Κινητοποίηση στα ιατρεία του ΠΕΔΥ στην οδό Ρούσβελτ πραγματοποίησε την Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου , στις 11 το πρωί, Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας διεκδικώντας την άμεση κάλυψη των μεγάλων ελλείψεων σε γιατρούς, όπου δεν έχουν κανένα γιατρό (Οφθαλμίατρο, Οδοντίατρο, Πνευμονολόγο, Δερματολόγο, Γαστρεντερολόγο, Ρευματολόγο, Ακτινολόγο, Ψυχίατρο), ενώ σε άλλες ειδικότητες έχει μόνο 1 γιατρό (Γυναικολόγο, Ορθοπεδικό, Παιδίατρο, Μικροβιολόγο που πάει μια φορά τη βδομάδα), αλλά και σε νοσηλευτές, σε εξοπλισμό, λόγω της πολιτικής υποχρηματοδότησης, της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησής της υγείας.
Στους συγκεντρωμένους μίλησε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νομού Λάρισας Τάσος Τσαπλές αναφέροντας τα παρακάτω:
“Σε αντίθεση με όσα διατυμπανίζει η κυβέρνηση, ότι βελτιώνεται η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας-πρόνοιας, η κατάσταση χειροτερεύει για τους ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, λόγω της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης, των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό, σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και αναλώσιμα, που οδηγεί σε περεταίρω υποβάθμιση, της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησής της, οδηγώντας όλο και περισσότερους ασφαλισμένους στον επιχειρηματικό τομέα πληρώνοντας περισσότερα για εξετάσεις, φάρμακα και νοσηλεία.
Την ώρα που και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες, πετσοκόβει την κρατική χρηματοδότηση για την Υγεία και τα κοινωνικά επιδόματα για τις λαϊκές οικογένειες, για να πιάσουν τα ‘πλεονάσματα’, συνεχίζει να στηρίζει με πλουσιοπάροχες επιδοτήσεις τους μεγαλοεπιχειρηματίες και πληρώνει 4 δις. ευρώ το χρόνο στο ΝΑΤΟ για να μακελεύει τους λαούς για τα συμφέροντα των πολυεθνικών.”
Για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας:
“Ιδιαίτερα αρνητικές είναι οι επιπτώσεις για τις ασφαλισμένες-ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, μετά και το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση πριν ένα χρόνο, με τον οποίο «ακρωτηριάζει» την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, για να εξασφαλίσει χώρο και κέρδη στους μονοπωλιακούς ομίλους.
Όχι μόνο δεν αποτέλεσε «στρατηγική απάντηση στην κρίση του συστήματος υγείας» και αναβάθμιση της φροντίδας σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, όπως έλεγε η κυβέρνηση, αλλά ένα ακόμα βήμα σε αντιλαϊκή κατεύθυνση, εναρμονισμένο με την αντιδραστική στρατηγική της Ε.Ε για Υγεία, υποταγμένη στα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων, για υγειονομικές μονάδες στη λογική της συρρίκνωσης του κόστους λειτουργίας, των υποβαθμισμένων παροχών φροντίδας υγείας, της υποστελέχωσης με ελάχιστο προσωπικό χαμηλά αμειβόμενο όπου ολοένα μεγαλύτερο τμήμα του δουλεύει με ημερομηνία λήξης και κουτσουρεμένα δικαιώματα.
Η κατάσταση δεν βελτιώθηκε με την δημιουργία κάποιων ΤΟ.Μ.Υ, που στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα κατακερματισμένο συνοθύλευμα μονάδων χαμηλών προδιαγραφών, οι οποίες ούτε στελεχωμένες επαρκώς είναι με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, ούτε το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό και ιατρικό εξοπλισμό διαθέτουν προκειμένου να καλύπτουν τις ανάγκες του λαού για πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση. Στην πράξη ελάχιστα μπορούν να κάνουν, κυρίως θα συνταγογραφούν. Να φαντασθεί κανείς ότι για κάθε 10-12.000 ασφαλισμένους αντιστοιχεί ένας παθολόγος!
Αυτό είναι ακρωτηριασμός της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και όχι φιλολαϊκή αλλαγή. Επιπλέον είναι επισφαλής η συνέχιση της λειτουργίας τους μετά της λήξη της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, μιας και από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν προβλέπεται τίποτα, που σημαίνει ότι, είτε θα καταργηθούν, είτε θα περάσουν στην ευθύνη των Δήμων με επιβολή τοπικής φορολογίας για να λειτουργούν.”
Για τον ρόλο του οικογενειακού γιατρού και τις συνέπειες που θα έχει στους ασφαλισμένους:
“Ο οικογενειακός γιατρός που προβλέπεται από το νόμο 4486/2017, δεν είναι για το καλό των ασφαλισμένων, αφού αυτός θα λειτουργεί σαν «κόφτης», αφού αυτό που ουσιαστικά καλείται να διασφαλίσει είναι ότι ο ασφαλισμένος θα στοιχίσει όσο το δυνατόν λιγότερο στα ασφαλιστικά ταμεία και δεν θα υπερβαίνει το όριο των «πετσοκομμένων» προϋπολογισμών. Μάλιστα, σε περίπτωση που ξεπεράσει τα «όρια», προβλέπεται ποινή, καθώς από την …«καλή διαγωγή» του θα κρίνεται η ανανέωση της σύμβασής του! Επίσης ως «κόφτες» θα λειτουργούν και διάφορα πρωτόκολλα που προβλέπονται – θεραπευτικά, διαγνωστικά, φαρμακευτικά – όσον αφορά εργαστηριακές εξετάσεις, προληπτικές, παροχή φαρμάκων.”
