Κοινή Τοποθέτηση Συνδικάτων Της Ευρώπης Για Τις Εξελίξεις Με Τον Κοροναϊό Αγώνας Για Την Προστασία Της Υγείας Και Της Ζωής Των Εργαζομένων

Μοιράσου το άρθρο!

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που υπογράφουμε το παρόν κείμενο χαιρετίζουμε την ηρωική προσφορά των εργαζομένων, επιστημόνων στην Υγεία, στα νοσοκομεία, στην καθαριότητα και σε μια σειρά ακόμη υπηρεσίες που με κίνδυνο της ζωής τους, σε εξαντλητικές συνθήκες, σε υποστελεχωμένα και απροετοίμαστα συστήματα πρόληψης, δίνουν την μάχη για την προστασία της ζωής των εργαζομένων, όλων των συνανθρώπων μας.

Οι συνέπειες της επιδημίας δεν αποτελούν τυχαίο και φυσικό φαινόμενο. Αλλά η κατάσταση που διαμορφώνεται με αφορμή τον κορονοϊό αποδεικνύει τις τραγικές συνέπειες και τους κινδύνους για την ζωή των λαών από τις πολιτικές που αντιμετωπίζουν την υγεία ως ατομική ευθύνη και ως πεδίο τεράστιας κερδοφορίας. Έχουν να κάνουν με την υποστελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων και υπηρεσιών, την έλλειψη υποδομών, την υποχρηματοδότηση, την μεγάλη έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Οι κατευθύνσεις της ΕΕ που έχουν διαλύσει τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, πρόληψης και προστασίας της υγείας των λαών, για το όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων σε Υγεία-Ασφάλιση, είναι πολιτικές επιλογές με τραγικές συνέπειες και κινδύνους για τους λαούς της Ευρώπης. Οι κυβερνήσεις, αντί να παίρνουν άμεσα μέτρα για τις ελλείψεις στα δημόσια συστήματα υγείας, ανακοινώνουν επιδοτήσεις και οικονομική ενίσχυση στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι μια σειρά από επιχειρήσεις που μπροστά στο κέρδος δεν παίρνουν ούτε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των εργαζόμενων σε αυτές, αλλά και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας σε φαρμακευτικά είδη από τα οποία πλουτίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι σε Υγεία-Φάρμακο.

Ως συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουμε την ευθύνη να ενημερώσουμε τους εργαζόμενους των χωρών μας για αντεργατικές εξελίξεις και σχεδιασμούς που προωθούνται το τελευταίο διάστημα με αφορμή τον κορονοϊό. Η στάση εργοδοτών και κυβερνήσεων στις χώρες μας αναδεικνύουν μια σειρά κοινούς κινδύνους και προβλήματα για τους εργαζόμενους, καθώς σε κάθε χώρα προωθούνται ή σχεδιάζονται να επιβληθούν παρόμοια αντεργατικά μέτρα.

Μέτρα που από την μια θα μεταφέρουν τις οικονομικές συνέπειες και το κόστος των μέτρων για τον κορονοϊό στις πλάτες των εργαζομένων πχ απολύσεις, μη ανανέωση συμβάσεων, ειδικά εργαζομένων στον Τουρισμό κτλ. Από την άλλη, οι εργοδότες με την στήριξη των κυβερνήσεων βρίσκουν την ευκαιρία να προωθήσουν την επιβολή και να μονιμοποιήσουν αντεργατικά μέτρα και σχεδιασμοί πχ απορρύθμιση του ημερήσιου εργάσιμου χρόνου του εργαζόμενου κατά τις προτιμήσεις της εργοδοσίας πχ μονιμοποίηση του μέτρου της Τηλε-εργασιάς.

Ειδικότερα καταγγέλλουμε κυβερνήσεις που ακόμη και σε αυτές τις συνθήκες, αντί να πάρουν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας των λαών, διώκουν συνδικάτα και συνδικαλιστές που υπερασπίζονται την υγεία των εργαζομένων, που καταγγέλλουν τις ελλείψεις και τα προβλήματα που υπάρχουν στα συστήματα Υγείας.

Η ζωή και η υγεία των εργαζομένων δεν μπορεί να μπαίνει στην ζυγαριά του κέρδους. Οι εργαζόμενοι πλήρωσαν τις συνέπειες της κρίσης, δεν θα πληρώσουν και τις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης και καταστροφής των Δημόσιων Συστημάτων Υγείας.

