ΟΜΙΛΙΑ Π. ΛΙΟΛΙΟΥ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΙΣ 19/12/12

Μοιράσου το άρθρο!

ΟΜΙΛΙΑ

Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ  Ε.Κ.Ν.Λ.  ΠΑΡΙ ΛΙΟΛΙΟΥ

ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 19/12/2012

Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι και νέες.

Λίγες μέρες πριν τις γιορτές το ΠΑΜΕ, το Ε.Κ.Ν.Λ. και τα ταξικά συνδικάτα βρίσκονται ξανά στο δρόμο του αγώνα:

 

  • Γιατί η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, αφού εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκές οικογένειες στη χώρα μας  φέτος,  όχι μόνο δεν θα έχουν γεμάτο το τραπέζι τους, αλλά θα ξεπαγιάσουν και από το κρύο.
  • Γιατί η ανεργία έχει πάρει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις!
  • Γιατί η ζωή της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων γίνεται μέρα με τη μέρα κόλαση αφού δέχεται   την παρατεταμένη, λυσσαλέα επίθεση που έχουν εξαπολύσει η τρικομματική κυβέρνηση Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, και η τρόικα.

Η συγκυβέρνηση με το φορολογικό νομοσχέδιο, με τις προκλητικές ανατιμήσεις στη ΔΕΗ, με την κατάσταση που διαμορφώνει στην υγεία, με τα φάρμακα πού δεν πληρώνονται, με τις καθημερινές ανατιμήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης κλιμακώνει την επίθεση σε όλα τα νοικοκυριά.

Οι νέες αυξήσεις σε νοσήλια, φάρμακα, γιατρούς, σε συνδυασμό με τα χαράτσια, τις αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης και στο πετρέλαιο θέρμανσης, προαπαιτούμενα για τα παλιά και νέα δάνεια πού έχει ανάγκη η αστική τάξη, κάνουν τη ζωή μας δύσκολη. Με την κατάργηση των ΣΣΕ τα απάνθρωπα ωράρια εργασίας οδηγούν τις νέες γενιές σε συνθήκες σκλαβιάς.

Οι νέες υπέρογκες αυξήσεις των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος θα δώσουν τη χαριστική βολή στα ήδη γονατισμένα λαϊκά νοικοκυριά. Eρχεται νέα καταιγίδα αυξήσεων έως και 48% καθώς και πλήρη “απελευθέρωση” των οικιακών τιμολογίων το 2013 όπως και παραπέρα ιδιωτικοποίηση του τομέα της Ενέργειας. Την ίδια στιγμής η ΔΕΗ πουλάει το ρεύμα της προς ιδιώτες παρόχους φθηνότερο κατά 40% ,ενώ το ηλεκτρικό ρεύμα είναι ένα πανάκριβο εμπόρευμα για τα λαικά νοικοκυριά σε αντίθεση φυσικά με τα όσα έλεγαν ότι θα μειώνονταν οι τιμές, αν απελευθερώνονταν η ενέργεια και ιδιωτικοποιούνταν η ΔΕΗ.

Για άλλη μια φορά καλούμε την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα να μην παραπλανηθούν από την προπαγάνδα της κυβέρνησης και των μεγαλοκαναλαρχών, ότι τα αντιλαϊκά μέτρα  που πάρθηκαν -και που θα συνεχίσουν να παίρνονται αν δεν τους σταματήσουμε,- είναι αναγκαία προκειμένου να έλθει ξανά η ανάπτυξη και τότε θα λυθούν τα προβλήματα και τα βάσανα μας.

Η καπιταλιστική ανάπτυξη, που υποσχέθηκε η κυβέρνηση στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των πολυεθνικών, τους οποίους ο κύριος Σαμαράς εκλιπαρούσε να έλθουν στην Ελλάδα για να επενδύσουν, αφού –όπως τους είπε- έχει στρωθεί το έδαφος για μεγάλες μπίζνες, θα είναι εχθρική προς το λαό. Οι επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων θα γίνουν με όρους που θα εξασφαλίζουν την ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία τους, με πιο φτηνή εργατική δύναμη και προώθηση όλων των αντεργατικών μέτρων, με βίαιη  πτώχευση των αυτοαπασχολουμένων και των μικροεπαγγελματιών , με σαρωτική ακρίβεια στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, με προκλητικές εισφοροαπαλλαγές και φοροαπαλλαγές, τη στιγμή που η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα στενάζουν κάτω από τη φοροεξόντωση και τα χαράτσια.

