Όλοι στο Συλλαλητήριο Σάββατο 16 Σεπτέμβρη, 12 το μεσημέρι, Κεντρική Πλατεία

Μοιράσου το άρθρο!

Πνίξατε τον κάμπο-θα σας πνίξει την οργή μας

Διεκδικούμε άμεσα μέτρα στήριξης, ανακούφισης των πληγέντων και προστασίας της ζωής μας

Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι

Αυτές τις ώρες , αυτές τις στιγμές ο λαός της Λάρισας, της Θεσσαλίας δίνει μια μεγάλη μάχη. Απώλειες ανθρώπινων ζωών , σπίτια  και χωράφια πλημμυρισμένα, το βιός και η σοδιά απλών ανθρώπων αφανισμένα κάτω από τα νερά!

Όλα όσα συνέβησαν και συμβαίνουν δεν είναι ένα μοιραίο κι αναπόφευκτο γεγονός. Δεν είναι «το κακό το ριζικό» που μας οδήγησε σε μια ακόμη βιβλική καταστροφή. Γιατί αυτές τις μέρες ακούσαμε πολλά από κυβέρνηση, δημοτική και περιφερειακή αρχή: Ότι «κάναμε ό,τι μπορούσαμε, ο κρατικός μηχανισμός ήταν έτοιμος και λειτούργησε», ότι «φταίνε τα ακραία καιρικά φαινόμενα», η περίφημη «κλιματική κρίση». 

Ήταν άλλο ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα ! Δεν είναι γενικά η αδιαφορία, η αστοχία , η ανοργανωσιά αλλά η επιλεκτική ανικανότητα   όλων αυτών ! Τελικά, ακραία δεν είναι τα φυσικά φαινόμενα, αλλά η πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα και τις προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων και θεωρεί πολυτέλεια την προστασία της ζωής των εργατικών – λαϊκών στρωμάτων από τα φαινόμενα αυτά. Το κριτήριο του κέρδους καθιστά «μη επιλέξιμα» μια σειρά από απαραίτητα έργα προστασίας. Αυτές είναι οι προτεραιότητες που χαράζει η ίδια Ευρωπαϊκή Ένωση που ο Πρωθυπουργός μάλιστα προστρέχει για «αρωγή» . Γι΄αυτό μαζί με την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές, είναι μέρος του προβλήματος και βασικός υπεύθυνος για το έγκλημα που συντελέστηκε στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές της χώρας, αφού συστηματικά απέρριπτε ως μη επιλέξιμες τις δαπάνες για την αντιπλημμυρική προστασία.

Αυτό το επιλεκτικά ανίκανο κράτος που κάθε απλός άνθρωπος με αγωνία έψαχνε να το βρει αυτές τις ημέρες τηλεφωνώντας σε υπηρεσίες  να προστρέξει για στήριξη, συνδρομή, προστασία και δεν το έβρισκε, το είδε  αποφασιστικό κι αρματωμένο απέναντι στους αγώνες και την διεκδίκηση προβάλλοντας την καταστολή , τα ΜΑΤ  όπως έγινε πρόσφατα και στην πόλη μας.

Από την μία με ένα κουμπί πλειστηριάζουν εκατοντάδες σπίτια καθημερινά εργαζόμενων συναδέλφων μας, αμέσως δίνουν εκατομμύρια κρατικό χρήμα σε εφοπλιστές και μεγαλοβιομήχανους αλλά επιλέγουν να μη δώσουν ούτε ένα ευρώ για την προστασία της υγείας και της ζωής μας. Μάλιστα είναι τέτοια η φόρα πού αυτές τις ημέρες που τα σπίτια του λαού τις Θεσσαλίας βυθίζονταν στην λάσπη και την ίδια στιγμή έβγαιναν στο σφυρί (41 πλειστηριασμοί)!

Σε αυτές τις συνθήκες κι ενώ λαός της περιοχής μας μετρά ακόμα νεκρούς και αγνοούμενους θαμμένους στη λάσπη, δίνει την μάχη της επιβίωσης, ενώ η περιοχή είναι μια υγειονομική βόμβα, το «ανύπαρκτο» κατά τα άλλα κράτος κλιμακώνει την επίθεση απέναντι στην ζωή και τα δικαιώματά μας με αμείωτη ένταση και η κυβέρνηση κατέθεσε στις επιτροπές της Βουλής το νέο αντεργατικό έκτρωμα που καταργεί το πενθήμερο και το 8ωρο νομοθετώντας το δικαίωμα στους εργοδότες να ξεζουμίζουν τους εργαζομένους τους 13 ώρες την ημέρα, 78 ώρες την εβδομάδα. Αίσχος! Να αποσυρθεί τώρα !