Απαιτούμε

  • Πρόσληψη μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού
  • Πλήρης εξοπλισμός όλων των δημόσιων υπηρεσιών με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης, παρεχόμενα δωρεάν από το κράτος στον πληθυσμό, για να σταματήσει η απαράδεκτη αισχροκέρδεια.
  • Με ευθύνη των κρατών-κυβερνήσεων να διασφαλιστούν πρόσθετες άδειες, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση:

– Σε όσους εργαζόμενους νοσούν.

– Σε όσους εργαζόμενους αναγκάζονται να απέχουν από την εργασία τους, λόγω των έκτακτων μέτρων πρόληψης.

– Σε όσους καλούνται να αναλάβουν τη φροντίδα άρρωστου παιδιού ή ηλικιωμένου μέλους της οικογένειάς τους.

– Σε όσους καλούνται να παραμείνουν με τα παιδιά τους στο σπίτι, εξαιτίας του προληπτικού κλεισίματος των σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών.

  • Να σταματήσουν αμέσως μέτρα όπως οι κατασχέσεις, πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, λόγω των χρεών των λαϊκών νοικοκυριών.
  • Ειδική μέριμνα για τους πρόσφυγες – μετανάστες και τις οικογένειές τους, για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας. Αξιοπρεπείς, υγιεινοί, χώροι φιλοξενίας για τους πρόσφυγες και όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης. Δωρεάν, πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δωρεάν υγιεινή και ποιοτική σίτιση.
  • Το συνολικό κόστος να το αναλάβουν τα κράτη και οι διάφοροι, μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και όχι οι εργαζόμενοι, μισθωτοί στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

 

Οι λαοί της Ευρώπης έχουν ήδη πληρώνει πάρα πολύ ακριβά τις τεράστιες περικοπές στα δημόσια συστήματα Υγείας, την εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Ασφάλισης, την επιβολή των άθλιων εργασιακών σχέσεων. Δεν δεχόμαστε να πληρώσουμε τις συνέπειες της πολιτικής ΕΕ-κυβερνήσεων-επιχειρηματικών ομίλων

Αν δεν ληφθούν άμεσα όλα τα παραπάνω μέτρα, τότε στο ενδεχόμενο σοβαρής επιδημίας ή έκτακτου σοβαρού υγειονομικού γεγονότος σε οποιαδήποτε χώρα, οι συνέπειες μπορεί να είναι ακόμη πιο επικίνδυνες.

Οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις

Ελλάδα-Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο

Ιταλία – USB

Ιταλία- SGB

Γαλλία – Ομοσπονδία Εμπορίου-Υπηρεσιών CGT

Γαλλία – Εργατικό Κέντρο CGT 94 Val de Marne

Γαλλία – Εργατικό Κέντρο Μασσαλίας UD CGT 13

Σερβία – SLOGA

Ισπανία  – LAB

Ισπανία – Central Unitaria de Trabajadores CUT Galiza

Ισπανία, Καταλονία– Intersindical-CSC

Ισπανία– Coordinadora Sindical de Clase

Κύπρος – Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία ΠΕΟ

Ρωσία –   Συνδικάτο Εργαζόμενων Μεταναστών

Πολωνία – WZZ WALKA

Αυστρία-Left Bloc OGB

Σουηδία- Συνδικάτο Μετρό Στοκχόλμης ΣΕΚΟ ΚΛΟΥΜΠ 111

Τουρκία- Συνδικάτο Νακλιάτ Ις

Τουρκία- Συνδικάτο Τολε Ις

Τουρκία– Συνδικάτο Κονούτ Ις

Δανία–  Brick Layers Branchclub of North Jutland 

Τσεχία– OSCMS

Νέες Υπογραφές

Ρουμανία– Worker’s Romania” Association

Ιταλία – Confederazione Sindacale Sarda-CSS

ΙταλίαFLMUniti-CUB

Τουρκία – PE Network

Τουρκία – Σοσιαλ Ις

Ισπανία, Κανάριοι Νήσοι – Frente Sindical Obrero de Canarias

Ισπανία, Αραγονία – Colectivo Unitario de Trabajadores (CUT)

Ισπανία– Alternativa Sindical de Trabajadores

Ισπανία– Central Sindical Unitaria de Pensionistas y Jubilados (CSU de PyJ)