ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ

Μοιράσου το άρθρο!

Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας (μέλος ΕΕΔΥΕ)  καλεί τα εργατικά, τα συνταξιουχικά σωματεία, τους φοιτητικούς συλλόγους, τους φορείς των επαγγελματιών και των αγροτών, τους συλλόγους γυναικών, σε σύσκεψη για τη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις, την Τρίτη 7 Ιουνίου, στις 19:00, στη μεγάλη αίθουσα του ΕΚΛ.

 Από το 1990 που η ΝΔ ψήφισε την πρώτη Ελληνοαμερικανική Συμφωνία μέχρι σήμερα, όλες οι επόμενες κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ την διατήρησαν και την ενίσχυσαν προσθέτοντας κάθε φορά και κάτι παραπάνω.

Η Ελληνοαμερικανική Στρατιωτική Συμφωνία για τις Βάσεις –  προβλέπει σήμερα – επί προεδρίας Μπάιντεν – επέκταση της ισχύος της από ένα χρόνο στα πέντε χρόνια. Επεκτείνονται και μονιμοποιούνται οι αμερικάνικες στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα, συγκεκριμένα στη Σούδα, στη Λάρισα, στην Αλεξανδρούπολη, στον Βόλο, στο Στεφανοβίκειο, στο Λιτόχωρο, αλλά και όπου αλλού, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις εκτιμήσεις των Αμερικανών για τα δολοφονικά τους σχέδια. Ήδη οι ΑμερικανοΝΑΤΟϊκές Βάσεις βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και συμβάλλουν στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

Ενισχύεται παραπέρα η αξιοποίηση στρατιωτικών, αλλά και πολιτικών υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομοι κλπ) οποτεδήποτε χρειαστεί για τους επιχειρησιακούς ΑμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς.

Η  Λάρισα, αλλά και ευρύτερα η περιοχή της Θεσσαλίας, έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο,  μεγαλώνοντας τους κινδύνους για το λαό της περιοχής, αφού κινδυνεύει να μετατραπεί σε στόχο μιας ενδεχόμενης απάντησης από χώρες που βρίσκονται στο στόχαστρο της αμερικανοΝΑΤΟικής απειλής, σε συνθήκες όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Η αεροπορική βάση Λάρισας, στην πράξη πλέον λειτουργεί ως κόμβος υποστήριξης και διασποράς αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή.  Στη Λάρισα οι Αμερικανοί επενδύουν πολλά εκατομμύρια δολάρια για να αναβαθμίσουν την αεροπορική βάση με νέα υπόστεγα και κτίρια υποστήριξης, όπως προβλέπει η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία. Υπάρχουν σχέδια για να φιλοξενηθούν εδώ, εκτός από τα επανδρωμένα κατασκοπευτικά GLOBAL HAWK και τα ιπτάμενα τάνκερ KC-135, και άλλα πολεμικά αμερικάνικα αεροσκάφη, όπως κατά καιρούς έχει γίνει. Ενάμιση χρόνο μετά γίνεται η μετεγκατάσταση των μη επανδρωμένων «αεροχημάτων» drones του τύπου MQ-9 Reaper – Θεριστής και από ότι προβλέπεται δεν πρόκειται να φύγουν. Τα MQ-9 «Reaper» εγκαταστάθηκαν πρώτη φορά το 2018 με τη συμφωνία της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η βάση αυτή των αμερικανών στην 110 ΠΜ, όχι μόνο δεν μας “προστατεύει” όπως λένε για το ΝΑΤΟ γενικότερα, αλλά είναι ήδη “λοκαρισμένη” απ’ τα πυραυλικά συστήματα των Ρώσων. Το έχουν δηλώσει κατ’ επανάληψη οι ίδιοι οι Ρώσοι. Σε περίπτωση γενίκευσης – κλιμάκωσης του πολέμου, ο βομβαρδισμός της πόλης της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής δεν είναι φανταστικό σενάριο αλλά ένας άμεσος κίνδυνος, μια εφιαλτική προοπτική για την οποία δεν μιλάει κανείς. Απ’ όσους τουλάχιστον υπερασπίζονται τη συμφωνία με τις ΗΠΑ, δηλαδή την κυβέρνηση – αντιπολίτευση, τους εφοπλιστές και τους

επιχειρηματικούς ομίλους που έχουν άμεσο συμφέρον απ’ την ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Για όλους αυτούς που μας σέρνουν στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ο λαός της πόλης μας είναι απλώς αναλώσιμο υλικό μπροστά στην επιδίωξή τους να αναβαθμίσουν τη θέση τους στο διεθνή ανταγωνισμό.

