ΟΛΟΙ & ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ-ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ Πέμπτη 16 Μάρτη Απεργιακή Συγκέντρωση 11:30πμ-Κεντρική Πλατεία

Μοιράσου το άρθρο!

ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ – ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ !

Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι

Το μεγάλο ποτάμι με τις δεκάδες χιλιάδες του λαού  που  πλημμύρισε με την οργή του τις προηγούμενες ημέρες τους δρόμους της πόλης και της χώρας μας φώναξε «ΗΤΑΝ ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ».

Ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία, οι μαθητές και οι φοιτητές με τον παλμό τους, μετέτρεψαν τη θλίψη και την οργή σε αγώνα, σε φωνή, έγιναν η φωνή των νεκρών και έστειλαν την κυβερνητική προπαγάνδα στα σκουπίδια.

Το έγκλημα αυτό δε θα συγκαλυφθεί!

Η σημερινή κυβέρνηση, η προηγούμενη κυβέρνηση, τα κόμματα που κυβέρνησαν και υλοποιούν την πολιτική που αφήνει πίσω της εκατόμβες νεκρών, έχουν ήδη καταδικαστεί στη συνείδηση του λαού και της νεολαίας. Είναι ένοχοι! Τα υποκριτικά κροκοδείλια δάκρυα τους δεν συγκινούν κανέναν.

Συνεχίζουμε ακόμα πιο πολλοί ακόμα πιο αποφασισμένοι

Δεν είναι η ώρα της σιωπής, είναι η ώρα της φωνής και της διεκδίκησης!

Δεν είναι ώρα «για σιωπή και περισυλλογή», αλλά ώρα να φωνάξουμε ακόμα δυνατότερα, να ζητήσουμε δικαίωση για τους ανθρώπους που χάθηκαν άδικα και για τις οικογένειές τους, «όλων των νεκρών να γίνουμε η φωνή» όπως λέει και το σύνθημα. Είναι ώρα για διεκδίκηση και αγώνα για την ζωή που μας κλέβουν, τη ζωή που αξίζει σε όλους μας και κυρίως στην νέα γενιά. Όσο η προστασία της εργασίας και της ζωής μας λογίζεται ως κόστος, τόσο θα μετράμε τραγωδίες.

Η πολιτική τους εγκληματεί απέναντι στη ζωή μας. Η εργατική τάξη, ο λαός, να πάρουν θέση και να δυναμώσουν την αντίστασή τους, απέναντι σε αυτή τη βάρβαρη πολιτική που ξεζουμίζει από όλες τις μπάντες τους πολλούς και δίνει τα πάντα στους επιχειρηματικούς ομίλους, στους μεγαλοκατασκευαστές, εφοπλιστές και μεγαλέμπορους. 50 εκ. Ευρώ για την προληπτική συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου δεν μπορούσαν να βρουν, όμως βρήκαν, τόσο η σημερινή όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση να δώσουν:

  • Κάθε χρόνο 50 εκ. Ευρώ για δρομολόγια σε άγονες γραμμές στην Hellenic train
  • Βρήκαν να δώσουν, με αναπτυξιακό νόμο πάνω από 370 εκ. Ευρώ στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της Θεσσαλίας την περίοδο 2016 – 2022.
  • Βρήκαν 3,5 δισ, μέσω κοινοτικής χρηματοδότησης για τη σιδηροδρομική διασύνδεση των λιμανιών της Βόρειας Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, με το σχέδιο Sea2Sea, για να εξυπηρετήσουν μεγάλους ομίλους εφοπλιστικούς, logistics κ.α.
  • Βρίσκουν και δίνουν δισεκατομμύρια ευρώ για να δώσουν στους μεγάλους ομίλους μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ και άλλων προγραμμάτων.

Με τον αγώνα και  την πάλη θα ανοίξουμε τον δρόμο για να επιβάλλουμε μέτρα προστασίας της ζωής μας. Ο αγώνας μας βάζει στο στόχαστρο όλα όσα βασανίζουν τον λαό και τα παιδιά του και τους ενόχους για τα βάσανά του.

Και ποιος είναι ο ένοχος; Ένοχος είναι το κράτος και οι κυβερνήσεις του, που η μία μετά την άλλη υπηρετεί την κερδοφορία των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων και την ανταγωνιστικότητα τους. Το κέρδος και τον ανταγωνισμό που είναι οι σιδερένιοι άγραφοι νόμοι της σημερινής κοινωνίας! Στο όνομα αυτών υποβιβάζουν την ανθρώπινη ζωή και τη ζυγίζουν στη σχέση κόστος-όφελος, όπου κόστος είναι η ζωή του λαού και όφελος τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Είναι το ίδιο κράτος που είναι γρήγορο και αποτελεσματικό για να να βγάζει στο σφυρί τα σπίτια του φτωχού λαού, να καταστέλλει με βία τις δίκαιες κινητοποιήσεις, να ταΐζει με δισεκατομμύρια ευρώ τους επιχειρηματικούς ομίλους. Βγάζει παράνομες και καταχρηστικές τις απεργίες που απαιτούν μέτρα ασφάλειας του επιβατικού κοινού, προσλήψεις, εκπαίδευση, μέτρα για την αντιμετώπιση του “ανθρώπινου λάθους”. Ενώ αγνοεί επιδεικτικά τις αγωνιώδεις και τραγικά προφητικές καταγγελίες των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και σωματείων των μεταφορών λίγες μόνο μέρες πριν το έγκλημα.

