Η οργή και η αγανάκτηση, να γίνει πιο δυνατή από το φόβο και τις αυταπάτες

Να μετατραπεί η αγανάκτηση σε οργανωμένη αντίδραση και αγώνα κάλεσε η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας τους εργαζόμενους και το λαό της πόλης, με την συμμετοχή τους στην απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας στις 17 Μαΐου 2017, στις 10:30 το πρωί στην κεντρική πλατεία

Μοιράσου το άρθρο!

Η απάντηση των εργατοϋπαλλήλων, των ανέργων, των συνταξιούχων, αλλά και των μικροεπαγγελματιών και αγροτών, στη νέα βάρβαρη επίθεση κυβέρνησης, Ε.Ε-ΔΝΤ, μεγάλου κεφαλαίου, δεν μπορεί να είναι άλλη, από την μαζική συμμετοχή την Τετάρτη 17 Μάη στην γενική απεργία και στη συγκέντρωση στις 10.30 π.μ στην Κ. Πλατεία και την Πέμπτη 18 Μάη στην απογευματινή συγκέντρωση στις 7 μ.μ, στην Κ. Πλατεία, που οργανώνει το ΕΚΝΛ. Τόνισε ο Τ Τσαπλές πρόεδρος του Εργατικού κέντρου Ν. Λάρισας στην συνέντευξη τύπου που έδωσε η διοίκηση του Εργατικού κέντρου την Παρασκευή 12 Μαΐου 20117

Η οργή και η αγανάκτηση που νοιώθουμε, πρέπει γίνει πιο δυνατή από το φόβο και τις αυταπάτες, την μοιρολατρία.

Τα πάντα μπορούν να αλλάξουν με την οργάνωση και την πάλη της εργατικής τάξης, με τη συμμαχία της με του μικρομεσαίους αγρότες και ΕΒΕ. Ή θα οργανωθούμε και ξεσηκωθούμε ή θα μας λιώσουν στην προσπάθειά τους για αύξηση των κερδών των μονοπωλίων.

Επίσης η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου αναφέρθηκε στα νέα μέτρα που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, συμφώνησε με την Ε.Ε και το ΔΝΤ, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγαλοεπιχειρηματιών, να φέρει για ψήφιση, ένα νέο πακέτο αντεργατικών-αντιλαϊκών μέτρων, που προστίθενται σε όλα τα προηγούμενα και μας κάνουν τον βίο αβίωτο.

 • Επεκτείνουν τη νομοθετική κατάργηση των κλαδικών ΣΣΕ, τον άθλιο κατώτερο μισθό των 586 ευρώ, τον απαράδεκτο διαχωρισμό παλιών και νέων εργαζόμενων.Τσακίζουν τους μισθούς μας!
 • Απελευθερώνουν τις ομαδικές απολύσεις, θεσμοθετούν το lockout (ανταπεργία των εργοδοτών).
 • Κάνεις δεν ξεφεύγει από τη νέα φοροληστεία.Με τη μείωση του αφορολόγητου, κλέβουν 1½ μισθό από κάθε εργαζόμενο, ακόμα και από όσους αμείβονται με 406 ευρώ το μήνα! Ένας εργαζόμενος με ετήσιο εισόδημα στα 10.000 ευρώ, δηλαδή μισθό 700 ευρώ το μήνα, θα πληρώσει φόρο 900 από 250 ευρώ που είναι σήμερα! Καταργούν έμεσσα το 13ο και 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα.
 • Τσακίζουν τις συντάξεις!Κλέβουν από τους συνταξιούχους μέχρι και 2 συντάξεις το χρόνο, με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, την κατάργηση του ΕΚΑΣ στο σύνολο των χαμηλοσυνταξιούχων έως το 2019 και την μείωση του αφορολόγητου.
 • Καταργούν την Κυριακή αργία! Μετατρέπουν τους εργαζόμενους σε δούλους των πολυεθνικών! Η κυβέρνηση φέρνει τη δουλειά ήλιο με ήλιο, 7 μέρες την εβδομάδα!
 • Τσακίζουν ακόμα και τα ψίχουλα του επιδόματος ανεργίας που παίρνει μόνο το 10% των ανέργων, αφαιρώντας 1,5 εκ. ευρώ το χρόνο.
 • Εξαϋλώνουν τοεπίδομα θέρμανσης, προχωρούν σε καρατόμηση όσων επιδομάτων απέμειναν για την κοινωνική πρόνοια. Βάζει νέους κόφτες στην υγεία, στα φάρμακα, στις εξετάσεις.
 • Με τις ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, κλπ, τα τιμολόγια θα πάρουν νέα φωτιά.
 • Απελευθερώνουν πλειστηριασμούς, κατασχέσεις με την παράδοση των κόκκινων δανείων σε ντόπια και ξέναfunds.
 • Κατ’ απαίτηση των «μεγαλοεπιχειρηματιών» θέλουν να βάλουν στο γύψο τη συνδικαλιστική δράση, να επιβάλλουν σιωπή νεκροταφείου!

