ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΚΟΠΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ

Μοιράσου το άρθρο!

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση για την  απαράδεκτη αντιμετώπιση των ανέργων. Δεν φτάνει που επιδοτείται ένα μικρό ποσοστό των ανέργων μέσα στην πανδημία μεθοδεύει τρόπους για το περικόπτει κι από όσους το δικαιούνται. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση άνεργης γυναίκας που ο ΟΑΕΔ προχώρησε σε διακοπή του επιδόματος ανεργίας επειδή δήλωσε καθυστερημένα (6 ημέρες αργότερα) την παρουσία της . Η συναδέλφισσα προσπάθησε αρχικά να δηλώσει παρουσία μέσα στα όρια των προθεσμιών πηγαίνοντας η ίδια από το ΚΠΑ όπως συνέβαινε προηγούμενα αλλά εκεί ενημερώθηκε πως αυτή την περίοδο οι παρουσίες πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω της ιστοσελίδας του ΟΑΕΔ κι όχι φυσική παρουσία λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας. Η συναδέλφισσα μη γνωρίζοντας τον τρόπο να το πραγματοποιήσει απευθύνθηκε τηλεφωνικά στον ΟΑΕΔ χωρίς τελικά να καταφέρει να έχει κάποια επικοινωνία. Τελικά μέσω τρίτου προσώπου έστειλε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου επιδιώκοντας να δηλώσει με κάποιο τρόπο την παρουσία της, θέτοντας ταυτόχρονα και σχετικό ερώτημα για το ποια είναι η διαδικασία. Χωρίς να λάβει απάντηση κάποια στιγμή διαπίστωσε μέσω του τραπεζικού λογαριασμού πως το επίδομα δεν μπήκε για να διευκρινιστεί τελικά από την υπηρεσία πως η παροχή του επιδόματος διακόπηκε γιατί στο μεταξύ είχε λήξει και η δεύτερη περίοδος υποβολής παρουσίας χωρίς να λάβει καμιά ειδοποίηση στο μεσοδιάστημα.

Τα παραπάνω προβλήματα δεν είναι καινούρια. Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας είχε εκθέσει πρόσφατα δημόσια την εικόνα που υπάρχει στο ΚΠΑ Λάρισας του ΟΑΕΔ, που λόγω της μεγάλης υποστελέχωσης έχει ως αποτέλεσμα την δυσκολία να ανταποκριθεί στην εξυπηρέτηση των εργαζομένων κι ανέργων. Η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη για την αντιμετώπιση της κατάστασης καθώς δεν έχει πάρει κάποιο μέτρο για την επίλυσή της .

Τώρα με την επιβολή του νέου lockdown και των περιορισμών που τίθενται, όπως ανακοινώθηκε από τον ΟΑΕΔ όλες οι  διεκπεραιώσεις θα γίνονται και πάλι μόνο  ηλεκτρονικά  όπως και τυχόν απορίες ,διευκρινήσεις κι οι αντίστοιχες απαντήσεις της υπηρεσίας, χωρίς μάλιστα δυνατότητα για άμεση τηλεφωνική επικοινωνία. Αλήθεια έχει αναρωτηθεί η κυβέρνηση, το υπουργείο εργασίας αν όλοι οι άνεργοι έχουν την υποδομή στο σπίτι τους (υπολογιστής, σύνδεση internet)  και την γνώση της χρήσης για να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές συναλλαγές με τις υπηρεσίες ; Επιβάλει αναγκαστική χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών, χωρίς να την ενδιαφέρει αν είναι εξασφαλισμένη η πρόσβαση σε αυτές για όλο τον λαό. Η φυσική κατάληξη είναι οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι να κινδυνεύουν διαρκώς να μείνουν εκτός παροχών του ΟΑΕΔ και οι περισσότεροι καταφεύγουν σε επαγγελματίες με την ανάλογη και διόλου ευκαταφρόνητη οικονομική επιβάρυνση για το ήδη πενιχρό εισόδημα τους . Κι αυτό είναι ένας έμμεσος τρόπος να μεταφέρεται το κόστος διεκπεραίωσης αυτών των υπηρεσιών στους εργαζόμενους κι άνεργους.

Γι΄αυτό και τα όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την επιμήκυνση του επιδόματος για όσους το παίρνουν αλλά και την εφάπαξ καταβολή ενός επιδόματος για τους μακροχρόνια ανέργους δεν μπορεί να κρύψει την σταθερή διαχρονική πολιτική περιορισμού των παροχών και υποβάθμισης  των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ ενώ συζητούν την μετατροπή ακόμη και του επιδόματος ανεργίας ως ενίσχυση στην μεγαλοεργοδοσία . Μετατρέποντας σταθερά το ΟΑΕΔ σε έναν πολύμορφο μηχανισμό ενίσχυσης των εργοδοτών με τα λεφτά των εργαζομένων.

Απαιτούμε να αποκατασταθεί άμεσα η επιδότηση της άνεργης, χωρίς καμία απώλεια.

Άμεση κάλυψη κι επιδότηση όλων των ανέργων  χωρίς  για όσο διαρκεί η ανεργία. Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ , στα 80% με βάση κατώτερο μισθό τα 751 ευρώ.

Κανένας άνεργος χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου, σε ανέργους, απλήρωτους εργαζόμενους. Αναστολή κάθε υποχρέωσης προς τράπεζες και Δημόσιο. Διαγραφή των χρεών από τόκους.

Όσο διαρκεί η ανεργία, οι άνεργοι και τα μέλη της οικογένειάς τους να έχουν πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων. Ούτε ένα ευρώ από τα λεφτά των ανέργων στα χέρια της εργοδοσίας.

Επιδότηση ενοικίου σε όλους τους ανέργους . Ούτε ένα ευρώ από τα λεφτά των ανέργων στα χέρια της εργοδοσίας. Να σταματήσει τώρα η επιδότηση των εργοδοτών με «ζεστό χρήμα».

Η Διοίκηση