ΚΑΛΕΣΜΑ Τετάρτη 8 Ιουνίου στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ.«Η τέχνη παίρνει θέση στο πλευρό των πολλών» (Μπρεχτ)

Μοιράσου το άρθρο!

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Λάρισας και το Παράρτημα Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου οργανώνουν την Τετάρτη 8 Ιουνίου στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ, την δική μας γιορτή ελπίδας και διεκδίκησης. Όλοι μαζί,  συνδικάτα, σωματεία, σύλλογοι και φορείς.

«Η τέχνη παίρνει θέση στο πλευρό των πολλών» (Μπρεχτ)

Η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει στις 8:00 μ.μ. από την Κεντρική Πλατεία της Λάρισας, όπου τα Σωματεία και φορείς της πόλης θα ξεκινήσουν με πορεία συντεταγμένα να κατευθυνθούν στο κηποθέατρο. Στην κεφαλή της πορείας θα βρίσκονται συνάδελφοι μουσικοί (με τα μουσικά τους όργανα).

Η χρονική περίοδος που διανύουμε σημαδεύεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία μετά από την απαράδεκτη δολοφονική ρωσική εισβολή. Όσες  προφάσεις και αν κάθε φορά βρίσκουν οι κυβερνήσεις γνωρίζουμε καλά πως οι πολεμικές επεμβάσεις γίνονται για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους, για τους ανταγωνισμούς της Ρωσίας και των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ.  Οι συνέπειες είναι ήδη πολύ βαριές για τον ουκρανικό αλλά και το ρωσικό λαό, όπως και για τους λαούς όλου του κόσμου. Μακελειό σε ανθρώπινες ζωές, εκατομμύρια πρόσφυγες και ξεριζωμένοι από τον τόπο τους. Στις χώρες της Ευρώπης αυξάνονται οι δαπάνες για τους πολεμικούς εξοπλισμούς που τους πληρώνουν οι ίδιοι οι λαοί, εξαπλώνεται η ενεργειακή ακρίβεια και η φτώχεια.

Η Ελλάδα εμπλέκεται άμεσα στον πόλεμο, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων μέχρι τώρα αφού έχουν γεμίσει την χώρα με αμερικανονατοϊκές στρατιωτικές βάσεις. Η πόλη μας είναι πλαισιωμένη από τέτοιες βάσεις, γι΄ αυτό βροντοφωνάξουμε: Άμεση απεμπλοκή της χώρας από τον πόλεμο των ληστών. Ταυτόχρονα, με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθούμε την προέκταση αυτής της σύγκρουσης και στο πεδίο του πολιτισμού. Υπάρχει μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια να μετατραπεί ο Πολιτισμός από συνώνυμο του ανθρωπισμού, της παιδείας και της ειρήνης σε πολεμικό εργαλείο.  Η ωμή απαγόρευση κλασικών έργων από σκηνές σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα, η ιδεολογική τρομοκράτηση και στοχοποίηση όποιου καλλιτέχνη δεν αποδέχεται το κυρίαρχο αφήγημα, όπως είδαμε σε πολλές περιπτώσεις τραγουδιστών και μουσικών συνόλων, δείχνει ξεκάθαρα τα όρια της δημοκρατίας και της ελευθερίας αυτού του συστήματος όπως είχαμε δει και με την οδηγία – «τρομονόμο» της ΕΕ για τη λογοκρισία στην τέχνη το 2021. Δεν υποτασσόμαστε στην «ειρήνη» της κοινωνικής βαρβαρότητας που επιβάλλουν. Αυτήν η προσπάθεια εξόπλισε και προετοίμασε δημιουργούς για τις συνθήκες που ζούμε σήμερα με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οργανώνονται αντιπολεμικές συναυλίες και πρωτοβουλίες που παίρνουν θέση με τους λαούς κόντρα στον σύγχρονο μακαρθισμό. Η προσπάθεια φίμωσης δείχνει πως αντιλαμβάνονται το περιεχόμενο και το ρόλο της τέχνης αυτοί που τα δύο χρόνια της πανδημίας αφήσανε επί της ουσίας τους καλλιτέχνες επί ξύλου κρεμάμενους, δίνοντας τους κάποια ψυχούλα και αυτά μετά από πολλές και σημαντικές κινητοποιήσεις του κλάδου.

