιωτικοποιημένων συστημάτων και της απόσυρσης του κράτους από την ευθύνη της απόδοσης της σύνταξης.

Μπορεί να ρίξει κάποιος μια ματιά στα επαγγελματικά ταμεία κλάδων, που λειτουργούν στην Ελλάδα από το 2013. Για παράδειγμα, το επαγγελματικό ταμείο των φαρμακοϋπαλλήλων, που μέσα στα 8 χρόνια λειτουργίας του έχει μετατρέψει τις συντάξεις σε φιλοδώρημα των 150 ευρώ και έχει καταργήσει κάθε παροχή σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους!

Επίσης ποιος μπορεί να ξεχάσει τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων που εξανεμίστηκαν στο χρηματιστήριο δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Ή τα παραδείγματα των επικουρικών ταμείων των τραπεζών που υποχρεώθηκαν να αγοράσουν μετοχές ή να δώσουν δάνεια στις ίδιες τις τράπεζες ή να επενδύσουν σε χρηματιστηριακά προϊόντα με αποτέλεσμα την απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Όλα αυτά οδήγησαν σε τεράστιες  μειώσεις  τις επικουρικές συντάξεις των τραπεζοϋπαλλήλων παρά τις υψηλές εισφορές που κατέβαλαν οι ασφαλισμένοι, δίνοντας σήμερα μέχρι και εξευτελιστικά πόσα των 50 και 100 ευρώ.

Συνάδελφοι

Η κυβέρνηση ακολουθεί την τακτική «διαίρει και βασίλευε», προσπαθώντας να αποπροσανατολίσει και λέγοντας πως το νομοσχέδιο αφορά μόνο τους νέους εργαζόμενους από  1 Γενάρη του 2021. Η αλήθεια που κρύβει είναι πως οι συνέπειες από  αυτό αφορούν όλους τους ασφαλισμένους όχι μόνο τους νέους. Γιατί μέσα από αυτό πετσοκόβει κι άλλο την κρατική χρηματοδότηση στα ασφαλιστικά ταμεία, μειώνεται η κρατική ευθύνη στην εγγύηση των συντάξεων ακόμη και στο ύψος των εισφορών παρά τα όσα η ίδια διαβεβαιώνει.

Πολύ γρήγορα ο κίνδυνος νέων μειώσεων θα εμφανιστεί μπροστά σε όλους τους ασφαλισμένους. Το χρηματοδοτικό κενό από την μετάβαση στο σύστημα επικουρικής ασφάλισης μετριέται σε δεκάδες δισεκατομμύρια. Αυτό το κενό δεν θα καλυφθεί ούτε από το κράτος, ούτε από τους μεγαλοεργοδότες κι μεγαλοεπενδυτές. Θα το πληρώσουν οι εργαζόμενοι με  μειώσεις συντάξεων, παροχών, νέα αύξηση ορίων ηλικίας, μεγαλύτερη φορολογία.

Η εγγύηση του κράτους γύρω από τα ασφαλιστικά δικαιώματα έχει πάει περίπατο. Την ίδια στιγμή που τα κυβερνητικά στελέχη αναφέρονται στα πλεονεκτήματα των επενδυτικών προγραμμάτων στην ασφάλιση και στον μηδαμινό κίνδυνο, η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Μόλις πριν από λίγο καιρό, έβαλε λουκέτο η City Insurance μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία, αφήνοντας ακάλυπτους 180000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων καθώς δεν καλύπτονται από κανένα φορέα ή αρχή. Το παραπάνω κανόνι δεν είναι πρωτοφανές γεγονός. Τα γνωστά κραχ των ENRON και Maxwell στο εξωτερικό αλλά και του ασφαλιστικού ομίλου της Ασπίς Πρόνοια στη χώρα αποτελούν κορυφαία παραδείγματα. Το σύστημα της εκμετάλλευσης έχει στο dna του, τα χρηματιστηριακά κραχ.

Η κυβέρνηση λέει επίσης πως έτσι αντιμετωπίζει τις συνέπειες του δημογραφικού προβλήματος , την γήρανση του πληθυσμού, το γεγονός ότι αυξάνονται οι συνταξιούχοι και μειώνονται οι εργαζόμενοι . Όμως η αναλογία συνταξιούχων-εργαζομένων αλλάζει συνεχώς σε βάρος των δεύτερων όχι μόνο λόγω της «γήρανσης» όπως αξιοποιεί μονότονα ως παράδειγμα η κυβέρνηση αλλά εξαιτίας της διόγκωσης της ανεργίας και της αλματώδους επέκτασης των ελαστικών μορφών εργασίας.

Οι νέοι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι που βρίσκονται μπλεγμένοι στις αλυσίδες της ευελιξίας, βρίσκονται στο στόχαστρο. Η διόγκωση της ανεργίας και της μισοανεργίας μαζί με τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης θα έχουν ως αποτέλεσμα το συνταξιοδοτικό δικαίωμα να χρειάζεται 2 ζωές για να κατοχυρωθεί. Οι 9000 ημέρες ασφάλισης με αυτούς τους ρυθμούς για να συγκεντρωθούν θα χρειάζονται εξήντα ημερολογιακά χρόνια!

Η επικουρική ασφάλιση που ενίσχυε το εισόδημα των συνταξιούχων τα τελευταία χρόνια είχε ήδη τσεκουρωθεί με τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους. Τώρα γίνεται με τη σειρά της, τζόγος στα νύχια των ασφαλιστικών εταιρειών που καραδοκούν.