Η απάτη των “αντιμέτρων”

Τα λεγόμενα «αντίμετρα» είναι απάτη και κοροϊδία. Πρώτον γιατί μας κλέβουν 20 και ΘΑ δώσουν σε ελάχιστους πίσω 2 και μας λένε να είμαστε ευχαριστημένοι. Δεύτερον γιατί αυτά θα εφαρμόζονται μόνο αν πιάνονται τα πλεονάσματα του 3,5%, αλλιώς θα παίρνονται νέα αντιλαϊκά μέτρα, ενώ θα είναι ψίχουλα για τους πιο φτωχούς, που θα τα παίρνουν από τους λιγότερο φτωχούς. Μάλιστα τα περισσότερα αφορούν το κεφάλαιο με μειώσεις φόρων και επιδοτήσεις μισθολογικού κόστους.

Παρά την δήθεν «διαφοροποίησή» τους, συνυπεύθυνα είναι και τα κόμματα που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο (Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι), το οποίο προέβλεπε ότι θα παρθούν αυτά και άλλα αντιλαϊκά μέτρα και σήμερα ζητούν να κλείσει η αξιολόγηση.

Όλα αυτά δεν γίνονται για να σώσουν την χώρα, όπως ψευδώς υποστηρίζουν, έτσι έλεγαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά για να εξασφαλίσουν την κερδοφορία των καπιταλιστών.

Η καπιταλιστική ανάπτυξη που επιδιώκουν θα ωφελήσει ξανά το κεφάλαιο. Δέστε τον κλάδο του Τουρισμού-Επισιτισμού, που έχει μεγάλη κερδοφορία και ανάπτυξη και οι εργαζόμενοι υποφέρουν.

Στην Γερμανία που μας την παρουσιάζουν ως το θαύμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, να πούμε ότι το 1997 το 82,5% των εργαζομένων είχε πλήρη και σταθερή εργασία και σήμερα έχει το 53%, ενώ το 47% έχει ελαστικές εργασιακές σχέσεις και προσωρινή εργασία.

Στις ΗΠΑ της ανάπτυξης, που η παραγωγικότητα της εργασίας την περίοδο 1973-2014, αυξήθηκε κατά 72,5%, μόλις το 15% πήγε στους μισθούς, των οποίων η πραγματική αγοραστική δύναμη είναι στα επίπεδα του 1973.