Στις αρχές της πανδημίας τον Ιούνη του 2020 η ανάγκη για διεκδίκηση των δικαιωμάτων και της επιβίωσης των εργαζόμενων της τέχνης στην πόλη μας γέννησε το Παράρτημα Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.

Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος είναι ένα σωματείο με μακρόχρονη ιστορική πορεία που στις μέρες μας συνέβαλε για να οργανωθούν οι μεγαλύτερες κινητοποιήσεις στον κλάδο του πολιτισμού τις τελευταίες δεκαετίες. Οι κινητοποιήσεις αυτές πίεσαν την κυβέρνηση και απέσπασαν κατακτήσεις. Η πιο σημαντική είναι η μαζικοποίηση των καλλιτεχνικών σωματείων από την πρώτη καραντίνα μέχρι σήμερα, που είναι πρωτοφανής. Επιπλέον η κυβέρνηση υπολογίζοντας τις αντιδράσεις πήρε κάποια ανεπαρκή μέρα στήριξης.  

Δεν ξεχνάμε τον Μάρτιο του 2021  στη Λάρισα σε συνθήκες γενικού Lockdown όπου με πρωτοβουλία του παραρτήματος πάνω από 60 καλλιτέχνες, φοιτητές, μαθητές και άλλοι εργαζόμενοι οργάνωσαν πολιτιστικές δράσεις διεκδίκησης με μέτρα προστασίας που στηρίχτηκαν από συνδικαλιστικούς και πολιτιστικούς φορείς του Νομού.  

Πριν μπούμε λοιπόν για τα καλά στην καλοκαιρινή σεζόν οργανώνουμε με πρωτοβουλία του ΕΚΛ και του παραρτήματος Λάρισας του ΠΜΣ την δική μας γιορτή ελπίδας και διεκδίκησης, όλοι μαζί,  συνδικάτα, σωματεία, σύλλογοι και φορείς.

Μπροστά μας έχουμε τη μάχη της επιβίωσης από την ακρίβεια στην ενέργεια και όλα τα προϊόντα ως απόροια της πράσινης μετάβασης, του πληθωρισμού, της ανάπτυξης και βέβαια των συνεπειών του πολέμου. Έχουμε τη μάχη της υπογραφής Σ.Σ.Ε. σε όλους τους κλάδους και στους μουσικούς αξιοποιώντας ως παράδειγμα τις κατακτήσεις των οικοδόμων, των εργαζόμενων στην e-food και την COSCO, την ΛΑΡΚΟ, τους εργαζόμενους στα πετρέλαια και τα λιπάσματα Καβάλας.

  • Ενώνουμε τις φωνές μας και την μουσική μας με όλους τους εργαζόμενους και το λαό της πόλης!
  • Κάνουμε την τέχνη μας όπλο στα χέρια των πολλών που δίνουν μάχη ενάντια στην εκμετάλλευση, τη φτώχεια, της ανέχεια! Ο αγώνας είναι πολιτισμός!
  • Γινόμαστε ένα με τους εργαζόμενους, με τους καλλιτέχνες όλου του κόσμου για να μην «σκοτώνονται οι λαοί για τα αφέντη το φαΐ».

Περιγραφή προγράμματος:

  • Έναρξη εκδηλώσεων : 8:00 Κεντρική Πλατεία
  • «Μουσική» Πορεία Σωματείων και φορέων με μουσικούς στην κεφαλή της, ξεκινάει για να κατευθυνθεί στο Κηποθέατρο.
  • Θεατρικό Δρώμενο, το  «Δημοψήφισμα» του Μπ. Μπρεχτ από την Θεατρική Ομάδα του ΕΚΛ.
  • Χαιρετισμοί από το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας και τον ΠΜΣ
  • Μεγάλη συναυλία με σχήματα από συναδέλφους μουσικούς της πόλης (Θα συμμετέχουν σε όλη την παραγωγή μέχρι στιγμής πάνω από 35 καλλιτέχνες)
  • Η είσοδος είναι δωρεάν