Αποστολή διεθνιστικής αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ στη Συρία

Μοιράσου το άρθρο!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ


της αντιπροσωπείας του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας που συμμετείχε στην αποστολή διεθνιστικής αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ στη Συρία


Η αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας επέστρεψε από το ταξίδι στη Συρία που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ με σκοπό τη διεθνιστική αλληλεγγύη.
Η τετραήμερη αποστολή περιελάμβανε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Συρίας, με τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Συρίας, κατάθεση στεφανιών στο μνημείο του ¶γνωστου Στρατιώτη και στο μνημείο στα υψίπεδα του Γκολάν.
Επίσκεψη στην Αρχαία Πόλη ΠΑΛΜΥΡΑ 250 χιλιόμετρα μακριά από τη Δαμασκό που κουβαλά πάνω της την ιστορία του τόπου, την κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμα του Συριακού λαού στο πέρασμα των αιώνων.

Πήραμε μέρος στο εργατικό διεθνιστικό φεστιβάλ όπου μας υποδέχθηκαν με σημαίες και συνθήματα και με μια σειρά αθλητικών και πολιτιστικών επιδείξεων για να μας δείξουν τη φιλία τους.
Στη συγκέντρωση ο εκπρόσωπος των συνδικάτων του Γκολάν, μας μετέφερε τους χαιρετισμούς των εργαζομένων της περιοχής που κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες δίνουν τη μάχη της επιβίωσης. Σημείωσε δε πως η πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, η υποστήριξη του εργαζόμενου λαού της Ελλάδας, στην προσπάθειά τους για την ειρήνη, είναι δυνατή απάντηση σε όσους θέλουν να απομονώσουν τη Συρία και το λαό της, και εξαπολύουν κατηγορίες περί τρομοκρατίας για να δημιουργήσουν το έδαφος που τους χρειάζεται ώστε πιο εύκολα να επιχειρήσουν μια νέα επίθεση, μια νέα εισβολή και κατοχή, αντίστοιχη με αυτή του Ιράκ.
Από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, μίλησε ο επικεφαλής της αποστολής Γιώργος Μαυρίκος και είπε ότι ήρθαμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη της εργατικής τάξης της χώρας μας στους εργαζόμενους της Συρίας. Γνωρίζουμε ότι ο συριακός λαός δεν είναι τρομοκράτης. Αυτοί που τρομοκρατούν είναι οι ιμπεριαλιστές, οι ΗΠΑ και η πολιτική τους.
Επίσης αναφέρθηκε στα εγκλήματα που έχουν κάνει οι στρατοκράτες του Ισραήλ, τις δυσκολίες που επιβάλουν στην καθημερινή διαβίωση και στον αγώνα για την επιβίωση, όπως την απαγόρευση της ελεύθερης μετακίνησης των εργαζομένων, την απαγόρευση των εξαγωγών της παραγωγής των αγροτών (μήλα κλπ).
Στη συνέχεια πήγαμε στη μαρτυρική πόλη Κουνέϊτρα που από το 1973, οπότε απελευθερώθηκε από την ισραηλική κατοχή, παραμένει ερειπωμένη και κατεστραμμένη για να μαρτυρά το βάρβαρο παρόν και μέλλον που στήνουν οι ιμπεριαλιστές για τους λαούς.

(Οι Ισραηλινοί, το 1967 κατέλαβαν την περιοχή του Γκολάν (147 χωριά σε έκταση 1500 χιλιομέτρων), στρατηγικής σημασίας για τα υπόγεια υδατικά αποθέματα της περιοχής. Προχώρησαν σε εκτοπισμούς χιλιάδων κατοίκων. Το 1973 οι Συριακές δυνάμεις κατάφεραν να απελευθερώσουν την πόλη Κουνέϊτρα που σήμερα βρίσκεται περικυκλωμένη από συρματοπλέγματα και τάφους, με μοναδικά στοιχεία να μαρτυρούν τη ζωή που κάποτε υπήρχε τα κατεστραμμένα σπίτια, νοσοκομεία, σχολεία, εκκλησίες και τζαμιά).

Στα συρματοπλέγματα που χωρίζουν τη Συρία με τα κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη έγινε κατανοητό από όλους μας ότι αυτές οι τεχνητές διαχωριστικές γραμμές αναδεικνύουν πως τα δεινά και τα προβλήματα τα γεννά η ίδια πολιτική σε κάθε χώρα, και αυτή έχει όνομα: Είναι το εκμεταλλευτικό σύστημα, είναι ο ιμπεριαλισμός. Και απέναντι του οι λαοί πρέπει να σταθούν ενωμένοι, να παλέψουν για την ανατροπή της βάρβαρης Νέας Τάξης Πραγμάτων που μέρα με την ημέρα θα γεννά ολοένα και περισσότερη φτώχεια, ανεργία, εξάρτηση και πολέμους.
Ενώνουμε τη φωνή μας μαζί με τη δική τους και απαιτούμε να φύγουν τα ισραηλινά στρατεύματα από το Γκολάν και από τα αραβικά εδάφη. Απαιτούμε να σταματήσουν οι απειλές και οι πιέσεις των αμερικανών σε βάρος της Συρίας και όλων των άλλων λαών.

Η αποστολή στο Γκολάν ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο χώρο του νεκροταφείου, όπου κάθε δέντρο έχει κι ένα όνομα, είναι φορτωμένο με την ιστορία των θυμάτων και συμβολίζει την ελπίδα για ένα ειρηνικό και ελεύθερο μέλλον. Εκεί σαν ΠΑΜΕ φυτέψαμε ένα δεντράκι ελιάς.

Το μήνυμα που πήραμε μέσα από κάθε σταθμό της αποστολής μας είναι ότι αυτή η αποστολή πρέπει να συνεχίζεται, μέσα από τους καθημερινούς μικρούς και μεγάλους αγώνες μας, για να έρθει πιο κοντά το μέλλον που οραματίζονται οι λαοί, χωρίς φτώχεια, χωρίς πολέμους και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.