Απεργία 17 Μαΐου, μαζική συμμετοχή εργαζόμενων, νεολαίας συνταξιούχων.

Στην κεφαλή της πορείας το πανό του εργατικού Κέντρου Λάρισας που καλεί σε ξεσηκωμό, οργάνωση και αγώνα

Μοιράσου το άρθρο!

Απάντηση στο νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων που συμφώνησε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με την Ε.Ε και το ΔΝΤ  έδωσαν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι , οι νεολαία και οι συνταξιούχοι της πόλης με την μαζική τους συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού κέντρου Λάρισας στην κεντρική πλατεία .

Την απεργιακή συγκέντρωση άνοιξε με χαιρετισμό ο Βάιος Ευαγγέλου  συμβασιούχος του δήμου, ο οποίος κατήγγειλε τον εμπαιγμό της κυβέρνησης με αφορμή και την πρόσφατη απόφαση του ελεγκτικού συμβουλίου, ζητώντας να πληρωθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα τους και να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου με μόνιμη και σταθερή εργασία.

Να σταματήσει ο εμπαιγμός να πληρωθούν τα δεδουλευμένα, να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι στους δήμους , ζητούν οι συμβασιούχοι στους δήμους, που έδωσαν το παρών στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού κέντρου

Χαιρετισμούς επίσης έκαναν ο πρόεδρος της Ενωτικής ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας ο Ρίζος Μαρούδας  και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Δημήτρης Παληγιάννης

Στο ξεκλήρισμα οδηγούν τη φτωχή αγροτιά τα νέα μέτρα ανέφερε στο χαιρετισμό ο πρόεδρος ο πρόεδρος της Ενωτικής ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας ο Ρίζος Μαρούδας, ο οποίος κάλεσε σε κοινό αγώνα και συμμαχία εργατών- αγροτών- αυτοαπασχολούμενων

                          Την κεντρική απεργιακή ομιλία έκανε ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου νομού Λάρισας Τάσος Τσαπλές

ο οποίος ανέφερε ότι η απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιείτε:

«Κόντρα στα ψέματα, την ιδεολογική τρομοκρατία της κυβέρνησης, την τρομοκρατία της εργοδοσίας σε πολλούς χώρους δουλειάς, που τους έχουν μετατρέψει σε κάτεργα, κόντρα στην υπονομευτική στάση των εργοδοτικών και κυβερνητικών συνδικαλιστών και στη μοιρολατρία που καλλιεργούν όλοι αυτοί μαζί και κρατούν ακόμα εγκλωβισμένους πολλούς, εμείς απεργούμε και είμαστε εδώ μαζί με τους συνταξιούχους, τους μικρούς αγρότες και ΕΒΕ.

Το νέο βάρβαρο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων που συμφώνησε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με τα συνεταιράκια της, την Ε.Ε και το ΔΝΤ και κατέθεσε για ψήφιση στη Βουλή, όπως και όλα τα προηγούμενα, δεν στοχεύει στην σωτηρία της χώρας, όπως ψευδώς υποστηρίζει, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά στην εξασφάλιση της κερδοφορίας των βιομηχάνων, των τραπεζιτών και κάθε είδους μεγαλοεπιχειρηματιών

Έτσι εξηγείται πως το 1% του πληθυσμού της χώρας έφτασε να κατέχει το 56% του πλούτου σήμερα, από 46% που είχε πριν 7 χρόνια, ενώ 1,3 εκατομμύρια είναι άνεργοι και εκατομμύρια μισθωτών, συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων υποφέρουν.   

