ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΌ ΤΙΣ ΣΣΕ
ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ-ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Σήμερα , Τρίτη 8/10, εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η προσφυγή του ΣΕΒ, με την οποία οι βιομήχανοι αξιώνουν προκλητικά στον νέο κατώτατο μισθό να μην περιλαμβάνεται καθόλου χρόνος προϋπηρεσίας, δηλαδή να μην πληρώνεται καμία τριετία.
Με την προσφυγή τους στο ΣτΕ οι βιομήχανοι θέτουν ζήτημα για τη διαμόρφωση του νέου κατώτατου μισθού, για τον τρόπο εφαρμογής του έτσι και αλλιώς απαράδεκτου μνημονιακού νόμου 4172/2013 (νόμος Βρούτση – Αχτσιόγλου) και ειδικά για το θέμα των τριετιών. Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο Φλεβάρη η τότε υπουργός Εργασίας, Αχτσιόγλου, με εγκύκλιό της έθεσε σε εφαρμογή τον εμβληματικό μνημονιακό νόμο 4172/2013 για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού με Υπουργική Απόφαση, με κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.
Πατώντας πάνω σε αυτό ακριβώς το αντεργατικό πλαίσιο, ήρθαν ο ΣΕΒ και συνολικότερα οι καπιταλιστές και αμφισβητούν τις τριετίες και πριν από το Φλεβάρη του 2012, επιχειρώντας να «σβήσουν» την όποια αύξηση προβλέπεται στον κατώτατο μισθό και για εργαζόμενους με τέτοια προϋπηρεσία. Αν γίνει δεκτή αυτή η αξίωση, της συνολικής αμφισβήτησης των τριετιών με το νόμο Βρούτση – Αχτσιόγλου, ειδικά οι εργαζόμενοι οι οποίοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και μέχρι το Φλεβάρη του 2012 είχαν συμπληρώσει δεύτερη και τρίτη τριετία, που προσαύξανε το μισθό τους μέχρι και 30%, κινδυνεύουν όχι μόνο να μη δούνε αύξηση στο μισθό τους, αλλά να έχουν ακόμα και μείωση στις αποδοχές τους!
Παράλληλα η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων μένει έξω από οποιαδήποτε προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε ανέγγιχτη τη διάταξη του μνημονιακού νόμου 4093/2012 που προβλέπει το «πάγωμα» των τριετιών από το Φλεβάρη του 2012 και μετά και μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από το 10%! Έτσι, ο χρόνος προϋπηρεσίας μετά το 2012, δηλαδή μέχρι και σήμερα, δεν προσμετράται και άρα συνεχίζει να μην επιφέρει καμία αύξηση στον κατώτερο μισθό.
Η νέα επιθετική κίνηση εκ μέρους της μεγαλοεργοδοσίας επιβεβαιώνει ότι σε αντίθεση με την προπαγάνδα περί «επιστροφής στην κανονικότητα» και τον μύθο της «ανάπτυξης για όλους», διαχρονική επιδίωξη του κεφαλαίου, την οποία υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις του, είναι η μόνιμη συμπίεση των μισθών και η απογύμνωσή τους από κάθε προσαύξηση, στην προκειμένη περίπτωση για την προϋπηρεσία ενός εργαζόμενου.
Η επίθεση στους εργατικούς μισθούς δεν περιορίζεται στη διαμόρφωση του κατώτατου. Μόνιμος στόχος είναι η συνολική συμπίεσή τους. Το ζήτημα της προϋπηρεσίας αφορά το σύνολο των εργαζομένων, όποιος και αν είναι ο μισθός τους, με όποια σύμβαση και αν εργάζονται. Πολύ περισσότερο, η αμφισβήτηση της προϋπηρεσίας αφορά το μέλλον των εργατικών μισθών και σε αυτό επιχειρεί να παρέμβει ο ΣΕΒ και με τη συγκεκριμένη προσφυγή
Την ίδια ακριβώς στόχευση υπηρετούν και οι νέες διατάξεις οι οποίες περιλαμβάνονται στο «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο της ΝΔ, που προωθούνται για ψήφιση τις επόμενες μέρες και χτυπάνε και τις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
Δίπλα στην κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον κατώτατο μισθό και τον καθορισμό του με Υπουργική Απόφαση (νόμος Βρούτση – Αχτσιόγλου), το νέο αντεργατικό πολυνομοσχέδιο δίνει στην εκάστοτε κυβέρνηση την εξουσία να αποφασίζει με Υπουργικές Αποφάσεις πού θα εφαρμόζονται και πού όχι οι όποιες κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις καταφέρουν να υπογράψουν οι εργαζόμενοι, μέσα από το ευρύ πεδίο «εξαιρέσεων». Επιπλέον, δίνει και πάλι στην κυβέρνηση την εξουσία να εμποδίζει την υποχρεωτική εφαρμογή μιας κλαδικής ΣΣΕ σε όλο τον κλάδο, αρκεί να επικαλείται ότι κάτι τέτοιο θα έβλαπτε την ανταγωνιστικότητά του.
Διαμορφώνεται, δηλαδή, ένας ολόκληρος μηχανισμός μόνιμης θωράκισης της κερδοφορίας των μεγαλοεπιχειρηματιών, με ουσιαστικό καθορισμό των μισθών με αποφάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης και με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων.
Οι εργαζόμενοι έχουμε τη δύναμη να ανατρέψουμε την… «κανονικότητά» τους! Κριτήριό μας οι δικές μας σύγχρονες ανάγκες. Διεκδικούμε :
- Να καταργηθεί όλο το ήδη υπάρχον αντεργατικό πλαίσιο που αφορά τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
- Αυξήσεις στους μισθούς, τις συντάξεις, τις κοινωνικές παροχές.
- Επαναφορά, υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ, κανένας κάτω από τα 751 ευρώ. Οι ΣΣΕ να ισχύουν για όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση.
Δώσαμε μια πρώτη απάντηση στους σχεδιασμούς αυτούς με τις Απεργίες στις 24 Σεπτέμβρη και 2 Οκτώβρη και συνεχίζουμε με την κλιμάκωση του αγώνα.
Δυναμώνουμε τον Αγώνα για Συλλογικές Συμβάσεις
Για Σύγχρονους Όρους Δουλειάς και Αμοιβής
Για Ζωή με Δικαιώματα
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