ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ: Δυναμικό συλλαλητήριο του Εργατικού κέντρου Λάρισας – φορέων

Δυναμικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε την τετάρτη 21 Φλεβάρη, από το Εργατικό κέντρο Λάρισας και μαζικούς φορείς για την προστασία των λαϊκών σπιτιών

Μοιράσου το άρθρο!

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ

Συλλαλητήριο ενάντια στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς των Λαϊκών σπιτιών από τράπεζες και κυβέρνηση στην κεντρική πλατεία  την Τετάρτη 21 Φλεβάρη, έκανε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας με την συμμετοχή  μαζικών φορέων, της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, του Εμπορικού Συλλόγου και της Ομοσπονδίας Επαγγεμλατοβιοτεχνών.

      Την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωσή έκανε ο Γ. γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Λάρισας Πάρις Λιόλιος ο οποίος  χαιρέτισε την συμμετοχή στην συγκέντρωση, της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών , του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας, της ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας καθώς και τις πρωτοβουλίας κατά των πλειστηριασμών.  Υπογραμμίζοντας ότι: « Η θέληση για κοινή δράση όλων αυτών των φορέων που εκπροσωπούν το σύνολο των κοινωνικών δυνάμεων που υποφέρουν από τις αντιλαϊκές πολιτικές είναι ελπιδοφόρο μήνυμα για τη συνέχεια του αγώνα μας.»

Ο Γενικός Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, ήταν ο κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση

      Στην συνέχεια ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου αναφέρθηκε στο νομοθετικό πλαίσιο που διαμορφώνει η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την καταλήστευση της λαϊκής περιουσίας-κατοικίας λέγοντας:

      «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει με ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς να υλοποιεί τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που απαιτούν τα ντόπια και ξένα μονοπώλια .  Επέλεξε  τη μορφή  των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για να «βγάλει στο σφυρί» την περιουσία εκατοντάδων χιλιάδων λαϊκών οικογενειών, οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια εξαναγκάστηκαν σε δανεισμό και υπερχρεώθηκαν για να καλύψουν τις ανάγκες τους.  Ταυτόχρονα με τα υπόλοιπα μέτρα η κυβέρνηση στο νέο νόμο έφερε και μέτρα καταστολής των κινητοποιήσεων για την προστασία της λαϊκής κατοικίας!

  • Αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίουέτσι ώστε για αδικήματα όπως η «απειλή» και η «διατάραξη οικιακής ειρήνης» σε βάρος συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς, να προβλέπεται αυτεπάγγελτη δίωξηκαι όχι δίωξη κατ’ έγκληση, όπως ισχύει μέχρι σήμερα.
  • Ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα Ειρηνοδικεία Αθήνας, Θεσσαλονίκης και σε όποιες άλλες πόλεις κριθεί αναγκαίο, εκεί δηλαδή που θα διενεργούνται στο μέλλον πλειστηριασμοί!

      Ήδη  έχουμε σήμερα κιόλας την εφαρμογή του νέου νόμου και  τις πρώτες διώξεις  σε συνδικαλιστές του ΕΚΝΛ καθώς και σε άλλους αγωνιστές που αγωνίζονται ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις.

Έχουν αυταπάτες αν νομίζουν ότι με κατασταλτικά μέτρα θα σταματήσουν τον αγώνα ενάντια στις κατασχέσεις των σπιτιών της λαϊκής οικογένειας. Τους δηλώνουμε ότι οι αγώνες θα συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση, όσα κατασταλτικά μέτρα και να πάρουν.  Εξάλλου πάντα το λαϊκό  κίνημα ερχόταν σε αντίθεση με την νομοθεσία των αστών και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς  για να διεκδικήσει τα δικαιώματά του ! Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολύ καλά  σχεδιασμένη- από την κυβέρνηση και την οικονομική ολιγαρχία,- επιχείρηση αναδιανομής του πλούτου στη χώρα μας υπέρ των τραπεζών και των κορακιών της αγοράς.

Τα μέτρα καταστολής της και οι διώξεις που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να μπορεί ανεμπόδιστα να κατασχέσει τα λαϊκά σπίτια, δεν θα σταματήσουν το ταξικό κίνημα

Βλέπεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πάντα σε ετοιμότητα να υπηρετήσει τις ανάγκες και τα συμφέροντα του κεφαλαίου ντόπιου και ξένου γι’ αυτό είναι πλέον  αποδεκτή από το σύνολο των αστικών μηχανισμών της Ε.Ε. ,του ΝΑΤΟ και των κυβερνήσεών τους.