Μαζική συμμετοχή στην απεργία, Κόντρα στα ψέματα και την τρομοκρατία κυβέρνησης και εργοδοτών

Το μάρμαρο πληρώνουν για ακόμα μια φορά τα φτωχά λαϊκά στρώματα

Το «μάρμαρο», θα πληρώσουν και μάλιστα πολύ ακριβά, ακόμα μια φορά, μισθωτοί, συνταξιούχοι, μικροεπαγγελματίες & μικροαγρότες

  • Με την παγίωση όλων των αντεργατικών νόμων, που καταργούν την ΕΓΣΣΕ και ΚΣΣΕ, που επιβάλουν τους μισθούς των 586 ευρώ και 511 ευρώ, την αναστολή της υποχρεωτικότητας των ΣΣΕ, το πάγωμα των «τριετιών», τις ελαστικές μορφές εργασίας.
  • Με την μείωση του αφορολόγητο, που αφαιρούν 1½ μισθό από κάθε εργαζόμενο, ακόμα και από όσους αμείβονται με 406 ευρώ το μήνα! Ένας εργαζόμενος με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ, δηλαδή μισθό 700 ευρώ το μήνα, θα πληρώσει φόρο 900 ευρώ από 250 που είναι σήμερα!
  • Με την περικοπή του επιδόματος ανεργίας για τους νεοεισερχόμενους στη «αγορά εργασίας», την ώρα που μοιράζει δις. σε εργοδότες με επιδοτούμενα προγράμματα, ανακύκλωσης της ανεργίας.
  • Με την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και το «ξήλωμα» της Κυριακάτικης αργίας.
  • Με τον περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας, της συνδικαλιστικής δράσης, το δικαίωμα ανταπεργίας για τους εργοδότες.
  • Με το νέο «τσεκούρωμα» στις συντάξεις έως και 18%, μετά απ’ όλες τις προηγούμενες, με την κατάργηση της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς», που ο κ. Κατρούγκαλος μας έλεγε πέρσι ότι θα πάρουν και αυξήσεις! Που σημαίνει κλοπή άλλης μιας σύνταξης ετησίως, ενώ αν οι περικοπές στις κύριες συντάξεις, «δεν αποδώσουν» 1,8 δισ. ευρώ ετησίως, η κυβέρνηση θα κόψει ξανά και τις επικουρικές.
  • Με τις μεγάλες περικοπές και στις συντάξεις μητέρων με ανήλικα παιδιά, χηρείας και αναπηρίας.
  • Με την κατάργηση του ΕΚΑΣ και στους τελευταίους χαμηλοσυνταξιούχους έως το 2019.
  • Με την νέα αύξηση από το 2018, των ασφαλιστικών εισφορών σε αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, αφού τα ποσοστά των κρατήσεων θα γίνονται όχι στο καθαρό φορολογητέο εισόδημα, αλλά σ’ αυτό θα προστίθεται και το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών.
  • Με την καρατόμηση των επιδομάτων Κοινωνικής Πρόνοιας και την μείωση του επιδόματος θέρμανσης.
  • Με την μείωση των κρατικών δαπανών για την ιατρική περίθαλψη, κατά 125 εκατ. ευρώ το 2017 και 188 εκατ. ευρώ το 2018. Με την μείωση των ποσών που αποζημιώνονται για φάρμακα και διαγνωστικές εξετάσεις, -30% το 2017 σε σχέση με το 2016.
  • Με την εφαρμογή Ειδικών Οικονομικών Ζωνών άγριας εκμετάλλευσης των εργαζομένων και φορολογικού παραδείσου για τα αφεντικά, παράδοσης της δημόσιας περιουσίας στους μεγαλοεπιχειρηματίες, πλειστηριασμών για τα σπίτια του λαού.

 

Μέτρα και αντίμετρα –τσακίζουν τη ζωή μας, οργάνωση και αγώνας η μόνη επιλογή μας

Για την κοροϊδία των «αντίμετρων»

Και μετά απ’ όλα αυτά τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που μας εξαθλιώνουν, οι κυβερνώντες έχουν το θράσος να μας κοροϊδεύουν τόσο ξεδιάντροπα, μιλώντας για δήθεν «αντίμετρα»!

Τα λεγόμενα «αντίμετρα» της εξαθλίωσης είναι το τυράκι στη φάκα. Ο φτωχός θα πληρώνει το φτωχότερο και ο πλούσιος θα γίνεται πλουσιότερος! Αρπάζουν 10 από τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς αγρότες, και λένε ότι θα δώσουν μετά από δυο χρόνια, 1 σε λίγους και μάλιστα με την προϋπόθεση ότι θα πιάνονται τα ματωμένα πλεονάσματα (πάνω από 3,5%) για πολλά χρόνια, αλλιώς θα έχουμε νέα αντιλαϊκά μέτρα!