Στο όνομα του κέρδους θυσιάζονται οι ζωές μας.

  • Στο όνομα του κέρδους… και του τι μπορεί να “αντέξει η οικονομία”, είναι που δεν παίρνονται μέτρα αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας, αντισεισμικής θωράκισης, τα τραγικά αποτελέσματα με τις πυρκαγιές στην Ηλεία, στη Βόρεια Εύβοια, τις πλημμύρες στη Μάνδρα, την εκατόμβη νεκρών στο Μάτι, ή στην Αθήνα με τον σεισμό του 99. Οι προϋπολογισμοί του κράτους αγνοούν επιδεικτικά τις λαϊκές ανάγκες. Δίνουν ελάχιστα για στοιχειώδεις υποδομές. Γι’ αυτό πλημμυρίζουν τα σχολεία με την πρώτη βροχή, «σκάνε» καυστήρες και σκοτώνουν μαθητές, πέφτουν οι σοβάδες στα κεφάλια των μαθητών, τρέμουμε στη σκέψη να έρθουν «σκηνές Τουρκίας» στον πρώτο δυνατό σεισμό! Οι πραγματικοί ένοχοι λοιπόν έχουν καταδικαστεί στη συνείδηση του λαού και της νεολαίας. Τα υποκριτικά κροκοδείλια δάκρυα τους, οι προσχηματικές παραιτήσεις, τα δημόσια «συγνώμη» δε συγκινούν κανέναν.

Τα στοιχεία που αφορούν τα σχολεία της πόλης μας είναι τρομακτικά, 57 σχολεία στεγάζονται σε κτίρια που χαρακτηρίζονται «γερασμένα», αφού έχουν χτιστεί χωρίς ή με ελάχιστες αντισεισμικές προδιαγραφές…

Στεκόμαστε στο πλευρό της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων μαθητών Δήμου Λάρισας όπου καλεί όλους τους συλλόγους γονέων, εκπαιδευτικά σωματεία, τα μαθητικά συμβούλια, τα εργατικά σωματεία, τους φορείς του γυναικείου κινήματος, να διεκδικήσουμε:Να προχωρήσει άμεσα η αποκατάσταση όλων των ζημιών και να γίνουν όλες οι αναγκαίες επεμβάσεις όχι μόνο στα σεισμόπληκτα αλλά σε όλα τα σχολικά κτίρια. Να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την ανέγερση νέων σύγχρονων και ασφαλών σχολείων όπου αυτά κρίθηκαν ακατάλληλα.Να προχωρήσει επισκευή και συντήρηση των σχολείων αφού δάσκαλοι και μαθητές κινδυνεύουν καθημερινά, από τα κακοσυντηρημένα υλικά (σοβάδες, φωτιστικά υλικά, πόρτες, τζάμια κ.λπ.)

  • Στο όνομα του κέρδους… η πανδημία έγινε ευκαιρία για λίγους σε βάρος της προστασίας της ζωής μας. Τα λεγόμενα πρωτόκολλα υγείας στην πανδημία που άνοιγαν και έκλειναν ανάλογα τις δυνατότητες κερδοφορίας των επιχειρηματιών του τουρισμού, είναι νωπά στη μνήμη. Για τον ίδιο λόγο ονόμαζαν “πολυτέλεια” τη δημιουργία ΜΕΘ, έκλειναν δημόσια νοσοκομεία. Διεκδικούμε  την άμεση ενίσχυση όλων των νοσοκομείων & Κέντρων Υγείας με το αναγκαίο  προσωπικό με μόνιμη σχέση εργασίας, την αναγκαία κρατική  χρηματοδότηση , την εξασφάλιση σε υλικά μέσα και υποδομές.
  • Στο όνομα του κέρδους….όλοι οι χώροι δουλειάς είναι μια “κοιλάδα των Τεμπών”. Η γνωστή πλέον έκφραση “πάμε και όπου βγει” είναι η ανομόλογητη συνήθεια σε πλήθος βαρδιών και εργασιών. Το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων είναι η αιτία που γίνονται φύλλο και φτερό οι κανόνες υγιεινής και ασφάλεια, με αποτέλεσμα τα εκατοντάδες εργοδοτικά ατυχήματα στους χώρους δουλειάς, να σκεφτούμε πόσο συχνά ακούμε για νεκρό ντελιβερά, για οικοδόμο που έπεσε, για εργάτη σε βιομηχανία που τσακίστηκε… 200 είναι μόνο τα καταγρεγραμμένα εργατικά ατυχήματα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας κάθε χρόνο…