Γίνεται πλέον ξεκάθαρο σε όλο τον εργαζόμενο  λαό, ότι και  αυτή η  καπιταλιστική οικονομική κρίση, έχει  κερδισμένους και χαμένους. Κερδισμένοι βεβαίως είναι οι τράπεζες και το μεγάλο κεφάλαιο – ντόπιο και ξένο, και χαμένοι εξ ολοκλήρου οι εργαζόμενοι και τα μικρομεσαία στρώματα της πόλις και του χωριού. »

Σε ότι αφορά  τον ισχυρισμό της κυβέρνησης για την προστασία των λαϊκών σπιτιών που έχουν  κόκκινα στεγαστικά δάνεια επισήμανε:

«Όσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση να θολώσει τα νερά με κάλπικους ισχυρισμούς ότι δήθεν προστατεύεται το 60% των δανειοληπτών με «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα: Οι νομοθετικές παρεμβάσεις της   για τα «κόκκινα» δάνεια έχουν στόχο τη στήριξη και ενίσχυση του μονοπωλιακού κεφαλαίου, ειδικότερα των τραπεζικών ομίλων και της κερδοφορίας τους, εξασφαλίζοντας όλες τις προϋποθέσεις για να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίησή τους και να αναπτύξουν νέο γύρο επενδύσεων στους δυναμικούς για το κεφάλαιο κλάδους της οικονομίας.

Πραγματικά, τα «κόκκινα» δάνεια εξελίχθηκαν στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης σε πολύ μεγάλο βραχνά για τους τραπεζικούς ομίλους. Η αντιμετώπισή τους με την ελάχιστη δυνατή ζημιά για τις τράπεζες είναι βασικός όρος, προκειμένου να παίξουν ρόλο στην επανεκκίνηση της καπιταλιστικής οικονομίας εξασφαλίζοντας τη ρευστότητα που έχουν ανάγκη τα μονοπώλια. Επιδιώκουν ταυτόχρονα να αποσπάσουν όσο το δυνατόν περισσότερα από τα χρωστούμενα και να συγκεντρώσουν τα φιλέτα των επιχειρήσεων και των ακινήτων για νέες κερδοφόρες επενδύσεις, επιταχύνοντας διαδικασίες εξαγορών και συγχωνεύσεων, ιδιαίτερα σε δυναμικούς για το κεφάλαιο κλάδους. Γι’ αυτό το λόγο όλες οι κυβερνήσεις και η ΕΕ το είχαν σε προτεραιότητα στην ατζέντα τους.

Στο επίκεντρο των παζαριών εξάλλου,  δεν ήταν η προστασία των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών, αλλά οι απαιτήσεις των τραπεζών.

Οι Εκπρόσωποι των τραπεζικών ομίλων είχαν ξεκαθαρίσει εξαρχής ότι δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους η πλήρης απελευθέρωση των πλειστηριασμών. Αυτό αποτυπώθηκε και στο πρόσφατο νομοσχέδιο, αφού προβλέπεται σταδιακά η πλήρης απελευθέρωση των πλειστηριασμών από το 2019. Οι  τραπεζικοί όμιλοι και τα ΦΑΝΣ  προς το παρόν, ενδιαφέρονται για στεγαστικά δάνεια που αφορούν ακίνητα – φιλέτα, ειδικά αυτά με τουριστικό ενδιαφέρον. Για τα υπόλοιπα, Οι τράπεζες εκτιμούν ότι θα έχουν μεγαλύτερο όφελος από κάποια ρύθμιση, παρά να τα πουλήσουν  προς το παρόν   «κουρεμένα» σε funds. Είναι ξεκάθαρο πλέον σε όλους, ότι Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υπηρετεί κατά γράμμα με την πολιτική της αυτούς τους σχεδιασμούς!

Τα  περί προστασίας των φτωχών νοικοκυριών που προπαγανδίζει η κυβέρνηση είναι μια μεγάλη απάτη!

     Ο νέος νόμος, είναι πολύ χειρότερος από το νόμο Κατσέλη αφού ουσιαστικά αφήνει ακάλυπτους  στους πλειστηριασμούς το 75% των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών. Για τους μισούς από αυτούς θέτει τέτοιους όρους για ρύθμιση που ουσιαστικά τους εξαναγκάζει σε ομηρία των τραπεζών προκειμένου να αποφύγουν τον πλειστηριασμό.

