ΝΕΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΚΙ ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ

Μοιράσου το άρθρο!

Πάγια θέση του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας, είναι το νερό πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα όπως είναι σήμερα και πάει να γενικευτεί αυτό και με την ιδιωτικοποίηση του.

Διαφωνεί με κάθε αύξηση της τιμής τόσο του νερού ύδρευσης, όσο και της άρδευσης. Μάλιστα διεκδικεί άμεσα την μείωση κατά 50% των τιμολογίων ύδρευσης για ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, να μην γίνεται καμία διακοπή της παροχής σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν τον λογαριασμό.

Διαφωνεί κάθετα με κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης των υδατικών πόρων της χώρας.

Είναι υπέρ της δημιουργίας έργων που θα εξασφαλίσουν επάρκεια νερού και ορθολογικής αξιοποίησής του (π.χ εκτροπή άνω ρου Αχελώου, κ.α).

Είναι υπέρ της δημιουργίας ενός ενιαίου κρατικού φορέα διαχείρισης του νερού που θα κατοχυρώνει το νερό ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα, κάτι που προϋποθέτει ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας και της οργάνωσης της οικονομίας, προς όφελος του λαού.

Μόνο έτσι θα μπορεί να διασφαλιστεί η συνδυασμένη ικανοποίηση όλων των λαϊκών αναγκών (ύδρευσης, άρδευση, παραγωγικούς σκοπούς, προστασία του περιβάλλοντος), αφού θα έχει ξεριζωθεί ο ανταγωνισμός των χρήσεων και της αξιοποίησης  του νερού με γνώμονα το καπιταλιστικό κέρδος και θα αξιοποιηθεί το τεράστιο πλεονέκτημα μιας κεντρικά σχεδιασμένης κοινωνικοποιημένης παραγωγής.