Να σταματήσει τώρα η καταστολή σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών – Αλληλεγγύη στον δίκαιο αγώνα τους

Μοιράσου το άρθρο!

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας με ανακοίνωσή του εκφράζει την αποδοκιμασία του απέναντι στα σημερινά γεγονότα που έλαβαν χώρα στα μπλόκα διαμαρτυρίας των αγροτών της Θεσσαλίας, επισημαίνοντας τα εξής:

Η Διοίκηση του ΕΚΝΛ καταδικάζει την ωμή καταστολή και βία της κυβέρνησης απέναντι στους αγωνιζόμενους αγρότες. Με λύσσα χτυπά κάθε προσπάθεια διεκδίκησης, κάθε προσπάθεια ανάδειξης των μεγάλων κι οξυμένων λαϊκών προβλημάτων.

Είναι χαρακτηριστικό πως προσπάθησε να απαγορέψει στους αγρότες ακόμη και ανεβούν πεζοί, χωρίς τα τρακτέρ τους στην εθνική οδό ενώ στην Ε65 που το κατάφεραν μετά την μαζική τους κινητοποίηση , οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε μια απρόκλητη επίθεση χρησιμοποιώντας χημικά και χειροβομβίδες κρότους λάμψης, τραυματίζοντας ένα αγρότη και συλλαμβάνοντας κάποιον άλλο.

Απαιτούμε να σταματήσει τώρα η καταστολή σε βάρος των αγροτών και να αποσυρθούν οι αστυνομικές δυνάμεις που έχουν κάνει κατάληψη το οδικό δίκτυο.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο δίκαιο αγώνα των αγροτών. Η ίδια πολιτική που τσακίζει το αγροτικό εισόδημα, τσακίζει το εισόδημα όλου του λαού με ακρίβεια στα τρόφιμα και σε όλα όσα χρειαζόμαστε για να ζήσουμε. Είναι αυτή η πολιτική της Πράσινης Ψηφιακής μετάβασης, της υλοποίησης στα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, της στήριξης στις κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία, που έχει εκτινάξει το κόστος ενέργειας και της ζωής μας στα ύψη.

Είναι αγώνας κοινός απέναντι στον κοινό αντίπαλο. Συναντηθήκαμε στους αγώνες για τις αποζημιώσεις των πλημμυροπαθών, για την διεκδίκηση υποδομών και σχεδίου αντιπλημμυρικής προστασίας, για την αναπλήρωση τους εισοδήματός μας. Συναντηθήκαμε μαζί με πάνω από 100 φορείς, συγκροτώντας κοινή συντονιστική επιτροπή πληγέντων σε μία σειρά αγωνιστικές πρωτοβουλίες με κορύφωση το μεγάλο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο στις 16/12.

Σε αυτό τον δρόμο θα συνεχίσουμε . Απέναντι στην πολιτική που θεωρεί τις ζωές μας κόστος. Απέναντι σε αυτό το κράτος που επιλεκτικά εκδηλώνει την ικανότητά του. Από την μια είναι άφαντο κι ανίκανο όταν καλείται να προστατέψει τις ζωές μας από καιρικά φαινόμενα, να στηρίξει το εισόδημά και την επιβίωσή μας. Από την άλλη όταν η ανάγκη αυτή αγρότες κι εργαζόμενους μας σπρώχνει στον δρόμο του αγώνα το βρίσκουμε απέναντί μας με ακαριαία ανακλαστικά, προβάλλοντας τα ΜΑΤ , τις δυνάμεις καταστολής. Προστατεύοντας τα συμφέροντα των μεγαλοκατασκευαστών που λυμαίνονται τους δρόμους που δεν μπορούμε ελεύθερα να βαδίσουμε, τους μεγαλεμπόρους και μεγαλοεπιχειρηματίες που εκμεταλλεύονται τον κόπο και τον ιδρώτα μας. Δείχνοντας την «αρωγή» του στα κοράκια-τα διάφορα fund που αρπάζουνε τα σπίτια του λαού και πετούν στο δρόμο οικογένειες όπως την χαμηλοσυνταξιούχο Ιωάννα Κολοβού, και τον ανάπηρο γιο της.

Με συνέπεια φροντίζει να «μορφώνει» με άγρια καταστολή φοιτητές και μαθητές όταν τολμούν να διεκδικούν το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση, για να μην είναι ένα ακόμη πανάκριβο εμπόρευμα . Με άφθαστο συντονισμό κάθε τρεις και λίγο στέλνει στα δικαστήρια συνδικαλιστές ,αγωνιζόμενους αγρότες , μέλη της διοίκησης του ΕΚΝΛ και των Σωματείων. Καθένα και καθεμιά που μπαίνει μπροστά για να οργανωθεί ο αγώνας απέναντι σε αυτή την ολομέτωπη επίθεση στην ζωή μας.

Μήνες τώρα γυρεύουμε από αυτό το, κατά τα άλλα «πολυμήχανο», κράτος απαντήσεις ζητώντας να δούμε έναν εκπρόσωπό του. Κλιμάκια υπουργών περιδιαβαίνουν τον τόπο μας, την Θεσσαλία για να ανταμώσει με όλους αυτούς, να «αφουγκραστεί» τις ανησυχίες τους, αλλά ούτε ένας απλός υπάλληλος υπουργείου δεν συναντήθηκε μαζί μας. Όλα αυτά φανερώνουν πίσω από τα δήθεν «μεγάλα σχέδια» , τις ανύπαρκτες προθέσεις τους να δώσουν ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματά μας.

Γι΄αυτό και μόνη μας ελπίδα να δυναμώσει αυτός ο αγώνας. Μόνο έτσι θα επιβάλλουμε το δίκιο μας. Έχουμε την δύναμη να το κάνουμε.

Καλούμε όλα τα Σωματεία , τους εργαζόμενους της περιοχής μας να εκφράσουν με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη στην αγροτιά που παλεύει με περηφάνια κι αξιοπρέπεια για την επιβίωσή της. Είναι αγώνας κάθε απλού ανθρώπου.