 Αυτή την πολιτική επιλογή που δεν υπολογίζει τις ανθρώπινες ζωές και δίνει απόλυτη προτεραιότητα τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, στήριξαν και στηρίζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις(ΝΔ, ΣΥΡΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κα) είναι που γεννά τα Τέμπη, τη Δαδιά, τη Θεσσαλία, τους δεκάδες νεκρούς και σακατεμένους στους χώρους δουλειάς, τη φτώχεια και την ακρίβεια που κατατρώει τις ζωές μας.

Γι’ αυτό λοιπόν δεν τους ξεπλένει ούτε όλο αυτό το ατελείωτο νερό που έπνιξε το τόπο μας! Όχι μόνο τους τωρινούς αλλά κι όλους αυτούς που τόσα χρόνια πέρασαν. Δεν μπορούμε να τους έχουμε καμία εμπιστοσύνη. Με την δική μας πρωτοβουλία χωρίς να χάσουμε χρόνο να οργανώσουμε τον αγώνα μας, την διεκδίκηση για την επιβίωσή μας! Δεν αποδεχόμαστε αυτή την κατάσταση σαν κανονικότητα. Δεν είναι μοιραίο να ήμαστε στο έλεος καιρικών φαινομένων και η ζωή μας να είναι «πάμε κι όπου βγει». Στηρίζουμε την πρόταση για Απεργιακή κλιμάκωση στις 21 Σεπτέμβρη και προετοιμάζουμε από τώρα την επιτυχία της!

Όλοι μαζί στον αγώνα για να διεκδικήσουμε άμεσα:  

  • Να εξασφαλιστεί η ασφαλής διαμονή όλων των κατοίκων των πλημμυρισμένων περιοχών, η τροφή, υγειονομική περίθαλψη, μέχρι να αντληθούν τα νερά από τις κατοικίες τους όπως και για τους φοιτητές που διαμένουν στην φοιτητική εστία της πόλης, η οποία δεν έχει ούτε νερό, ούτε ρεύμα!  
  • Άμεσα να παρέμβουν συντονισμένα κυβέρνηση, Περιφέρεια, δήμος για την απάντληση των νερών από τις πλημμυρισμένες κατοικημένες περιοχές. Άμεση μέριμνα για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και της ύδρευσης, σε περιοχές που εντοπίζονται προβλήματα.  
  • Να παρθούν όλα τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
  • Να ελεγχθεί άμεσα η καταλληλότητα πλημμυρισμένων δημόσιων υποδομών (σχολεία κ.α.) από υγειονομική και τεχνική άποψη.  
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν, με τη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος σε κάθε οικογένεια.  
  • Να διευκολυνθούν εδώ και τώρα όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων οι περιοχές πλήττονται. Να μην χαθεί κανένα μεροκάματο λόγω απουσίας από την εργασία εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή! Να χορηγηθεί ειδική άδεια με αποδοχές για όσο διάστημα απαιτείται.  
  • Η αποζημίωση από το καθεστώς της αναστολής να είναι τουλάχιστον στο ύψος των αποδοχών του κάθε εργαζόμενου. Καμία απόλυση, καμία βλαπτική μεταβολή για εργαζόμενους σε πλημμυρισμένες επιχειρήσεις για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται για την αποκατάσταση της κανονικής κι ασφαλούς λειτουργίας τους.  
  • Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, σε κάθε νοικοκυριό, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες, όπως είναι οι αγρότες με χωράφια, επαγγελματίες κ.α. που έχουν υποστεί ζημιές, οι κτηνοτρόφοι που έχασαν ζωικό κεφάλαιο κ.λπ.  
  • Να υπάρξει άμεση καταγραφή των ζημιών και καταστροφών σε οικίες,Ø οχήματα, υποδομές, καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο, να αντικατασταθούν μηχανήματα, πρώτες ύλες, άλλα αναλώσιμα κλπ. να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών, χωρίς προϋποθέσεις.  
  • Απαλλαγή από δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ – ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒØ κλπ. Αναστολή χρεών σε εφορία, δημόσιο και τράπεζες. Να  σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών.  
  • Προκήρυξη άμεσα των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων με ευθύνηØ της κυβέρνησης-δήμου-περιφέρειας για όλες τις περιοχές που επλήγησαν (Εργατικές Γιάννουλης, Αγ.Θωμά, Ν.Σμύρνης, Αγ.ΓεώργιουΟδ.Βόλου, Ιπποκράτη) και συνολικότερα στην πόλη καθώς και περιοχές όπως Φαλάνη, Αμπελώνας κ.α.  
  • Να γίνει με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ) και χρηματοδότηση, μελέτηØ και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις επίμαχες περιοχές που εκδηλώνονται πλημμύρες και τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.