ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΚΝΛ ΤΑΣΟΥ ΤΣΙΑΠΛΕ, ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ 7/2/2012

Μοιράσου το άρθρο!

Ομιλία του πρόεδρου του ΕΚΝΛ Τάσου Τσιαπλέ, στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ 7/2/2012

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, στη Λάρισα και πανελλαδικά, από χθες τα μεσάνυχτα, αψηφώντας τη βαρυχειμωνιά, βρέθηκαν στις πύλες των εργοστασίων, με επίκεντρο την Γαλακτοβιομηχανία ΟΛΥΜΠΟΣ, που ηγείται της αντεργατικής επίθεσης στον κλάδο του γάλακτος, περιφρουρώντας την απεργία, από την εργοδοτική τρομοκρατία και την απεργοσπαστική στάση των εργοδοτικών και κυβερνητικών συνδικαλιστών στη ΓΣΕΕ και παρακάτω, που αφού κάθισαν στο τραπέζι του ψευτοδιαλόγου και συνομολόγησαν ουσιαστικά την σφαγή των όποιων εργατικών δικαιωμάτων απέμειναν, κήρυξαν χθες το πρωί για τα μάτια του κόσμου την σημερινή απεργία, με προφανή σκοπό να την υπονομεύσουν.

Στην πύλη του ΟΛΥΜΠΟΥ, χάρη στην απεργιακή φρουρά των ταξικών συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και την θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων στο εργοστάσιο,  τσακίστηκαν και το περασμένο Σαββατοκύριακο, η εργοδοτική τρομοκρατία και η επίθεση των απεργοσπαστών και φουσκωτών που έφερε η εργοδοσία από τα Τρίκαλα για να σπάσει την 48ωρη απεργία που κήρυξαν η ταξική Ομοσπονδία Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών και η οποία σημείωσε απόλυτη επιτυχία.

Όταν το ΠΑΜΕ, δεκάδες Ε.Κ, Ομοσπονδίες και σωματεία, του καλούσαν να μην πάνε στον ψευτοδιάλογο και να κηρύξουν προειδοποιητική απεργία, αρνούνταν πεισματικά και έτρεχαν να συζητήσουν τι θα χάσει ακόμα η εργατική τάξη.

Η εργατική τάξη πρέπει λοιπόν να ξεκόψει οριστικά μ’ αυτές τις ξεπουλημένες πλειοψηφίες της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ και τα δεκανίκια τους, γιατί δεν αλλάζουν. Συνειδητά τάχθηκαν με το κεφάλαιο και τα κόμματα του που μας συντρίβουν τη ζωή.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου που συγκρότησαν το ΠΑΣΟΚ, η Ν.Δ και ο ΛΑΟΣ, έχοντας την στήριξη και της κ. Μπακογιάννη, από κοινού με την Ε.Ε, την τρόικα και το μεγάλο κεφάλαιο και την συνενοχή της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, περνούν βαριές αλυσίδες στην εργατική τάξη, στο λαό, για να σώσουν τα κέρδη και τα προνόμια των μονοπωλίων. Τα αρπάζουν όλα και καταδικάζουν το λαό σε μακροχρόνια φτώχεια και εξαθλίωση. Μετατρέπουν το μισθό σε χαρτζιλίκι, τις συντάξεις σε επίδομα φτωχοκομείου. Γαβγίζουν με την απειλή της χρεοκοπίας γιατί φοβούνται τη δύναμή μας.

Θέλουν να καταργήσουν ότι έχει απομείνει σε εργατικό δικαίωμα. Βάζουν στο επίκεντρο το τσάκισμα των μισθών και των συλλογικών συμβάσεων, προκαλούν, απειλούν και εκβιάζουν.

Επίσης οι μεγαλοεργοδότες στο όνομα της ενίσχυσης της απασχόλησης ζητούν νέα φορολογικά κίνητρα, νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και των φόρων, «την απλοποίηση των διαδικασιών για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας», δηλαδή τη διάσπαση του εργάσιμου χρόνου ανάλογα με τις ανάγκες τους, σε εξαμηνιαία ή ετήσια βάση. Επιπλέον ζητούν πλήρη κατάργηση του ορίου των απολύσεων, νέα μείωση ή και κατάργηση της αποζημίωσης που καταβάλλουν για απολύσεις, την ενίσχυση της προσωρινή απασχόλησης.

Αυτό το πλαίσιο του διαλόγου-σφαγείου ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, το ονόμασε «κοινωνικό πρωτόκολλο», δείχνοντας καθαρά τις βαριές ευθύνες που έχει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ως δεκανίκι της πλουτοκρατίας.

Το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη να μπει μπροστά στον αγώνα με όλες τις δυνάμεις της. Αυτή την ώρα μια επιλογή έχουμε: ή τις αλυσίδες ή τα όπλα του αγώνα. Πρέπει να οργανωθούν και να ξεσηκωθούν οι εργαζόμενοι σε κάθε εργοστάσιο και τόπο δουλειάς.