Καμία αυταπάτη ότι θα επανέλθουν χωρίς σκληρό αγώνα των εργατών, κατακτήσεις που αφαίρεσε το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις ως τώρα. Η ανάπτυξη τους θα πατήσει πάνω στα συντρίμμια των εργατικών-λαικών δικαιωμάτων, στην άγρια εκμετάλλευση, με την φθηνή δουλειά χωρίς δικαιώματα, με την καταστολή στους εργατικούς λαϊκούς αγώνες, με την καταλήστευση άλλων λαών, με το αιματηρό ξαναμοίρασμα των ενεργειακών πηγών, των αγορών, των δρόμων μεταφοράς, το αιματηρό ξαναχάραγμα των συνόρων. Αυτό το βλέπουμε ξανά να εξελίσσεται μπροστά μας σε μια σειρά περιοχές του πλανήτη και στην γειτονιά μας, και με την όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας με ευθύνη της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

 

Καμία εμπιστοσύνη στους εργοδοτικούς και κυβερνητικούς συνδικαλιστές που ελέγχουν την ΓΣΕΕ και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεων, που ενώ αποφάσισαν απεργία την υπονομεύουν, ζητούν και στηρίζουν την προσπάθεια της καπιταλιστικής ανάπτυξης και σε πρόσφατη συνάντηση της ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις συμφώνησε για την παράταση της λεγόμενης ΕΓΣΣΕ, αποδεχόμενη τους άθλιους μισθούς των 586 και 511 ευρώ μικτά, την μη επαναφορά των ΣΣΕ.

Κανένας συμβιβασμός με τη φτώχεια τη μίζερη ζωή για τα κέρδη τους. Καμία αναμονή, καμία ανοχή!

Να σταματήσουμε να ματώνουμε για τα κέρδη τους στην ειρήνη. Να μην γίνουμε κρέας για τα κανόνια τους στον πόλεμο!

Τέλος η διοίκηση του εργατικού κέντρου κάλεσε τους εργαζόμενους και το λαό να : Δυναμώσουν την ταξική οργάνωση μας και πάλη. Κάθε σωματείο, οι εργαζόμενοι σε κάθε χώρο δουλειάς, να οργανώσουμε την απεργιακή απάντησή μας στα νέα και στα παλιά αντεργατικά μέτρα, την αντεπίθεση για δουλειά με δικαιώματα, ζωή με αξιοπρέπεια.

Διεκδικούμε:

 • Να μην ψηφιστούν τα νέα αντεργατικά μέτρα.
 • Κατάργηση των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων.
 • Επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ, κατάργηση του αντεργατικού πλαισίου για τις ΣΣΕ και την επαναφορά των κλαδικών συλλογικών διαπραγματεύσεων.
 • Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς με κριτήριο τις τεράστιες απώλειες στο εργατικό εισόδημα σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς.
 • Επαναφορά των κομμένων συντάξεων και επιδομάτων. Κατώτερη σύνταξη 600 ευρώ.
 • Προστασία των ανέργων με αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ το οποίο να δίνεται σε όλους τους ανέργους.
 • Κατάργηση της βαριάς φορολογίας και του ΕΝΦΙΑ. Ετήσιο ατομικό αφορολόγητο όριο 20.000 ευρώ.
 • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία, Κοινωνική Ασφάλιση, παιδεία.
 • Να πληρώσουν οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές και γενικά οι μεγαλοεπιχειρηματίες για την κρίση και το χρέος.
 • Να σταματήσουν τώρα οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι σ’ ολόκληρο τον πλανήτη. Καμία συμμετοχή της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Να γυρίσουν πίσω πλοία, αεροπλάνα, στρατιωτικές αποστολές. Κανείς φαντάρος έξω απ’ τα σύνορα.
 • Όχι στην αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα κατοχυρώνουν.
 • Όχι δαπάνες για το ΝΑΤΟ, αλλά για τις ανάγκες της εργατικής – λαϊκής οικογένειας. Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Να κλείσουν όλες οι ξένες βάσεις. Έξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Εργατικό Κέντρο Λάρισας κάλεσμα συμμετοχής στην Απεργία στις 17 Μάιου 2017

ΕΚΝΛ προκήρυξη για απεργία 17 Μάη