Το ΕΚΝΛ για την μετατροπή των 2ου ΓΕΛ-Γυμνασίου σε πρότυπα σχολεία

Μοιράσου το άρθρο!

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας καταγγέλλει την προσπάθεια της κυβέρνησης, για να προωθήσει τα αντιδραστικά της σχέδια  στην εκπαίδευση και σε πανελλαδικό επίπεδο (Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, αλλαγές στην Τεχνική/ Επαγγελματική Εκπαίδευση, Ατομική Αξιολόγηση) αλλά και σε τοπικό επίπεδο, εκμεταλλευόμενη και τους αυτοδιοικητικούς της μηχανισμούς όπως εδώ την νέα Δημοτική Αρχή του Δήμου Λαρισαίων.

Για αυτό τον λόγο προωθείται η προσπάθεια να μετατραπούν το 2ο Γυμνάσιο-Λύκειο σε «πρότυπα» σχολεία, παρά την αντίθεση  των συλλόγων διδασκόντων και γονέων, αλλάζοντας τον χαρακτήρα τους ως σχολεία της γειτονιάς. Τα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία δεν ακολουθούν το ενιαίο  πρόγραμμα σπουδών του υπουργείου Παιδείας, αφού η ύλη τους προκύπτει από Διοικούσα Επιτροπή σε συντονισμό με πανεπιστήμια και επιχειρηματικούς ομίλους που καθορίζουν το περιεχόμενο της μάθησης.

Η προσπάθεια για γενίκευση των Πρότυπων σχολείων σε κάθε περιοχή με βάση τις αποφάσεις της κυβέρνησης, η επιλογή και η συγκέντρωση των «καλών» μαθητών πιστεύουμε πως στην πραγματικότητα υποβαθμίζει το σύνολο των σχολείων, ανακατανέμει το μαθητικό δυναμικό, καταργεί τα γεωγραφικά όρια και τα σχολεία της γειτονιάς. Αντικειμενικά ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία σχολείων πολλών ταχυτήτων, με διαφορετική χρηματοδότηση, διαφορετικό πρόγραμμα, διαφορετικά μαθήματα, με εκπαιδευτικούς χωρίς οργανικές θέσεις.

Αν ήθελε το υπουργείο και η κυβέρνηση να αναβαθμίσει πραγματικά την εκπαίδευση, θα έκανε σύγχρονα και ασφαλή σχολεία, με επάρκεια αιθουσών, με  μόνιμους εκπαιδευτικούς τοποθετημένους στο σχολείο από την αρχή της χρονιάς, με 15 μαθητές στην τάξη. Δε θα άφηνε στο έλεος τα κτήρια με ελλιπή αντισεισμική θωράκιση, ελλιπή συντήρηση και πυροπροστασία, δε θα τοποθετούσαν κοντέινερ στα προαύλια.

Οι γονείς δεν θα πρέπει “να τσιμπήσουν” στη λογική ότι το πρότυπο θα είναι ένα καλύτερο σχολείο. Η εξεταστική διαδικασία που συνοδεύει την είσοδο σε ένα τέτοιο σχολείο θα σημαίνει προετοιμασία των παιδιών από το δημοτικό, με τους γονείς να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη από νωρίς. Δεν αντέχουμε άλλο να πληρώνουμε σε ένα σχολείο που έχει μετατραπεί σε μια ατελείωτη εξεταστική αρένα.

Δεν οδηγεί πουθενά η λογική που λέει “ας γίνει πρότυπο αλλά μακριά από εμάς”. Είναι μια λογική “βούτυρο στο ψωμί” της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής της ΝΔ, γιατί ακριβώς αυτό το σκεπτικό δεν στοχεύει “στην καρδιά” του αντιδραστικού περιεχομένου των Πρότυπων σχολείων.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τον λαό της πόλης μας, να αγωνιστούν ενάντια στην κατηγοριοποίηση των σχολείων, να δυναμώσουν τον αγώνα για ουσιαστική αναβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά, για την ικανοποίηση των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών και δυνατοτήτων που υπάρχουν στην εποχή που ζούμε για τα παιδιά του λαού μας.

Η Διοίκηση