Για την κατάσταση στα ΠΕΔΥ:
“Η αλλαγή της ταμπέλας των ΠΕΔΥ, για να γίνουν Κέντρα Υγείας, δεν συνοδεύεται με τη στελέχωση από βασικές ειδικότητες και επαρκές προσωπικό που να εργάζεται μόνιμα και σταθερά στο κέντρο υγείας.
Σήμερα τα ιατρεία του ΠΕΔΥ στη Λάρισα αλλά και τα Κέντρα Υγείας λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε γιατρούς και προσωπικού άλλων ειδικοτήτων (παραϊατρικό, διοικητικό, κ.α), καθώς επίσης και τις ελλείψεις σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και αναλώσιμα, υπολειτουργούν.
Στα ιατρεία του ΠΕΔΥ στο Ν. Λάρισας, για πάνω από 200.000 ασφαλισμένους-ασφαλισμένες, δεν υπάρχει (Οφθαλμίατρος, Οδοντίατρος, Πνευμονολόγος, Δερματολόγος, Γαστρεντερολόγος, Ρευματολόγος, Ακτινολόγος, Ψυχίατρος), ενώ σε άλλες ειδικότητες, υπάρχει μόνο 1 (Καρδιολόγος, Γυναικολόγος, Ορθοπεδικός, Παιδίατρος, Μικροβιολόγος που πάει μια φορά τη βδομάδα).
Δεν υπάρχουν (αξονικός και μαγνητικός τομογράφος, πολλές φορές αντιδραστήρια στο μικροβιολογικό-αιματολογικό και δεν γίνονται όλες οι εξετάσεις εκεί, επίσης στα οφθαλμολογικά δεν γίνονται μια σειρά εξετάσεις λόγω έλλειψης των σχετικών μηχανημάτων), οπότε εξαναγκάζονται οι ασφαλισμένοι να πάνε σε ιδιώτες, πληρώνοντας επιπρόσθετα. Επίσης το κτίριο που στεγάζονται τα ιατρεία του ΠΕΔΥ Λάρισας δεν είναι κατάλληλο.”
Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, επανειλημμένα έχει αναδείξει τα προβλήματα των ιατρείων του ΠΕΔΥ και γενικότερα της δημόσιας υγείας και επιμένει να διεκδικεί:
- Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό πλήρους απασχόλησης (γιατρούς, παραϊατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό) και εξοπλισμό στα ιατρεία του ΠΕΔΥ Λάρισας όπως και στα Κέντρα Υγείας. Συγκεκριμένα, να προσληφθούν στα ιατρεία του ΠΕΔΥ, άμεσα στις ειδικότητες που δεν υπάρχει κανένας γιατρός (2 Οφθαλμίατροι, 2 Οδοντίατροι, 2 Πνευμονολόγοι, 2 Δερματολόγοι, 2 Γαστρεντερολόγοι, 2 Ρευματολόγοι, 2 Ακτινολόγοι, 2 Ψυχίατροι), καθώς και δεύτερος γιατρός στις ειδικότητες που υπάρχει μόνο 1 γιατρός (Καρδιολόγος, Γυναικολόγος, Ορθοπεδικός, Παιδίατρος, Μικροβιολόγος που πάει μια φορά τη βδομάδα).
- Να εξοπλιστούν με αξονικό και μαγνητικό τομογράφο τα ιατρεία του ΠΕΔΥ.
- Να εξασφαλισθεί η κάλυψη όλων των αναγκών σε αντιδραστήρια στο μικροβιολογικό-αιματολογικό του ΠΕΔΥ και να γίνονται όλες οι εξετάσεις εκεί, χωρίς να αναγκάζονται οι ασφαλισμένοι να πάνε σε ιδιώτες και να πληρώνουν γι’ αυτές. Το ίδιο και στα οφθαλμολογικά.
- Ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με δημιουργία νέων Κέντρων Υγείας, πλήρως στελεχωμένων και εξοπλισμένων. Στα πλαίσια αυτά να γίνουν δημόσια Κέντρα Υγείας σε συνοικίες της Λάρισας (π.χ. Φιλιππούπολη, Ν. Σμύρνη, Γιάννουλη, Αβέρωφ και κινητές μονάδες στη ΒΙΠΕ και στα ΤΕΙ), τα οποία θα αποτελούν ενιαίο σύστημα μαζί με τα δημόσια νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ. Με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό, με 24ωρη λειτουργία και βασικό προσανατολισμό την πρόληψη. Με κρατική χρηματοδότηση, κατάργηση των εισφορών στον κλάδο υγείας, με σύγχρονες, πλήρεις και απολύτως δωρεάν παροχές υπηρεσιών σε όλες και όλους.
- Κατάργηση των περικοπών και των πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις, στα φάρμακα, στα εμβόλια, στις φυσικοθεραπείες, και στις ιατρικές επισκέψεις. Να παρέχονται σε όλους δωρεάν με χρηματοδότηση από το κράτος με επιστημονικά και όχι με λογιστικά κριτήρια. Κατάργηση των επιπλέον πληρωμών των ασφαλισμένων και ανασφαλίστων που αναγκάζονται να πάνε στον ιδιωτικό τομέα. Καμία περικοπή σε φάρμακα και δαπάνες. Δωρεάν φάρμακα. Να καταργηθούν οι λίστες.
- Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και όλες οι παροχές των ασφαλιστικών ταμείων να περάσουν στην ευθύνη του κράτους, με χρηματοδότηση 100%.
- Στα πλαίσια της πρόληψης, υποχρεωτικό και δωρεάν εμβολιασμό όλων των παιδιών καθώς και υποχρεωτική δωρεάν εξέταση (τεστ-ΠΑΠ, μαστογραφία, έλεγχος οστεοπόρωσης). Λειτουργία γυναικολογικών και παιδιατρικών ιατρείων.