Άλλωστε τα περισσότερα από τα λεγόμενα «αντίμετρα» αφορούν τη στήριξη του κεφαλαίου, τη μείωση της φορολογίας τους, την επιδότηση του «μισθολογικού κόστους». Όσα αφορούν τη διαχείριση της πιο ακραίας φτώχειας, αποτελούν ομολογία της κυβέρνησης, ότι η ακραία φτώχεια θα πολλαπλασιαστεί εξαιτίας της πολιτικής της.

Καμία συναίνεση απαντάμε με οργάνωση και αγώνα για να έρθουν τα πάνω κάτω

Υποκριτική η στάση των Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ -ΠΟΤΑΜΙ

Το ίδιο υποκριτική είναι η στάση της Ν.Δ και των άλλων κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι), που ψήφισαν μαζί με τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 3ο μνημόνιο που προέβλεπε τα βάρβαρα μέτρα και τώρα λένε ότι θα τα καταψηφίσουν, αλλά αν γίνουν κυβέρνηση θα τα εφαρμόσουν!

Το άλλο μείγμα διαχείρισης που προβάλουν, με «λιγότερες δαπάνες – λιγότερους φόρους», οι μεν «λιγότεροι φόροι» θα αφορούν το κεφάλαιο, οι δε «λιγότερες δαπάνες» τις λαϊκές κοινωνικές ανάγκες.

Η ανάπτυξη τους αφορά τα κέρδη των καπιταλιστών και θα είναι βουτηγμένη στην εκμετάλλευση των εργατών

Θέλουν ανάπτυξη για τα «γεράκια» του καπιταλισμού

Η ανάπτυξη, για την οποία μας καλούν να βάλουμε πλάτη, η κυβέρνηση, η Ν.Δ, τα άλλα κόμματα, η εργοδοσία, οι κυβερνητικοί και εργοδοτικοί συνδικαλιστές, δεν θα είναι για τους εργάτες, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού από την Κίνα, ότι συναντήθηκε και συζήτησε με τα γεράκια του παγκόσμιου καπιταλισμού και οικονομικά μεγαθήρια, δείχνουν πως ο «δρόμος του μεταξιού» θα είναι για το μεγάλο κεφάλαιο, για την ανάκαμψη της κερδοφορίας του, ενώ για το λαό, θα παραμείνουν οι μνημονιακοί νόμοι και οι απώλειές μας θα είναι μόνιμες.

Η ανάπτυξη στον καπιταλισμό δεν είναι για όλους, ούτε δίκαιη όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Θα αφορά κυρίως την άνοδο των κερδών του κεφαλαίου, που θα πατήσει στην άγρια εκμετάλλευση, με την φθηνή δουλειά, χωρίς δικαιώματα, με την καταστολή στους εργατικούς λαϊκούς αγώνες, με την καταλήστευση άλλων λαών, με το αιματηρό ξαναμοίρασμα των ενεργειακών πηγών, των αγορών, το ξαναχάραγμα των συνόρων και νέα κύματα προσφύγων, κάτι που το βλέπουμε μπροστά μας να γίνεται σε μια σειρά περιοχές της γης και με την συμμετοχή της χώρας μας, με ευθύνη της κυβέρνησης για λογαριασμό των συμφερόντων της αστικής τάξης, με τεράστιους κινδύνους για το λαό μας και τους άλλους λαούς.

Πατριωτισμός είναι το δίκαιο του λαού μας και όχι τα συμφέροντα των καπιταλιστών

Το παράδειγμα της ΚΟΣΚΟ

Δέστε για παράδειγμα την ΚΟΣΚΟ που της έδωσαν το λιμάνι του Πειραιά, ότι ενώ κερδίζει τεράστια ποσά, στους εργαζόμενους έχει επιβάλει καθεστώς γαλέρας, εχθρεύεται κάθε αίτημά τους και το σωματείο τους, απαιτώντας να δουλεύουν οι εργαζόμενοι ακόμα και την Πρωτομαγιά ή τον κλάδο του Τουρισμού – Επισιτισμού, που εδώ και χρόνια έχει συνεχή ανάπτυξη. Οι μεγάλοι ξενοδόχοι και άλλοι επιχειρηματίες της εστίασης, αποκομίζουν τεράστια κέρδη, οι εργαζόμενοι όμως στην πλειοψηφία τους, αμείβονται με μισθούς των 400-500 ευρώ, όταν τους πληρώνονται και αυτούς, πολλοί δουλεύουν με μερική απασχόληση, με άθλιες συνθήκες.