Η καπιταλιστική ανάπτυξη, που αποθεώνουν όλα τα κόμματα του «ευρωμονοδρόμου», θα γίνει πάνω σε ερείπια δικαιωμάτων, με μισθούς και συντάξεις πείνας, που όχι μόνο   δε θα αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας αλλά θα το οξύνει ακόμα περισσότερο. Οι νέες θέσεις εργασίας θα είναι σε συνθήκες γαλέρας και λιγότερες από αυτές που χάνονται καθημερινά εξαιτίας της καπιταλιστικής κρίσης.

Η εργατική τάξη και τα αλλά φτωχά λαϊκά στρώματα   έχουν αποκτήσει τεράστια πείρα πλέον και πρέπει να  βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα από όλα αυτά που τους σερβίριζαν τα προηγούμενα χρόνια για τον δήθεν παράδεισο της ανάπτυξης μέσα στην ευρωπαϊκή ένωση, του μονόδρομου της καπιταλιστικής ανάπτυξης και η θεοποίηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και του κέρδους που κυριάρχησε τα προηγούμενα χρόνια, είχε ως αποτέλεσμα την Συσσώρευση   αμύθητου πλούτου για μια χούφτα πλουτοκρατών από τη μια μεριά! Απόλυτη φτώχεια και εξαθλίωση για την πλειοψηφία του λαού από την άλλη!

 

Τα νέα φορολογικά και αντεργατικά μέτρα που ψηφιστήκαν  από την τρικομματική κυβέρνηση με πρόσχημα την εκταμίευση του δανείου και τους όρους που έβαλαν οι δανειστές δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί! Συνεπώς από το 2013 που θα μπουν σε εφαρμογή θα υπάρξει νέα, ακόμα πιο απότομη επιδείνωση της ζωής του λαού!

Όσον αφορά τα δάνεια που πανηγυρίζει η κυβέρνηση με αφορμή την εκταμίευση της δόσης  ότι θα έλθει η ανάπτυξη η οποία θα ωφελήσει τα λαϊκά στρώματα, πρόκειται για ακόμη ένα μεγάλο ψέμα που χρησιμοποιεί  η κυβέρνηση για να καθησυχάσει και να εξαπατήσει το λαό, αφού σχεδόν το σύνολο αυτών των δανείων πηγαίνουν  για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και για να αποπληρωθούν τα ληξιπρόθεσμα δάνεια και ομόλογα του δημοσίου !

Εξάλλου με πρόσχημα τα δάνεια πάρθηκαν όλα αυτά τα μέτρα που ανέτρεψαν τις εργασιακές σχέσεις καθώς και τα φορολογικά και ασφαλιστικά δεδομένα!

Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισες

Το ΠΑΜΕ προειδοποιεί την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα ότι αυτή η πολιτική ακόμα μεγαλύτερης εξαθλίωσης του λαού δεν θα έχει ημερομηνία λήξης. Ο μόνος που μπορεί να βάλει τέλος σ’ αυτό τον κατήφορο είναι ο ίδιος ο εργαζόμενος λαός που πρέπει να περάσει στην αντεπίθεση, με οργάνωση στα ταξικά συνδικάτα στις λαϊκές επιτροπές και να διεκδικήσει όλα όσα  του έχουν κλέψει οι καπιταλιστές και οι κυβερνήσεις τους. Να μην εξαπατηθεί για άλλη μια φορά από τους νέους σωτήρες που του υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια.

Οι εργαζόμενοι έχουν μία επιλογή: Οργάνωση της πάλης για την απόκρουση των μέτρων, ανοίγοντας το δρόμο για φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση.