χαιρετισμό στην συγκέντρωση, έκανε ο Αγης Τριγάζης μέλος της Διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας

Συγκεκριμένα, ο νέος νόμος για την  ένταξη σε ρύθμιση προϋποθέτει την προσφυγή του οφειλέτη στα δικαστήρια, τα οποία και θα αποφασίζουν για το ύψος της ελάχιστης δόσης. Σε περίπτωση που δεν καταφέρει ο δανειολήπτης να εξυπηρετήσει την παραπάνω ρύθμιση ή το δικαστήριο κρίνει ότι δεν πρέπει να τύχει προστασίας, τότε έρχεται αντιμέτωπος με τον κίνδυνο πλειστηριασμού. Και επί πλέον Η υποτιθέμενη προστασία για τους πιο αδύναμους οικονομικά, όχι μόνο είναι προσωρινή (μόνο για 3 χρόνια), αλλά θέτει και τέτοιους όρους που είναι αμφίβολο για το αν θα καταφέρουν οι περισσότεροι από αυτούς που έχουν χάσει τη δουλειά τους η έχουν υποστεί τεράστια μείωση στα εισοδήματά τους , να ανταποκριθούν.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σφίγγει την θηλιά του χρέους στον λαιμό του λαού. Ένα χρέος το οποίο δεν το δημιούργησε ο ίδιος ο λαός αλλά του το φόρτωσαν με τις πολιτικές τους όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις, που σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης ανακεφαλαιοποίησαν επανειλημμένως τους τραπεζικούς ομίλους, στήριξαν τα μονοπώλια, συνέτριψαν μισθούς, δικαιώματα των εργαζομένων και εξαπέλυσαν φοροκαταιγίδα, με αποτέλεσμα να μη μπορεί η λαϊκή οικογένεια να πληρώσει τις υποχρεώσεις της, ούτε καν να καλύψει τις βασικές ανάγκες της.

Ο Πάρης Λιόλιος βάζοντας το Πλαίσιο διεκδικήσεων  για την προστασία της Λαϊκής κατοικίας, ανέφερε στην συγκέντρωση :

‘”Τα σχέδια της κυβέρνησης και των τραπεζών δεν θα περάσουν απαιτούμε:

  • Εδώ και τώρα προστασία της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας με νόμο.
  • Να σταματήσει κάθε δίωξη των αγώνων ενάντια στους πλειστηριασμούς των λαϊκών κατοικιών.
  • Καμία κατάσχεση λαϊκής κατοικίας για χρέη προς το δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.
  • Να σταματήσουν τώρα οι κατασχέσεις μισθών και συντάξεων από τραπεζικούς λογαριασμούς.
  • Πάγωμα χρεών για άνεργους και διαγραφή ανατοκισμών δανείων.
  • Διαγραφή δανείων, ανέργων και εργαζομένων που έχουν υποστεί μειώσεις στους μισθούς.
  • Όχι στην φοροληστεία, αφορολόγητο όριο στα 20.000 ευρώ προσαυξημένο 5.000 για κάθε παιδί.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών.
  • Επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων και του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ καθώς και τις κατώτερης κύριας σύνταξης στα 600 ευρώ.
  • Μέτρα προστασίας των ανέργων με επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού.”

    Να δημιουργηθούν παντού, με την κοινωνική συμμαχία Εργατών-Αγροτών-Αυτοαπασχολούμενων πυρήνες αντίστασης για την προστασία της Λαϊκής περιουσίας

Κλείνοντας την ομιλία του κάλεσε: τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα σε οργάνωση της πάλης για την προστασία της λαϊκής κατοικίας. Τα σωματεία εργαζομένων, αυτοαπασχολουμένων, αγροτών, να συντονίσουν την δράση τους, οι λαϊκές επιτροπές να παίξουν τον ρόλο τους ως πυρήνες της κοινωνικής συμμαχίας, εργατών, αυτοαπασχολουμένων, γυναικών φοιτητών, σε κάθε γειτονιά να γίνουν στήριγμα όλων όσων κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους. Σε κάθε γειτονιά, σε κάθε πολυκατοικία να δημιουργηθεί κίνημα αλληλεγγύης.

Μετά την συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους με συνθήματα, παράλληλα   στελέχη του Εργατικού Κέντρου με την προκήρυξη στο χέρι, ενημέρωναν τον Λαό της πόλης και τους ελευθέρους επαγγελματίες