Να δυναμώσει η συλλογική οργάνωση και πάλη για την πραγματική ισοτιμία και την χειραφέτηση των γυναικών

Μοιράσου το άρθρο!

Η 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, είναι ημέρα σύμβολο αγώνα και διεκδίκησης για τις γυναίκες όλου του κόσμου. Η 8η Μάρτη είναι ημέρα αφιερωμένη στους αγώνες των γυναικών για τα δικαιώματά τους στην εργασία, για την ισότιμη θέση τους στην κοινωνία.

Το μήνυμα της 8ης Μάρτη παραμένει ζωντανό και επίκαιρο, γιατί η ανισοτιμία και η καταπίεση ζουν και βασιλεύουν για τις γυναίκες του μόχθου. Σήμερα, κάθε γυναίκα εργαζόμενη, άνεργη, συνταξιούχος, φοιτήτρια, νεότερη ή ηλικιωμένη, βιώνει τη βαρβαρότητα αυτού του συστήματος, έρχεται καθημερινά αντιμέτωπη με τα πολλαπλά πρόσωπα της βίας που αυτό αναπαράγει, σε κάθε πτυχή της ζωής της.

Όλες οι κυβερνήσεις, στο όνομα της “εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής” ψήφισαν νόμους που έχουν κάνει “κανονικότητα” τη ζωή και ωράρια λάστιχο, τη δουλειά τις Κυριακές, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, την τηλεργασία, με βαριές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία των γυναικών.

Οι ανάγκες των γυναικών, όπως και συνολικά οι ανάγκες των εργαζομένων και του λαού, λογαριάζονται ως κόστος για το καπιταλιστικό κράτος, ακόμα και η μητρότητα θεωρείται παρωχημένη και όσα απορρέουν από αυτήν. Γι’ αυτό άλλωστε, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων διατηρείται η απαράδεκτη διάταξη των 200 ενσήμων τα τελευταία 2 χρόνια ως προϋπόθεση για το επίδομα και την άδεια μητρότητας, που αποκλείει χιλιάδες εργαζόμενες γυναίκες και από τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας της μητρότητας.

Γι’ αυτό η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, προχωράει στην ταυτόχρονη συντριβή κρίσιμων κοινωνικών δικαιωμάτων στην υγεία, την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, εντείνει την υποχρηματοδότηση και εμπορευματοποίηση της προσχολικής φροντίδας και αγωγής, της ειδικής αγωγής, της κοινωνικής προστασίας της οικογένειας.

Ορθώνουμε το ανάστημα ενάντια στη βάρβαρη, αντιλαϊκή πολιτική ΕΕ και όλων μέχρι σήμερα των κυβερνήσεων που με κριτήριο την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων μας στερούν το δικαίωμα να ζήσουμε όπως μας αξίζει.

Δε συμφιλιωνόμαστε με την πολιτική που τσακίζει από δέκα μεριές το εισόδημά μας με τους λογαριασμούς ενέργειας, τους άμεσους κι έμμεσους φόρους στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, ενώ οι μισθοί μας είναι καθηλωμένοι.

Δυναμώνουμε τον  αγώνα απέναντι σε κάθε μορφή βίας σε βάρος των γυναικών, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων και στην επίθεση κράτους και εργοδοσίας στα δικαιώματά μας. Αντιπαλεύουμε όλους τους παράγοντες- οικονομικούς, κοινωνικούς- που  αφήνουν τις γυναίκες εκτεθειμένες στην πολύμορφη βία, που φτάνει μέχρι τη σεξουαλική παρενόχληση, την ενδοοικογενειακή βία, το βιασμό, ακόμα και τη δολοφονία.

Την πιο βάρβαρη μορφή βίας, αυτή της φρίκης του πολέμου, αντιμετωπίζουν ο λαός και οι γυναίκες της Παλαιστίνης, που αιματοκυλιέται για σχεδόν πέντε μήνες. Από την πρώτη στιγμή, μέσα από τη δράση μας ταχθήκαμε στο πλευρό του δοκιμαζόμενου λαού της Παλαιστίνης, απαιτώντας να σταματήσει η σφαγή στη Γάζα και η ισραηλινή κατοχή. Μέσα από τη συλλογική δράση των φορέων στην πόλη μας, αλλά και από κοινού με το γυναικείο κίνημα, τα ταξικά σωματεία, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας, καταδικάζοντας το έγκλημα σε βάρος του παλαιστινιακού λαού. Τιμώντας, λοιπόν, τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, δεν μπορούμε παρά να συνεχίσουμε να βροντοφωνάζουμε ότι ο αγώνας του λαού της Παλαιστίνης είναι δίκαιος, ότι κι από εδώ στεκόμαστε αλληλέγγυοι στις ηρωϊκές γυναίκες και τα παιδιά τους που παλεύουν ενάντια στη βία και την τρομοκρατία της ισραηλινής κατοχής.

Σήμερα είναι ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια σ’ αυτούς που γεννούν, τρέφουν και διαιωνίζουν αυτή τη βαρβαρότητα. Να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΕΕ και των συμμάχων τους, που διαχρονικά οπλίζουν και στηρίζουν τα ισραηλινά εγκλήματα κατά των Παλαιστινίων, ενάντια στην ολοένα και πιο βαθιά εμπλοκή της χώρας μας, της πόλης μας στα επικίνδυνα πολεμικά σχέδια στην περιοχή.

Μετατρέπουμε το θυμό και την αγανάκτησή μας σε συλλογική δράση και αγώνα!

Η πραγματική ασπίδα προστασίας και διέξοδος είναι η συλλογική δράση όλο και περισσότερων γυναικών στα Σωματεία, στο ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, μέσα από τους συλλόγους γυναικών της ΟΓΕ. Με τη συλλογική μας οργάνωση μπορούμε να αντιπαλέψουμε την πολιτική που διαιωνίζει τη γυναικεία ανισοτιμία και λογαριάζει τις ζωές μας ως “κόστος” για το κράτος, με κριτήριο το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων. Στο έδαφος της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης, μπορεί η γυναίκα να βρει το θάρρος, την τόλμη, την αντοχή να διεκδικήσει τη ζωή που της αξίζει, να παλέψει για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, καταπίεση, πόλεμο.

Δυναμώνουμε τον αγώνα :

  • Για  υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, αυξήσεις στις συντάξεις, για μόνιμη και σταθερή εργασία, σταθερό ωράριο, κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας, μέτρα προστασίας της μητρότητας και του γυναικείου οργανισμού, απαγόρευση απόλυσης εγκύων, κατοχύρωση αδειών μητρότητας, τοκετού, λοχείας για όλες τις εργαζόμενες ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης με πλήρη μισθολογικά, εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Για μέτρα προστασίας του λαϊκού εισοδήματος απέναντι στην ακρίβεια που χτυπάει κόκκινο.
  • Για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν εκτεταμένο δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών και δομών Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας.

Η Διοίκηση