Σε καιρό ειρήνης μας επιφυλάσσουν ακρίβεια, μισθούς πείνας, απλήρωτες υπερωρίες, ανεργία, φτώχεια. Σήμερα μας σπρώχνουν  στον πόλεμο, με τις επιλογές τους μας προορίζουν να γίνουμε παρανάλωμα του πυρός, κρέας για τα κανόνια τους.

Το ζήτημα της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας και του βαθέματος της εμπλοκής της χώρας μας στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς έχουν άμεση σχέση με την καθημερινότητα και τη ζωή της λαϊκής οικογένειας. Όλα γίνονται για το κέρδος: τόσο στο εσωτερικό, όσο και στις διεθνείς σχέσεις.

Οι λαϊκές ανάγκες μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα όταν πρόκειται για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Συνθλίβονται στις μυλόπετρες της λογικής “κόστους – οφέλους”, ενώ την ίδια ώρα δισεκατομμύρια ευρώ δαπανώνται για εξοπλισμούς που καμιά σχέση δεν έχουν με την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας, αλλά αντίθετα, εξυπηρετούν τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, με την Ελλάδα να κατατάσσεται στην πρώτη θέση μεταξύ των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ, για τις εξοπλιστικές δαπάνες ως προς το ΑΕΠ της.

Ο λαός δεν έχει καμιά δουλειά να ευθυγραμμιστεί με τα συμφέροντα των πετρελαιάδων, των βιομηχάνων και των εφοπλιστών. Δεν έχουμε να μοιράσουμε τίποτα με τους άλλους λαούς, αντίθετα είναι όπλο μας η αλληλεγγύη και μας ενώνει η κοινή πάλη ενάντια στον πόλεμο και την εκμετάλλευση.

Η πάλη για το μεροκάματο, για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, για αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, για δουλειά με δικαιώματα, για ασφάλιση, για προστασία του λαϊκού εισοδήματος, για πρόσβαση στην παιδεία, στην υγεία, στον πολιτισμό, είναι άρρηκτα δεμένη με την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στην εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς!

Ελάτε να παλέψουμε μαζί. Να οργανωθούμε, να πάρουμε τα μέτρα μας πριν να ‘ναι αργά.

Είναι ανάγκη σήμερα να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το αντιιμπεριαλιστικό, φιλειρηνικό κίνημα. Να συσπειρώσει και άλλες δυνάμεις που είναι απέναντι στη βαρβαρότητα.

Όλοι μαζί να δυναμώσουμε την πάλη ενάντια στην επικίνδυνη πολιτική της εμπλοκής στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, παίρνοντας παράλληλα αγωνιστικές πρωτοβουλίες. 

Να διεκδικήσουμε πιο μαζικά και μαχητικά:

  • Να σταματήσει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμο στην Ουκρανία.
  • Να ακυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις.
  • Να κλείσουν οι ΑμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις στη Σούδα, στην Αλεξανδρούπολη, στο Στεφανοβίκειο, και στη Λάρισα.
  • Καμία παραχώρηση στρατοπέδων, υποδομών κι άλλων διευκολύνσεων για τις αμερικανικές στρατιωτικές ανάγκες, όπως συμβαίνει στη περιοχή μας  στην 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο, στο λιμάνι και στο στρατόπεδο Γεωργούλα στο Βόλο, στην 111 Πτέρυγα Μάχης στη Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας και στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα.
  • Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
  • Καμιά αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων και πολεμικού υλικού εκτός συνόρων. Κανένας φαντάρος, υπαξιωματικός και αξιωματικός στις ιμπεριαλιστικές αποστολές.
  • Καμιά αλλαγή των συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν.
  • Να μην εγκατασταθούν πυρηνικά στον Άραξο και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα.
  • Την αποδέσμευση της χώρας μας από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