Η ενότητα δεν μπορεί να γίνει με τους προδότες εργατοπατέρες και τα δεκανίκια τους στη ΓΣΕΕ, στα Ε.Κ, στις Ομοσπονδίες και στα σωματεία, αλλά με τους εργάτες που βλέπουν καθημερινά να οδηγούνται όλο και περισσότεροι στην φτώχεια και την ανεργία.

Ταξική Ενότητα κι αγώνας για:

  • να διώξουμε τώρα την κυβέρνηση του εγκλήματος μαζί με την τρόικα.
  • να μην υπογραφεί κανένα νέο μνημόνιο, καμία νέα συμφωνία.
  • να πληρώσει η πλουτοκρατία.

Καλούμε τους εργαζόμενους σε κάθε εργοστάσιο κι επιχείρηση, κλάδο τον κλάδο να οργανωθούν και να πάρουν αποφάσεις, όπως έκαναν οι Χαλυβουργοί του Ασπροπύργου που βρίσκονται εδώ και 100 μέρες σε σκληρή απεργία και χρειάζεται να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα τους με υλική και ηθική βοήθεια, για να μην περάσει κανένα μέτρο που να μειώνει μισθούς, μεροκάματα, συντάξεις.

Η οργή και η αγανάχτηση μας για την ανεργία, για την μείωση μισθών και συντάξεων, που μας βάζουν συνεχείς φόρους και χαράτσια, πρέπει να μετατραπεί σε συνειδητό οργανωμένο ταξικό αγώνα για την ανατροπή της βαρβαρότητας.

Όχι άλλη αναμονή, όχι άλλες αυταπάτες. Ας τους κάνουμε τη ζωή κόλαση πριν μας την κάνουν αυτοί.

Απομονώστε και τιμωρείστε όποιον βάλει την υπογραφή του στο σφαγιασμό των δικαιωμάτων μας.

  • Δεν παραδινόμαστε.
  • Αγώνας, σύγκρουση ως το τέλος.
  • Έξοδος από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, μονομερής διαγραφή χρέους.
  • Κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων.
  • Εργατική, λαϊκή εξουσία.
  • Όχι στο νέο μνημόνιο.
  • Όχι στην κατάργηση των ΣΣΕ.
  • Όχι άλλα βάρη πάνω στις πλάτες των εργαζομένων.
  • Καμιά περικοπή σε μισθούς, συντάξεις και δώρα. Ο εργάτης δεν είναι κόστος αλλά παραγωγός όλου του κοινωνικού πλούτου που λυμαίνονται οι καπιταλιστές, αυτά τα παράσιτα της κοινωνίας.
  • Την κρίση και το χρέος να τα πληρώσει η πλουτοκρατία, γιατί δικά της δημιουργήματα είναι.
  • Έξω η τρόικα από τη χώρα μας! Ανατροπή αυτών που την έφεραν με δική τους επιλογή!
  • Εκλογές τώρα! Να τιμωρηθούν σκληρά τα κόμματα της συγκυβέρνησης, ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ.

Είναι ο μόνος δρόμος για να σωθεί ο λαός, για να σωθεί ο πλούτος της χώρας και οι παραγωγικές της δυνατότητες.

Όταν συντρίβουν τη ζωή μας, δεν κάνουμε πίσω, δεν τρομάζουμε γιατί θα μας τελειώσουν. Έχουμε τη δύναμη να τους ανατρέψουμε!

Να κυριαρχήσει η αφοβία μπροστά στις απειλές και τους εκβιασμούς τους. Οι χαλυβουργοί του Ασπροπύργου δείχνουν το δρόμο του αγώνα. Δρόμος δύσκολος και με θυσίες, που είναι όμως ελάχιστες μπροστά στο σφαγιασμό που μας ετοιμάζουν, Τρόικα-κυβέρνηση-Βιομήχανοι. Το σύνθημα “εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά” να δονήσει κάθε τόπο δουλειάς. Είναι το όπλο του εργάτη, δίνει δύναμη στη σύγκρουση με τον πιο σκληρό αντίπαλο.

H πίεση που ασκούν οι κινητοποιήσεις, οι απεργίες, η δύναμη της αντίστασης και των αγώνων, τους ανησυχεί. Τους βάζει εμπόδια στη διαχείριση της κρίσης προς όφελος των μονοπωλίων, των επιχειρηματιών. Οι αγώνες που έχουμε κάνει δεν πάνε χαμένοι. Πιέζουν, δυσκολεύουν, καθυστερούν μέτρα. Οι κινητοποιήσεις του λαού, ανέτρεψαν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Μπορούν να ανατρέψουν κάθε κυβέρνηση της πλουτοκρατίας.

ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΕΙ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, Η ΤΑΞΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η σημερινή απεργία να αποτελέσει σταθμό για την κλιμάκωση του αγώνα και προετοιμασία για νέα πανελλαδική, γενική απεργία. Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Να μην αφεθεί καμιά πρωτοβουλία στις δυνάμεις που πάνε μαζί με τον ταξικό αντίπαλο. Καμιά εμπιστοσύνη.