Πέρα απ΄όλα αυτά το ασφαλιστικό δεν είναι μόνο η σύνταξη, όπως πολλοί θεωρούν ή θέλουν να το αντιμετωπίζουμε. Οι συντάξεις αποτελούν τη μια πλευρά προστασίας και της αξιοπρεπούς ζωής, μετά την εργασία μας! Το ασφαλιστικό όμως περιλαμβάνει όλο το πλαίσιο προστασίας κάθε εργάτη, κάθε εργαζόμενης, κάθε νέου! Από τις συντάξεις ως την ασφάλιση του μικρού παιδιού και τα εμβόλια του, τα φάρμακα μας όταν αρρωσταίνουμε. Περιλαμβάνει τις ιατρικές εξετάσεις, τις παροχές υγείας και πρόνοιας, την προστασία της μητρότητας, την προστασία μας στον επαγγελματικό κίνδυνο, στις επαγγελματικές ασθένειες. Ιδιαίτερα στις συνθήκες της πανδημίας φανερώθηκε σε περισσότερα μάτια ο αναντικατάστατος ρόλος της κοινωνικής ασφάλισης.

Συνάδελφοι

Για τους μεγαλοεπιχειρηματίες  και το κράτος τους οι δαπάνες αυτές αποτελούν κόστος(μη μισθολογικό) γιατί μειώνουν τα κέρδη τους .Στόχος  όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά είναι η κατάργηση κοινωνικών-ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και την πλήρη αλλαγή του όποιου κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης έχει απομείνει. Θέλουν να απαλλάξουν κράτος και μεγαλοεργοδότες  από τις εισφορές που καταβάλλουν, για να γίνει ακόμα πιο φθηνή η εργατική δύναμη. Επιδίωξη της Κυβέρνησης της ΝΔ και της Ε.Ε είναι ιη στήριξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης μέσω των αντιασφαλιστικών ανατροπών.

Επιβεβαιώνεται κι από αυτή την σκοπιά πως η ανάπτυξη με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα , τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων δεν μπορεί να ικανοποιήσει της μεγάλες σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, δεν μπορεί να προστατέψει την ανθρώπινη ζωή ! Αποδεικνύεται πως είναι δύο πράγματα ασύμβατα , δεν τέμνονται πουθενά καθώς το χτύπημα των ασφαλιστικών ,εργασιακών δικαιωμάτων είναι προϋπόθεση για αυτή.

Επομένως, είναι μονόδρομος η πάλη όλων των εργαζόμενων και των συνταξιούχων απέναντι και σε αυτή τη λαίλαπα, με μέτωπο στη στρατηγική των κεφαλαιοκρατών που θέλει την ασφάλιση «αναπτυξιακό εργαλείο», ένα ακόμα μέσο συγκέντρωσης πακτωλών κλεμμένης υπεραξίας από τους εργαζόμενους.

Μονόδρομος, επίσης, είναι να κάνουν πέρα όλους εκείνους που έχουν στηρίξει έμπρακτα την ιδιωτική ασφάλιση και τα επαγγελματικά ταμεία, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, οι συνδικαλιστικές του δυνάμεις μαζί με την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ, η ηγεσία της ΓΣΕΕ που έχει συμφωνήσει με τον ΣΕΒ την ίδρυση Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου, και να παλέψουν για δημόσια και δωρεάν κοινωνική ασφάλιση, ως σύγχρονη ανάγκη.

Η επίθεση στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα βρίσκεται σε πλήρη αντιστοιχία με την τωρινή επίθεση στους μισθούς, στις συλλογικές συμβάσεις, στην αλλαγή προς το χειρότερο στις εργασιακές σχέσεις. Είναι η συνέχεια πάνω στους συνεχομένους αντεργατικούς νόμους που έχει φέρει ως τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ και οι οποίοι θα ακυρωθούν στην πράξη μέσα στους χώρους δουλειάς και στη ζωή.

Οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα η νέα βάρδια τους, είναι ανάγκη για τη ζωή τους, να σηκώσουν ανάστημα, να παλέψουν για την ανατροπή όλων των βάρβαρων νόμων που προκαλούν ισχυρές ανατροπές στη ζωή και στην εργασία τους. Η 10ωρη εργασία, οι απλήρωτες ώρες δουλειάς, η κακοπληρωμένη εργασία, η ατομική διαπραγμάτευση που ξεμοναχιάζει τους εργαζόμενους στα νύχια της εργοδοσίας και ο ατομικός κουμπαράς στην ασφάλιση, δεν είναι πρόοδος. Πρόοδος δεν είναι η επιστροφή σε συνθήκες εργασίας και ασφάλισης των προηγούμενων αιώνων.

Συνάδελφοι

Η κοινωνική ασφάλιση δεν μας χαρίστηκε. Αποτελεί μια μεγάλη κατάκτηση , αποτέλεσμα σκληρών αγώνων και θυσιών των εργαζομένων. Δεν την παραδίδουμε!!!

Σηκώνουμε το ανάστημα μας !

Απαιτούμε :

  1. Το Νομοσχέδιο να αποσυρθεί τώρα!
  2. Κοινωνική ασφάλιση για όλους, αποκλειστικά Δημόσια και Υποχρεωτική. Υγεία – Πρόνοια αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν.
  3. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών  νόμων των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ .
  4. Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης. Αυξήσεις στις συντάξεις και στις κοινωνικές παροχές, για επαναφορά όλων των περικοπών που έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία δεκαετία.

Συνεχίζουμε με δύναμη κι αποφασιστικότητα.