Από το ίδιο μετερίζι και όλες οι κυβερνήσεις μέχρι και τη σημερινή, αντιμετωπίζουν το θέμα σαν εμπόδιο στη δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα, στην οποία είναι ταγμένες. Με αυτό το κριτήριο αρνούνται να πάρουν αυστηρά μέτρα και να ενισχύσουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για να είναι αποτελεσματικοί.

Να απαιτήσουμε εδώ και τώρα τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών, με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης. Αποφασιστική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και της υλικοτεχνικής υποδομής της Επιθεώρησης Εργασίας. Υπεράσπιση και διεύρυνση του θεσμού των ΒΑΕ και σε άλλους κλάδους και ειδικότητες .

  • Στο όνομα του κέρδους…. προχωρά ένα βήμα παραπέρα το ξεπούλημα του νερού, ανοίγοντας το δρόμο στους μελλοντικούς «επενδυτές» για πιο κερδοφόρες και ανταγωνιστικές επενδύσεις. Αυτό εξυπηρετεί η  πρόσφατη τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση της ΝΔ στην διαβούλευση μια κατάπτυστη τροπολογία όπου εντάσσει τις ΔΕΥΑ στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Την αρχή η οποία ρυθμίζει την αγορά της ενέργειας. Συνεχίζοντας έτσι το έργο της προηγούμενης που έβαλε στο “Υπερταμείο” και ξεκίνησε την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ και ενίσχυσε την ανταποδοτικότητα και την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των ΔΕΥΑ. Τώρα δίπλα στους συναδέλφους από την ΔΕΥΑΛ διεκδικούμε: Απόσυρση της κατάπτυστης τροπολογίας της κυβέρνησης που εντάσσει τις ΔΕΥΑ στη ΡΑΕ. Καμία ιδιωτικοποίηση στον κλάδο του νερού και εμπορευματική λειτουργία. Καμιά υπηρεσία των ΔΕΥΑ σε ιδιώτη. Το νερό δεν είναι εμπόρευμα, αλλά κοινωνικό αγαθό. Φθηνό, με επάρκεια και υγιεινό νερό. Να καταργηθεί η ανταποδοτικότητα, ο ΦΠΑ 13% και τα χαράτσια. Καμία διακοπή νερού στα φτωχά λαϊκά στρώματα.

ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΣΤΟΣ – ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΑΞΙΑ!

Σε αυτούς λοιπόν που μας λένε χυδαία και κυνικά “Βγήκατε μια στο δρόμο, βγήκατε δυο, τι άλλο θέλετε; άντε να εκτονωθείτε και πάλι σπίτι…” Τους απαντάμε:

Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει, ζωή με σύγχρονα δικαιώματα, ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.

Παλεύουμε για το δίκιο μας, για το δίκιο αυτών που χάθηκαν, παλεύουμε για τις ζωές μας!!!

  • Παλεύουμε να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη!
  • Παλεύουμε για σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές μαζικές μεταφορές κόντρα στην πολιτική που βάζει την ασφάλεια των επιβατών και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ζύγι του κόστους και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.
  • Απαιτούμε μέτρα ασφαλούς κυκλοφορίας των τρένων ιδιαίτερα κατά τη διέλευσή τους από κατοικημένες περιοχές. Να δρομολογηθούν λοιπόν άμεσα έργα για την υπογειωποίηση των σιδηροδρομικών  γραμμών στην πόλη μας (άξονες Αθήνας-Θεσσαλονίκης & Λάρισας-Βόλου).
  • Άμεση επίλυση των αναγκών μετακίνησης, με ευθύνη κι επιβάρυνση της Hellenic Train και παρέμβαση του κράτους, για όσους εργαζόμενους μετακινούνταν καθημερινά στον άξονα Λάρισας – Θεσσαλονίκης με προπληρωμένες κάρτες πολλαπλών διαδρομών με τον προαστιακό, για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσει η αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου και το των δρομολογίων με όλα τα σύγχρονα μέτρα ασφάλειας.
  • Άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, Προστασίας.
  • Για μέτρα αντισεισμικής θωράκισης. Έλεγχος εδώ και τώρα  σε σχολεία, σχολές, νοσοκομεία, χώρους δουλειάς.
  • Άμεσα μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς.
  • Παλεύουμε για την ενίσχυση του Δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες πολιτικής προστασίας

ΜΑΡΤΙΟΣ 2023