Κινητοποίηση στη ΔΕΗ με γιγαντοπανό για «ρεύμα φθηνό για όλο τον λαό»

Μοιράσου το άρθρο!

Με το σύνθημα «ρεύμα φθηνό για όλο τον λαό» και απαιτώντας να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς, μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και μέλη συνταξιουχικών σωματείων πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το τοπικό κατάστημα της ΔΕΗ.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, κρεμάστηκε γιγαντοπανό και μοιράστηκε η ανακοίνωση με την οποία κατήγγειλαν τις απανωτές αυξήσεις στο ρεύμα και συνολικά στην Ενέργεια, που προϋπήρχαν και εκτοξεύτηκαν με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ενώ καλούσαν σε μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 6 Απρίλη και στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει στις 10 π.μ. στην κεντρική πλατεία.

Σε δηλώσεις του ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, επισήμανε μεταξύ άλλων πως «διαμαρτυρόμαστε για το τεράστιο κύμα ακρίβειας και τις απανωτές αυξήσεις στο ρεύμα και συνολικά στην Ενέργεια. Οι αυξήσεις αυτές προϋπήρχαν, εξαιτίας της απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας, της μετατροπής της Ενέργειας σε εμπόρευμα, ενώ έγιναν μεγαλύτερες εξαιτίας και του πολέμου. Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά νοικοκυριά δεν ανέχονται να ζουν στα σκοτάδια και το κρύο για να κερδίζουν αμύθητα πλούτη επιχειρηματικοί όμιλοι στην Ενέργεια».

Παράλληλα αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων παρέδωσε στον προϊστάμενο του καταστήματος το υπόμνημα με τα αιτήματα τους. Σε αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας και του ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.
  • Κατάργηση όλων των συμβάσεων που καθορίζουν τις Ρήτρες Αναπροσαρμογής.
  • Κατάργηση του χαρατσιού επιδότησης των ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ).

Τα παραπάνω μέτρα να έχουν αναδρομική ισχύ από 1/1/2022.

  • Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς. Διαγραφή χρεών για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.
  • Διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, αύξηση του οικογενειακού εισοδηματικού κριτηρίου στα 30.000 ευρώ.
  • Διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης στο επίδομα θέρμανσης, αύξηση του οικογενειακού εισοδηματικού κριτηρίου στα 30.000 ευρώ.