Το ίδιο στον κλάδο των Τροφίμων-Ποτών. Οι εργοδότες του ΟΛΥΜΠΟΣ αποκομίζουν εκατομμύρια κέρδη κάθε χρόνο και οι εργαζόμενοι στην πλειοψηφία τους δουλεύουν με μισθούς 586 και 511 μικτά, σε καθεστώς εντατικοποίησης και τρομοκρατίας, τα ίδια ισχύουν στις περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου ή στην Ιδιωτική Υγεία που ανθεί στην περιοχή μας, όμως οι εργαζόμενοι στην ΑΡΩΓΗ είναι απλήρωτοι επί μήνες, χρόνια τώρα και μεθαύριο μας σέρνουν σε δίκη τον πρόεδρο του ΕΚΝΛ και την αντιπρόεδρο του σωματείου Ιδ. Κλινικών και 8 εργαζόμενους, γιατί διεκδικήσαμε με απεργία τα δεδουλευμένα, ενώ στο ΑΝΙΜΟΥΣ η εργοδοσία ζητά από τους εργαζόμενους να υπογράφουν ότι δεν ανήκουν στο κλαδικό σωματείο για να μην αμείβονται με την ΚΣΣΕ, αλλά με τα 586 ευρώ.

Τα αποτελέσματα της καπιταλιστικής ανάπτυξης σε άλλες χώρες

Αλλά και η πείρα από μεγάλες καπιταλιστικές χώρες, που παρουσιάζουν ανάπτυξη, είναι αποκαλυπτική για το ποιος ωφελείται.

Στην Γερμανία της ανάπτυξης, το 1997 οι θέσεις πλήρους απασχόλησης ήταν το 82,5% του συνόλου των θέσεων εργασίας και σήμερα μόλις το 57%. Δηλαδή η ανεργία φαίνεται ότι μειώθηκε, στην πράξη όμως 1 θέση εργασίας μοιράστηκε σε 2 και 3 άτομα με το μισό μισθό.

Στις ΗΠΑ η ανεργία μειώθηκε στο 5%, αλλά την ίδια στιγμή το 28% των αμερικανών ηλικίας 16-67 ετών (48.500.000 άτομα), δεν καταγράφονται στο εργατικό δυναμικό και δεν λογίζονται άνεργοι, είτε για λόγους υγείας, είτε γιατί αναζητούν πάνω από 2 χρόνια δουλειά ή σταμάτησαν από απόγνωση να ψάχνουν. Οι πραγματικοί μισθοί είναι σχεδόν στα επίπεδα του 1973, αφού η παραγωγικότητα την περίοδο 1973-2014, αυξήθηκε 72,2% και μόλις το 15% πήγε σε αύξηση μισθών.

Άρα γίνεται φανερό γιατί όλα τα επιχειρήματα της κυβέρνησης όπως και η πολιτική της για την ανάπτυξη, είναι μια απάτη για τους εργαζόμενους και παράδεισος για το μεγάλο κεφάλαιο. Άλλωστε η καπιταλιστική ανάπτυξη, έφερε την κρίση και γι’ αυτό, αυτή η ανάπτυξη και ο τρόπος οργάνωσης της οικονομίας, πρέπει να απορριφτεί.

 

Το μπλοκ του ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας

Καμία συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους

Να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, κάθε συμμετοχή της Ελλάδας σ’ αυτούς, καμία αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα κατοχυρώνουν, να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες βάσεις στη χώρα μας, έξοδο της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Να γυρίζουν πίσω πλοία, αεροπλάνα, στρατιωτικές αποστολές της χώρας μας, που είναι σε ιμπεριαλιστικές αποστολές σε άλλες χώρες. Να σταματήσει η χώρα μας να πληρώνει για πολεμικές ανάγκες του ΝΑΤΟ και να δίνονται αυτά τα χρήματα για τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας.

