ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Μοιράσου το άρθρο!

Ακόμη ένα εργατικό ατύχημα καταγράφηκε χτες σε ένα από τα εργοστάσια στην ΒΙ.ΠΕ. στο Ν. Λάρισας. Άλλος ένας εργάτης, ένας νέος άνθρωπος 21 χρονών εργαζόμενος στην επιχείρηση Multy Foam σακατεύεται στο βωμό κερδοφορίας του κεφαλαίου, κόβοντας τα δάχτυλα και των δύο χεριών.

Το νέο εργατικό ατύχημα έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των θυμάτων της εργατικής τάξης. Ο φόρος αίματος που πληρώνουν κάθε χρόνο οι εργαζόμενοι προκειμένου να ξεδιψάσουν την ακόρεστη δίψα των πλουτοκρατών για συνεχώς μεγαλύτερη κερδοφορία, είναι τεράστιος. Η προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζόμενων στον χώρο εργασίας είναι «ψιλά γράμματα» μπροστά σε τέτοιους υπέρτατους στόχους. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα αυτή την περίοδο που η πανδημία είναι σε έξαρση.

 Είναι οι «παράπλευρες απώλειες» ενός καθημερινού, αδυσώπητου πολέμου που κατακρεουργεί κάθε έννοια εργασιακού δικαιώματος, ξεζουμίζει όλους τους εργάτες με τις ατελείωτες ώρες εργασίας, χωρίς κανένα μέτρο ασφαλείας και προστασίας της υγείας σε χώρους δουλείας, γιατί είναι κόστος για το κεφάλαιο. Για να αυγατίσουν τα κέρδη τους δεν διστάζουν να πατήσουν επί πτωμάτων.

Στους περισσότερους εργασιακούς χώρους δεν υπάρχουν επιτροπές υγιεινής και ασφάλειας ή και να υπάρχουν είναι μόνο στα χαρτιά. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους έχουν απαξιωθεί και υπολειτουργούν και δεν μπορούν να κάνουν ελέγχους σε εργασιακούς χώρους, είναι ένα κτύπημα για την ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλείας. Σε αυτές τις συνθήκες είναι καθημερινό φαινόμενο τα εργατικά ατυχήματα σε χώρους εργασίας  καθώς και η πίεση που ασκεί η εργοδοσία στους συναδέλφους για να μην διεκδικούν κανένα μέτρο ασφαλείας στους χώρους εργασίας γιατί αυτό είναι «επιζήμιο»-«κάνει κακό» στην επιχείρηση και τους ίδιους .

 Καλούμε τους συναδέλφους να συσπειρωθούν στα σωματεία τους, να απαντήσουν δυναμικά το επόμενο διάστημα και να απαιτούνε καθημερινά άμεσα μέτρα ασφαλείας, τη δημιουργία Επιτροπών Υγείας και Ασφάλειας σε κάθε χώρο δουλείας και να σταματήσει τώρα η εντατικοποίηση της εργασίας.

 Είναι ένα διαρκές έγκλημα που συντελείται σε βάρος της εργατικής τάξης και θα τερματιστεί μόνο με την ανατροπή της αιματοβαμμένης εξουσίας των κεφαλαιοκρατών.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