Να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων

Μοιράσου το άρθρο!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι

Τις τελευταίες μέρες φουντώνει η ανησυχία εργαζομένων και των οικογενειών τους για την  εξάπλωση του κορωνοϊού, και ταυτόχρονα, μόνο αγανάκτηση, προκαλούν οι δηλώσεις της κυβέρνησης και των επιτελείων της, ότι “όλες οι υγειονομικές αρχές της χώρας βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα” και ότι τα νοσοκομεία που έχουν οριστεί ως κέντρα αναφοράς, έχουν “επάρκεια σε προσωπικό και υλικά”.

Η επαναλαμβανόμενη «υπενθύμιση» για την «ατομική ευθύνη» στην απαραίτητη τήρηση των σχετικών οδηγιών υγιεινής και προστασίας, δεν μπορεί να κρύψει τις μεγάλες ευθύνες από την πολιτική που κάθε χρόνο εμπορευματοποιεί όλο και περισσότερο την υγεία και την πρόληψη, που καθιστά την νοσοκομειακή περίθαλψη και τα φάρμακα πανάκριβο εμπόρευμα. Γιατί ο πραγματικός κίνδυνος προέρχεται από τις τραγικές ελλείψεις του συστήματος υγείας οι οποίες υπήρχαν και πριν την εμφάνιση του κορωνοϊού. Όταν στα δύο νοσοκομεία της πόλης μας, τα Κέντρα Υγείας υπάρχουν εκατοντάδες κενές οργανικές θέσεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό , τεράστιες ελλείψεις σε αναγκαίο εξοπλισμό και υλικά.

Παράλληλα πληθαίνουν μέρα με την μέρα οι καταγγελίες των εργαζομένων για πρωτοφανείς εργοδοτικές πιέσεις, για εργοδοτική ασυδοσία και για έλλειψη μέσων προστασίας. Από τη μία έχουμε απολύσεις, εργασία από το σπίτι, εκ περιτροπής εργασία και παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και από την άλλη οργιάζει η εντατικοποίηση της εργασίας, ειδικά στα supermarket. Την ίδια στιγμή αυξάνεται ο έμμεσος ή άμεσος εξαναγκασμός σε άδειες άνευ αποδοχών ή εξάντληση της κανονικής άδειας.

Τα αναγκαία μέτρα πρόληψης που παίρνονται πρέπει να συνδυάζονται με μέτρα προστασίας συνολικά των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους. Δε θα πληρώσουμε εμείς το μάρμαρο, δε θα πάμε σαν πρόβατα στη σφαγή! Γι΄αυτό και η δήλωση του Προέδρου της ΓΣΕΕ Παναγόπουλου πως «το κόστος θα πρέπει να το αναλάβουμε όλοι» είναι προκλητική γιατί καλεί σε συναίνεση στην σφαγή.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ανάβουν πράσινο φως για ένα νέο κύμα εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Ήμαστε μπροστά σε νέα επίθεση στη ζωή και τα εργασιακά μας δικαιώματα . Η «έκτακτη κατάσταση» αξιοποιείται ως αφορμή κι επιχείρημα για να υλοποιηθούν νέα αντεργατικά μέτρα όπως την πλήρη αποδιοργάνωση του χρόνου εργασίας με χτύπημα του σταθερού ημερήσιου χρόνου, παραπέρα εντατικοποίηση της δουλειάς.

Στα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις, στην προστασία του τζίρου και των κερδών τους, απουσιάζουν εντελώς μέτρα που προστατεύουν τους εργαζόμενους και συνολικά την εργατική οικογένεια .

Θα κάνουμε κάθε προσπάθεια να εφαρμοστούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας και θα σταθούμε δίπλα στους συναδέλφους εργαζόμενους. Απαιτούμε από την επιθεώρηση εργασίας να παρεμβαίνουν καθημερινά μέσα στους χώρους δουλειάς όπου υπάρχουν καταγγελίες.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει για άλλη μία φορά να είναι τα θύματα της υπόθεσης!!!

Γνωρίζουμε καλά ότι η ουσιαστική προστασία της υγείας και η στήριξη των εργαζομένων είναι έννοιες ασύμβατες με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, γι’ αυτό και έχουν ήδη αρχίσει να υλοποιούνται τα σχέδια για να μετακυλήσουν στους εργαζόμενους τις συνέπειες της επιδημίας .

Καλούμε τους εργαζόμενους να απαιτήσουμε ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της ζωής του λαού, για την πραγματική στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας που έχει τεράστιες ελλείψεις, σε υποδομές και προσωπικό.

Να απαντήσουν οργανωμένα στις αυθαιρεσίες της εργοδοτών που θίγουν τα δικαιώματα τους, καθώς και στην όποια αδιαφορία για την απαραίτητη λήψη μέτρων προστασίας της υγείας τους. Να απευθύνονται άμεσα στα Σωματεία τους και στο Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας για να παρέμβουμε άμεσα για την λύση αυτών των προβλημάτων.

Απαιτούμε:

Εδώ και τώρα έκτακτα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού μας, όπως:

  • Πρόσληψη μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού για να ανοίξουν όλα τα κλειστά κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, οι κλειστές κλινικές αλλά και για να μπορεί να γίνει 24ωρη η λειτουργία όλων των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας υγείας, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία. Για να ικανοποιηθούν οι πρόσθετες ανάγκες νοσηλείας και ιατρικών πράξεων να επιταχθούν και υποδομές υγείας από τον ιδιωτικό τομέα.
  • Να υπάρξει πλήρης εξοπλισμός όλων των δημόσιων υπηρεσιών με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης κι αντίστοιχα σε όλο τον πληθυσμό παρεχόμενα δωρεάν από το κράτος, για να σταματήσει η απαράδεκτη αισχροκέρδεια.
  • Να εξασφαλιστούν πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση σε όσους εργαζόμενους αρρωσταίνουν, προκειμένου να αναρρώσουν αποφεύγοντας τον κίνδυνο διασποράς της νόσου. Συγχρόνως να ισχύσει το ίδιο για τις περιπτώσεις που ένα μέλος της οικογένειας έχει άρρωστο παιδί ή ηλικιωμένο, ή αν είναι κλειστό το σχολείο ή ο βρεφονηπιακός σταθμός.
  • Να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι των αρμόδιων υπηρεσιών για αύξηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Με ευθύνη της εργοδοσίας να διατεθούν τα απαραίτητα υλικά προφύλαξης. Να καλυφθούν όλα τα κενά σε γιατρούς Εργασίας και τεχνικούς Ασφαλείας. Άμεση ενημέρωση όλου του προσωπικού.
  • Ειδική μέριμνα για τους πρόσφυγες – μετανάστες και τις οικογένειές τους, που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες και είναι ευάλωτοι σε μεγαλύτερο βαθμό.

Μέτρα στήριξης της ζωής των εργαζομένων όπως :

  • Να μπει φραγμός στις απολύσεις. Εδώ και τώρα να δοθεί επίδομα ανεργίας σε εποχικούς εργαζόμενους που δεν επαναπροσλαμβάνονται, όπως στον τουρισμό, τις μεταφορές κλπ, στο ύψος του 80% του βασικού μισθού. Επίσης στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που αναστέλλουν τη λειτουργία τους να δοθεί το επίδομα έκτακτης ανάγκης, ύψους 715,68 ευρώ για τις επόμενες 45 μέρες.
  • Εδώ και τώρα να αυστηροποιηθούν και να εντατικοποιηθούν οι Έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας σε κλάδους και χώρους δουλειάς για να μην γίνουν κάτεργα εν μέσω επιδημίας.
  • Για όσο διάστημα χρειαστεί, να ανασταλούν προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, κάθε είδους μέτρο αναγκαστικής είσπραξης, οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και νερού για όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους.

                                                            Η Διοίκηση