Τ. Τσαπλές: Η οργάνωση στο σωματείο και η συμμαχία Εργατών-αγροτών προϋπόθεση για την απόκρουση της αντιλαϊκής πολιτικής

Στο τέλος της ομιλίας του ο πρόεδρος του Εργατικού κέντρου Λάρισας αναφέρθηκε στην πρόταση που συμφέρει τους εργάτες και τα άλλα λαϊκά στρώματα «Υπάρχει κι άλλος δρόμος, αυτός που συμφέρει τους εργάτες, τους αυτοαπασχολούμενους τους μικρούς αγρότες και γι’ αυτόν παλεύουμε.

Είναι ο δρόμος που περνά μέσα από την οργάνωση σε γερά, ταξικά προσανατολισμένα σωματεία και στους χώρους δουλειάς και του ταξικού αγώνα της εργατικής τάξης με τη γραμμή πάλης του ΠΑΜΕ και στο περιθώριο τους εργοδοτικούς και κυβερνητικούς συνδικαλιστές, σε συμμαχία με τους μικρούς αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους, ενάντια στα μνημόνια και κάθε είδους αντιλαϊκές πολιτικές και κυβερνήσεις και συνολικά ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα.

Για να έρθει η εργατική τάξη στην εξουσία, να κοινωνικοποιήσει τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, για να αναπτυχθούν όλοι οι κλάδοι της οικονομίας προς όφελος του λαού, να αποδεσμεύσει τη χώρα από Ε.Ε και ΝΑΤΟ, να διαγράψει μονομερώς το χρέος, να αποσύρει τη χώρα από στρατιωτικο-πολιτικές επεμβάσεις και ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Μόνο έτσι θα μπορέσει να γίνει πραγματικότητα η επιθυμία της εργατικής τάξης και των λαικών στρωμάτων να ζήσουν καλύτερα. Να απολαύσουν τις δυνατότητες που προσφέρουν η επιστήμη και η τεχνολογία, η παραγωγικότητα της εργασίας, οι μεγάλες πλουτοπαραγωγικές πηγές και δυνατότητες της χώρας μας.

Να έχουν δηλαδή όλοι, πλήρη και σταθερή εργασία. Να μειώνεται με την άνοδο της παραγωγικότητας της εργασίας ο εργάσιμος χρόνος και να αυξάνει ο ελεύθερος χρόνος. Να έχουν όλοι ψυχαγωγία, ανάπαυση, καλοκαιρινές διακοπές, υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας.

Μισθούς που θα μπορούν να ζουν χωρίς καμία στέρηση, έχοντας φτηνή και υγιεινή κατοικία, φτηνή ενέργεια, ύδρευση, θέρμανση, μετακίνηση φτηνή και ποιοτική διατροφή, ένδυση και υπόδηση. Να μην πληρώνουν φόρους οι εργαζόμενοι.

Να έχουν όλοι αξιοπρεπή σύνταξη στα 60 οι άνδρες και στα 55 οι γυναίκες, και 5 χρόνια νωρίτερα όσοι είναι στα ΒΑΕ. Δωρεάν υγεία, πρόνοια, φάρμακα. Δωρεάν παιδεία για όλους, δωρεάν κρατική φροντίδα για τα παιδιά, τα ΑΜΕΑ, την τρίτη ηλικία, τις γυναίκες, δωρεάν πρόσβαση στον αθλητισμό, πολιτισμό.

Ο αγώνας μας για να μπει ένα τέλος στα μνημόνια και τις αντιλαϊκές πολιτικές, για να είναι αποτελεσματικός, τέτοιον προσανατολισμό πρέπει να έχει. Μπορούμε να το κάνουμε, με την ακούραστη δουλειά όλων μας, σε κάθε σωματείο, τόπο δουλειάς, συνοικία και χωριό.

Αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας πραγματοποιήθηκε  δυναμική  πορεία με συνθήματα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης