Καμία διαγραφή Άνεργου-σπουδαστή των ΙΕΚ από τα μητρώα του ΟΑΕΔ

Αντιπροσωπεία της διοίκησης συναντήθηκε με την περιφερειακή διευθύντρια του ΟΑΕΔ Θεσσαλίας, Όλγα Τσιούρβα. η οποία ανέφερε στην αντιπροσωπεία ότι στον ΟΑΕΔ αναγνωρίζουν το πρόβλημα, ρίχνοντας όμως την ευθύνη στους ανέργους, λέγοντας πως πρέπει να γνωρίζουν ποιες προϋποθέσεις χρειάζονται για να μην αποκλείονται από τη φοίτηση σε ΙΕΚ και να μη διαγράφονται από τα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και ούτε τα ΙΕΚ έχουν την υποχρέωση να τους ενημερώνουν.

Μοιράσου το άρθρο!

Λάρισα 20-10-2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Καμία διαγραφή άνεργου-σπουδαστή των ΙΕΚ από τα μητρώα του ΟΑΕΔ

Παράσταση διαμαρτυρίας  στην Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας του ΟΑΕΔ πραγματοποίησε   η Διοίκηση του  Εργατικού Κέντρου Λάρισας  την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου απαιτώντας να σταματήσουν οι διαγραφές των ανέργων σπουδαστών που φοιτούν στα ΙΕΚ.

Η Διοίκηση  ΕΚΝΛ καταγγέλλει  την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το  γεγονός ότι εξακολουθούν να αποκλείονται άνεργοι από την φοίτηση σε ΙΕΚ.

Ενώ υποτίθεται πως αυτό το ζήτημα ρυθμίστηκε  με σχετική διάταξη στον νόμο 4430/2016 στην πράξη εξακολουθεί να υπάρχει ο αποκλεισμός , καθώς οι άνεργοι — σπουδαστές  προκειμένου να μην διαγραφούν από τα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ είναι υποχρεωμένοι με  να τηρήσουν προϋποθέσεις που περιγράφει ο νόμος, τις οποίες όμως μέχρι και σήμερα δεν γνωρίζουν. Η συγκεκριμένη διάταξη ορίζει μεταξύ των προϋποθέσεων την υποχρέωση του άνεργου να δηλώσει τα στοιχεία του προγράμματος που συμμετέχει στον ΟΑΕΔ, πριν την έναρξή του(για τους σπουδαστές των ΙΕΚ, πριν την έναρξη των  μαθημάτων). Το πρόβλημα προκύπτει από το γεγονός πως κανένας άνεργος δεν είναι ενήμερος για αυτές τις  προϋποθέσεις και μάλιστα μέχρι πρόσφατα ούτε καν οι διευθύνσεις των ΙΕΚ. Είναι χαρακτηριστικό πως η εγκύκλιος του ΟΑΕΔ που ενημερώνει τις διευθύνσεις πήγε στις 12 Οκτώβρη, 2 ημέρες μετά την έναρξη των μαθημάτων. Η απάντηση των αρμόδιων υπηρεσιών σε γονείς των σπουδαστών γιατί δεν υπήρξε τέτοια ενημέρωση είναι πως «δεν είναι υποχρέωση του ΟΑΕΔ να τους ενημερώσει και πως οι ίδιοι θα έπρεπε να το γνωρίζουν …από μόνοι τους καθώς είναι αναρτημένο στο διαδίκτυο»!!!

Η ευθύνη της κυβέρνησης απέναντι  στην τραγική κατάσταση που βιώνουν οι άνεργοι – σπουδαστές των ΙΕΚ είναι εγκληματική.  Ήδη από το 2ο Δημόσιο ΙΕΚ της πόλης μας 14 νέοι άνεργοι διέκοψαν την φοίτησή τους για να μην διαγραφούν από τα μητρώα του ΟΑΕΔ. Η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί αμέλεια ενημέρωσης. Δείχνει την αδιαφορία της κυβέρνηση για τις πραγματικές ανάγκες των ανέργων και των σπουδαστών. Την βολεύει προκείμενου να διαμορφώνει την εικόνα πως η ανεργία μειώνεται(όποιος είναι σπουδαστής δεν είναι άνεργος κι ας μην έχει δουλειά). Και με αυτό τον τρόπο να ενισχύει το επιχείρημά της για την περίφημη «δίκαιη ανάπτυξη». Να ενισχύεται δηλαδή η αίσθηση πως τα «πράγματα αλλάζουν» προς όφελός μας. Για έχουμε προσδοκίες πως η ζωή μας θα βελτιωθεί παρόλο που τα δικαιώματά μας σμπαραλιάζονται και οι ανάγκες μας συμπιέζονται.

Όλα αυτά  όταν ακόμη δεν πρόλαβε να κοπάσει ο κουρνιαχτός από το περίφημο αναπτυξιακό συνέδριο στην πόλη μας. Οι εξελίξεις επαναφέρουν την εικόνα στις πραγματικές της διαστάσεις, αναδεικνύοντας για ακόμη μια φορά ποιο είναι το πραγματικό νόημα αυτής της ανάπτυξης που υπόσχονται για τον λαό και την νέα γενιά.

Καλούμε τους συναδέλφους μας άνεργους-σπουδαστές να αντιδράσουν άμεσα σε αυτό τον εμπαιγμό. Να διεκδικήσουν την ζωή τους μέσα από τον οργανωμένο συλλογικό αγώνα. Να αντιπαλέψουν αυτή την κατάσταση απαιτώντας :

  • Να μην γίνει καμία διαγραφή άνεργου-σπουδαστή ΙΕΚ από τα μητρώα του ΟΑΕΔ.
  • Να θεωρούνται άνεργοι όλοι οι σπουδαστές που δεν εργάζονται.
  • Άμεση κάλυψη και επιδότηση όλων των ανέργων για όσο διαρκεί η ανεργία,
  • Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ(80 % του  κατώτατου βασικού μισθού στα 751).
  • Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των σπουδαστών για αναλώσιμα. Δωρεάν μετακίνηση.
  • Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για την αναβάθμιση των σπουδών στα ΙΕΚ . Πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού βάσει των ειδικοτήτων.