Άμεση απόσυρση του νέου κανονισμού λειτουργίας για το ΚΕΘΕΑ

Μοιράσου το άρθρο!

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας εκφράζει την απερίφραστη καταδίκη του στην απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ να αλλάξει το χαρακτήρα της ίδιας της θεραπευτικής διαδικασίας του ΚΕΘΕΑ καθώς εντάσσει τη «μείωση της βλάβης» στους σκοπούς του, σε μία εποχή μάλιστα που ο πληθυσμός στον οποίο απευθύνονται τα υποκατάστατα (χρόνιοι χρήστες οπιοειδών) συνεχώς μειώνεται.

Μετατρέπει συγχρόνως τη θεραπευτική κοινότητα, το θεμέλιο λίθο του ΚΕΘΕΑ σε ένα μόρφωμα που ονομάζει «Διεύθυνση Κλινικών Εφαρμογών», μέσω του οποίου καταργούνται ή συγχωνεύονται αυτοτελείς μονάδες, που ήταν εξιδεικευμένες σε ειδικούς πληθυσμούς ή είδη εξάρτησης. Παράλληλα, αναπαράγει την αναχρονιστική ιατρικοποίηση του φαινομένου της τοξικοεξάρτησης, ενώ θέτει τις βάσεις για τον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό μεταξύ «λειτουργικού και μη λειτουργικού χρήστη».

Συγχωνεύει και κλείνει μονάδες εμβαθύνοντας τις λογικές κόστους-οφέλους μέσα στη θεραπεία. Το κάθε Δ.Σ. θα παίρνει αποφάσεις με γνώμονα το οικονομικό «κόστος» και όχι την θεραπευτική αποτελεσματικότητα. Η ίδια πολιτική έχει μειώσει κατά 21% το προσωπικό του ΚΕΘΕΑ τα τελευταία χρόνια κι έχει καθιερώσει συμβάσεις ορισμένου χρόνου που αποτελούν εμπόδιο στη θεραπεία η οποία βασίζεται στη σταθερή θεραπευτική σχέση!

Το ΚΕΘΕΑ στις 4 δεκαετίες δράσης του στη χώρα μας έχει δώσει τα ”δείγματα γραφής” του και είναι οι χιλιάδες νέοι και οι οικογένειές τους, που από τον δρόμο των ναρκωτικών σήμερα είναι λειτουργικά ενταγμένοι στην κοινωνική ζωή και δράση.

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας θα πρωτοστατήσει όχι μόνο για να διαφυλαχτεί ο χαρακτήρας του ΚΕΘΕΑ, αλλά και για να ενισχυθεί η δράση του με νέες μονάδες, με επαρκές μόνιμο προσωπικό, με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Καλούμε τους εργαζόμενους, τους θεραπευόμενους και τις οικογένειές τους, αλλά και την κοινωνία να δώσει τη μάχη για να ενισχυθεί ο ρόλος του ΚΕΘΕΑ και της ”στεγνής θεραπευτικής” πρότασής του.

Απαιτούμε :

  • Την άμεση απόσυρση του νέου Κανονισμού Λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ.
  • Να διαφυλαχθεί ο χαρακτήρας του και να ενισχυθεί η δράση του με νέες μονάδες, με πρόσληψη επαρκούς μόνιμου προσωπικού, με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. 
  • Την άμεση κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου του 2019 που επιβάλλει διορισμό του Δ.Σ του ΚΕΘΕΑ από την κυβέρνηση και όχι από εκλογές.

Περιγραφή: ergatiko-kentro-larisa.jpgΗ Διοίκηση