ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΙΟΥΛΗ, 7:30μμ –στην Κ.Πλατεία

Μοιράσου το άρθρο!

Καμία εμπλοκή-καμία συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς & πολέμους

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Πριν καλά – καλά κλείσουν οι κάλπες, ένας καταιγισμός εξελίξεων διαμορφώνει μια νέα κατάσταση στην περιοχή, που θα τη «σφραγίσει» η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας(10-11 Ιούλη). Το «θερμόμετρο» ανεβαίνει και μαζί η ανάγκη να παρέμβει ο λαός δυναμικά στις εξελίξεις, παλεύοντας ενάντια στον πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή, δυναμώνοντας την αλληλεγγύη με τον τουρκικό και τους άλλους λαούς, ενάντια στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, που οδηγούν σε επώδυνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα συμβιβασμούς.

Οι εξελίξεις προειδοποιούν για νέα κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία, επιτάχυνση των επικίνδυνων διευθετήσεων στην περιοχή της Ανατολική Μεσογείου, με «ομπρέλα» τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια. Η πολεμική ετοιμότητα 300.000 ΝΑΤΟικών περιμετρικά της Ρωσία και το αίτημα της Πολωνίας να φιλοξενήσει πυρηνικά του ΝΑΤΟ αποτελούν «ορόσημα» στην περαιτέρω κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου, όπου βαθαίνει η εμπλοκή και της Ελλάδας, με «οδικό χάρτη» τις δεσμεύσεις στη ΝΑΤΟική συμμαχία και την Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις.

Η Αλεξανδρούπολη εξελίσσεται σε κομβικό λιμάνι για τη μεταφορά στρατιωτικού υλικού στην Ανατ. Ευρώπη, ενώ στον σχεδιασμό εντάσσονται κι άλλα, αφού στο πλαίσιο του «Στρατηγικού Διαλόγου» Ελλάδας – ΗΠΑ, που ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ και ολοκληρώθηκε από τη ΝΔ, υπήρχε πρόβλεψη για όλες τις πολιτικές και στρατιωτικές υποδομές να παίξουν ρόλο προγεφυρώματος για τους σκοπούς του ΝΑΤΟ.

Όπως έχει ήδη διαρρεύσει, στη Σύνοδο θα συζητηθεί η αναθεώρηση των «χωρικών χαρτών» του ΝΑΤΟ, όπου τα Στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλια αναφέρονται πλέον ως «Τουρκικά Στενά», ενώ η Κύπρος (κατά την προσφιλή τακτική των ΝΑΤΟικών) δεν θα αναφέρεται ονομαστικά αλλά θα υπάρχει μόνο ως συντεταγμένες στον χάρτη! Οι εξελίξεις αυτές ικανοποιούν πάγιες αξιώσεις της Τουρκίας, που δεν πρόκειται βέβαια να σταματήσουν εδώ…

Πάνω σ’ αυτήν την κινούμενη άμμο προετοιμάζεται η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, με ανοιχτή ατζέντα. Η «καλή συγκυρία», για την οποία μιλάνε οι δύο πλευρές και οι ΝΑΤΟικοί τους «σύμμαχοι», δεν αφορά τα αισθήματα φιλίας και αλληλεγγύης που διαχρονικά ενώνουν τους δύο λαούς. Έχει να κάνει με την αποφασιστικότητα να προχωρήσουν διευθετήσεις με κριτήριο τα ΝΑΤΟικά συμφέροντα, επικίνδυνες για τους δύο λαούς.

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

Για μία ακόμη φορά τονίζουμε ότι δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια να παρακολουθούμε τις εξελίξεις που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων και όλων των λαών. Γιατί αυτό είναι το ΝΑΤΟ, αυτό σημαίνει και η Σύνοδος Κορυφής που πραγματοποιείται στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Ακόμη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στα πολεμοκάπηλα σχέδιά τους, νέα δεινά για τους λαούς. Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής είναι βουτηγμένες για τα καλά στο αίμα των λαών! Πρέπει να σημάνουν συναγερμό! Να κλιμακωθεί μαζικά και αποφασιστικά η πάλη ενάντιά τους, ενάντια στον δολοφονικό οργανισμό του ΝΑΤΟ!

Οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης, που είναι χωμένη με τα μπούνια και έχει βάλει φαρδιά – πλατιά την υπογραφής της σε αυτούς τους σχεδιασμούς, όπως και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων που υπηρέτησαν με ζήλο όλες τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ, είναι εγκληματικές.

Τα παραμύθια πως το ΝΑΤΟ είναι πυλώνας σταθερότητας για τη χώρα και πως εξασφαλίζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα έχουν καταρριφθεί προ πολλού με την τουρκική επιθετικότητα να αυξάνεται, με συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου και θαλάσσιου χώρου της Ελλάδας, ενώ το καλύτερο είναι πως πραγματοποιήθηκε και κοινή άσκηση των δήθεν συμμάχων μας των ΗΠΑ – Τουρκίας και άλλων που αφορούσε την κατάληψη νησιού! Άλλωστε ο λαός μας, όπως και άλλοι λαοί έχουν την πικρή πείρα και θυμούνται καλά ποια ήταν και ποια παραμένει η στάση των συμμάχων στην εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, δεν έχουν περάσει τόσα χρόνια για να ξεχαστεί ο διαμελισμός της Γιουγκοσλαβίας και οι σφοδροί βομβαρδισμοί στο Βελιγράδι της υποτιθέμενης αμυντικής συμμαχίας, αντίστοιχα σε Ιράκ, Αφγανιστάν κ.α.

Σήμερα, όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι συνειδητοποιούν τον ρόλο του ΝΑΤΟ και τους κινδύνους από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και πολέμους που γεννούν τη φτώχεια και την προσφυγιά. Τα μόνα θύματα είναι οι λαοί, που ξεριζώνονται από τον τόπο τους είτε λόγω των πολέμων, είτε λόγω της φτώχειας που προκαλούν. Οι αποφάσεις της Συνόδου του ΝΑΤΟ φορτώνουν με ακόμη μεγαλύτερα βάρη τον λαό μας και τους άλλους λαούς. Οι νέες υπέρογκες εξοπλιστικές δαπάνες θα φορτωθούν στις πλάτες του λαού που ήδη ζει από πρώτο χέρι τον εφιάλτη της ακρίβειας, τα πετσοκομμένα μεροκάματα, την ενεργειακή φτώχεια, τις διαρκείς ανατιμήσεις.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις απαιτείται η κλιμάκωση, το παραπέρα δυνάμωμα του αγώνα για την καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της πολιτικής της εμπλοκής! Να ορθωθεί τείχος στην επικίνδυνη ευρωατλαντική προπαγάνδα που επιχειρεί να αθωώσει το ΝΑΤΟ και την ΕΕ που μακελεύουν τους λαούς! Να δυναμώσει αποφασιστικά η πάλη ενάντια στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, για να κλείσουν και να ξεκουμπιστούν όλες οι ξένες βάσεις! Να μη σταλεί κανένας φαντάρος, υπαξιωματικός, αξιωματικός και πολεμικό υλικό σε αποστολές εκτός συνόρων!

Συνεχίζουμε, δυναμώνουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα μας ενάντια στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ! Ενάντια στην ίδια τη λυκοσυμμαχία! Θα μας βρίσκουν παντού μπροστά τους!

Να διεκδικήσουμε πιο μαζικά και μαχητικά:

  • Να σταματήσει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμο στην Ουκρανία.
  • Να ακυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις.
  • Να κλείσουν ΟΛΕΣ οι ΑμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις στη χώρα μας (όπως στη Λάρισα, στο Στεφανοβίκειο, στη Σούδα, στην Αλεξανδρούπολη κ.α.)
  • Καμία παραχώρηση στρατοπέδων, υποδομών κι άλλων διευκολύνσεων για τις αμερικανικές στρατιωτικές ανάγκες, όπως συμβαίνει στη περιοχή μας  στην 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο, στο λιμάνι και στο στρατόπεδο Γεωργούλα στο Βόλο, στην 111 Πτέρυγα Μάχης στη Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας και στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα.
  • Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
  • Καμιά αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων και πολεμικού υλικού εκτός συνόρων. Κανένας φαντάρος, υπαξιωματικός και αξιωματικός στις ιμπεριαλιστικές αποστολές.
  • Καμιά αλλαγή των συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν.
  • Να μην εγκατασταθούν πυρηνικά στον Άραξο και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα.
  • Την αποδέσμευση της χώρας μας από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