Κάτω τα χέρια από την περιουσία των εργαζομένων

Μοιράσου το άρθρο!

Καμία παραχώρηση του οικοπέδου για την ανέγερση του νέου κτιρίου
του Εργατικού Κέντρου


Σε μια απαράδεκτη ενέργεια που προσβάλει τους εργαζόμενους της πόλης , προχώρησε η Δημοτική Αρχή Λαρισαίων του κ.Μαμάκου , αποφασίζοντας την διεκδίκηση του οικοπέδου της ΔΥΠΑ που προορίζεται για την κατασκευή του νέου κτιρίου του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Μια ανάγκη που είναι υπαρκτή εδώ και δεκαετίες(από την δεκαετία του ΄80) και ζωτικής σημασίας για τους εργαζόμενους της πόλης και παραμένει αδήριτη και σήμερα.
Τα σωματεία της πόλης χρειάζονται ένα νέο σύγχρονο κτίριο, οι εργαζόμενοι χρειάζονται σύγχρονους χώρους για να στεγάσουν τις ανάγκες για την συλλογική τους δραστηριότητα.
Με ευθύνη όμως όλων των κυβερνήσεων η ανάγκη αυτή διαχρονικά παραμένει
αναπάντητη.
Η Δημοτική Αρχή του αείμνηστου Δημάρχου Αριστείδη Λαμπρούλη αναγνωρίζοντας άμεσα αυτή την ανάγκη , με απόφαση του τότε Δημοτικού Συμβουλίου(1984) είχε παραχωρήσει εδώ και δεκαετίες(1986) στην Εργατική Εστία για την ανέγερση του νέου κτιρίου του ΕΚΝΛ,
τον χώρο που σήμερα «ορέγεται» η σημερινή Δημοτική Αρχή του κ.Μαμάκου επί της σημερινής οδού Τ.Τσιόγκα(πρώην Καλλιθέας) .Το συγκεκριμένο οικόπεδο που παραχωρήθηκε μετά την κατάργησή της Εργατικής Εστίας και την συγχώνευσή της με τον ΟΑΕΔ πέρασε στην σημερινή ΔΥΠΑ(πρώην ΟΑΕΔ).
Δεν είναι λοιπόν καμιά «περιουσία» της ΔΥΠΑ(όπως δεν είναι και τίποτε άλλο από τα ακίνητα που έχει που είναι λεφτά των εργαζομένων) για να το διαθέσει κατά το δοκούν και μάλιστα για εμπορική αξιοποίηση. Το συγκεκριμένο ακίνητο διατέθηκε για συγκεκριμένο σκοπό (που αναφέρεται παραπάνω) κι όχι για να κάνουν μπίζνες μαζί με την Δημοτική Αρχή Λάρισας.
Παράλληλα το σημερινό κτίριο όπου στεγάζονται το ΕΚΝΛ και τα Σωματεία του(ιδιοκτησία) της Εργατικής Εστίας) θα γκρεμιζόταν για να προχωρήσει άμεσα η πλήρης αποκάλυψη του Β’ Αρχαίου Θεάτρου, καθώς είναι γνωστό πως το υφιστάμενο κτίριο που είναι έδρα του ΕΚΝΛ καλύπτει ένα μεγάλο μέρος από τον περιβάλλοντα χώρο αυτού του τόσου σημαντικού μνημείου για την πόλη μας.
Σε αυτή την διαδρομή το 2000-2010 και μετά από τις συνεχείς πιέσεις της διοίκησης του ΕΚΝΛ είχε προχωρήσει και εγκρίθηκε η μελέτη κατασκευής του, η χρηματοδότηση κι όλες οι σχετικές προϋποθέσεις. Στην διαδικασία αυτή ενεπλάκει (αντικειμενικά) και η τότε δημοτική αρχή του κ.Τζανακούλη, στέλεχος της οποίας ήταν και ο κ.Μαμάκος. Η διαδικασία
τελικά διακόπηκε με κυβερνητική απόφαση στα πλαίσια γενικότερων περικοπών σε βάρος των λαϊκών αναγκών την περίοδο της κρίσης.
Γι΄αυτό και μας προκαλούν κάνοντας πως δεν γνωρίζουν ή πχ να «αγνοούν» πως το σημερινό κτίριο του ΕΚΝΛ καλύπτει σχεδόν το μισό Β’ Αρχαίο Θέατρο αλλά κατά τα άλλα «ως άνθρωποι του πολιτισμού» να διακηρύσσουν, την «Λάρισα-πόλη του Θεάτρου»….!
Δεν λένε κουβέντα γιατί προφανώς ο μόνος καημός τους είναι πως θα προχωρήσουν τα σχέδιά τους για τις μπίζνες των επιχειρηματιών στην πόλη. Έτσι θέλουν να «βάλει χέρι» σε ένα ακόμη οικόπεδο-φιλέτο το οποίο αποτελεί περιουσία των εργαζομένων. Κατά αντίστοιχο τρόπο που και η προηγούμενη του κ.Καλογιάννη είχε προχωρήσει σε μια αντίστοιχη εμπορική αξιοποίηση του οικοπέδου του πρώην ΙΚΑ σε βάρος των ασφαλισμένων , των συνταξιούχων κ.α. Με την ίδια λογική άλλωστε έχουν ήδη προχωρήσει
ακόμη και σε αποχαρακτηρισμούς δεσμευμένων χώρων για πλατείες κλπ. Γι΄αυτό και οι δύο αυτές δημοτικές παρατάξεις ως ένα σώμα-μια ψυχή τα έχουν ψηφίσει όλα αυτά! Επικαλούνται προκλητικά το πρόβλημα στάθμευσης της Λάρισας όταν η δημοτική αρχή του κ. Μαμάκου , συνεχίζοντας το έργο της προηγούμενης στην υλοποίηση του ΣΒΑΚ (Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας), έχουν δημιουργήσει με ευθύνη τους μια ασφυκτική
κατάσταση στο κέντρο της πόλης με την απώλεια χιλιάδων θέσεων στάθμευσης. Τώρα στριμωγμένοι από αυτή την πίεση ψάχνουν να βρουν λύσεις αρπάζοντας ξεδιάντροπα ακόμη και χώρους που έχουν δεσμευθεί για ουσιαστικές λαϊκές ανάγκες.
Λύσεις που λαός της πόλης θα πληρώσει από την τσέπη του προς όφελος πιθανά κάποιου επιχειρηματία που θα αναλάβει την κατασκευή του και θα του παραχωρηθεί η χρήση(ΣΔΙΤ).
Σε κάθε περίπτωση το «χαράτσωμα» είναι βέβαιο όπως φάνηκε κι από αντίστοιχή απόφαση που πάρθηκε στην ίδια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον χώρο στάθμευσης επί του παλιού κτηνιατρείου(επί της Καρδίτσης) όπου πλέον επιβάλλεται αντίτιμο για την στάθμευση.
Απαιτούμε εδώ και τώρα να σταματήσει τώρα κάθε ενέργεια της Δημοτικής Αρχής για την εμπορευματική-επιχειρηματική αξιοποίηση ως χώρου στάθμευσης του οικοπέδου που προορίζεται για την ανέγερση του νέου κτιρίου του ΕΚΝΛ. Να ανακληθεί άμεσα η σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Να μην τολμήσει να προχωρήσει η Διοίκηση της ΔΥΠΑ σε καμία σχετική παραχώρηση(που ακούσαμε ότι το «βλέπει θετικά»…) . Δεν τσιφλίκι τους αλλά περιουσία των εργαζομένων και του λαού της πόλης!
Η Διοίκηση