Ο αγώνας πρέπει να βάζει καθαρά άμεσα αιτήματα όπως:

  • Να καταργηθούν τώρα όλοι οι αντεργατικοί νόμοι, τα μνημόνια και οι δανειακές συμβάσεις!
  • Διαγραφή του χρέους και αποδέσμευση απ’την Ε.Ε.
  • Υπογραφή εθνικής συλλογικής σύμβασης με επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ καθώς και επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων στα επίπεδα του 2011 και όλα  τα δικαιώματα που αφαιρέθηκαν.
  • Επαναφορά των συντάξεων και των δώρων στα επίπεδα πριν τα μνημόνια!
  • Επιδότηση των ανέργων στο 80% αυτού του μισθού για όσο καιρό διαρκεί η ανεργία. Ο χρόνος ανεργίας να είναι συντάξιμος χρόνος !
  • Αφορολόγητο όριο για κάθε φορολογούμενο 20.000 ευρώ, 40.000 για τα ζευγάρια με προσαύξηση 5.000  για κάθε παιδί!
  • Να αυξηθεί ο φορολογικός συντελεστής για τους επιχειρηματικούς ομίλους στο 45% για το σύνολο των κερδών (τα δε διανεμόμενα κέρδη να φορολογούνται ενταγμένα στο εισόδημα με βάση τη φορολογική κλίμακα, η οποία θα έχει υψηλούς συντελεστές για τα μεγάλα εισοδήματα).
  • Να καταργηθούν τα αφορολόγητα αποθεματικά και οι διάφορες φοροελαφρύνσεις που περιλαμβάνονται στον αναπτυξιακό νόμο. Να καταργηθούν τα ευνοϊκά ειδικά φορολογικά καθεστώτα που ισχύουν για τους εφοπλιστές, αλλά και για τμήματα του κεφαλαίου.
  • Να καταργηθούν εδώ και τώρα τα χαράτσια, οι έμμεσοι φόροι στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στο πετρέλαιο θέρμανσης και στα καύσιμα.
  • Να ληφθούν μέτρα προστασίας για τους ανέργους, νέους, μισθωτούς, εμπόρους και βιοτέχνες. Να καταργηθούν όλοι οι άμεσοι φόροι που πνίγουν και εξοντώνουν τα λαϊκά στρώματα. Να δοθούν άμεσα τα φάρμακα δωρεάν χωρίς προαπαιτούμενα και περιορισμούς. Να καταργηθεί ο φόρος ειδικής κατανάλωσης στο πετρέλαιο και να δοθεί φθηνό πετρέλαιο στο λαό που κινδυνεύει να παγώσει.
  • Καμιά αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ΟΤΕ, φ. αερίου, ύδρευσης  αλλά μείωσης!
  • Δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες σε υγεία-πρόνοια και εκπαίδευση σε όλους.
  • Αποκλειστικά δημόσια κοινωνική ασφάλιση για όλους, σύνταξη στα 60 και 55 χρόνια για άντρες και γυναίκες αντίστοιχα και 5 χρόνια λιγότερο στα βαρέα και ανθυγιεινά !
  • Οχι στην κατάργηση του 8ωρου – 5νθήμερο και της   Κυριακάτικης αργίας !

Αυτά τα αιτήματα είναι τα ελάχιστα που πρέπει άμεσα να εφαρμοστούν για να ομαλοποιηθεί κάπως η ζωή των λαϊκών νοικοκυριών,  αυτά τα αιτήματα δεν θέλουν και δεν μπορούν να ικανοποιήσουν η σημερινή κυβέρνηση  και το σημερινό σάπιο καπιταλιστικό σύστημα!

Οι εξελίξεις και οι αυξημένες σήμερα λαϊκές ανάγκες απαιτούν αποφασιστική ρήξη του εργαζόμενου λαού  με τα μονοπώλια, την ευρωπαϊκή ένωση, την τρόικα την κυβέρνηση και τα κόμματα που τους υπηρετούν.

Χρειάζεται άλλου τύπου ανάπτυξη που σημαίνει ότι ο λαός θα πάρει την εξουσία στα δικά του χέρια  με  Λαϊκή Συμμαχία της εργατικής τάξης και των άλλων εργαζόμενων στρωμάτων, κοινωνικοποιώντας τις μονοπωλιακές επιχειρήσεις και τους βασικούς κλάδους της οικονομίας αποδεσμεύοντας τη χώρα από την Ε.Ε με διαγραφή του χρέους, αναπτύσσοντας και αξιοποιώντας όλες τις παραγωγικές δυνατότητες και το εργατικό δυναμικό της χώρας μας, με κεντρικό σχεδιασμό, για την πραγματική ανάπτυξη   προς όφελος του λαού και την κάλυψη όλων των σύγχρονων αναγκών του !

Αυτό τον αγώνα, με αυτή την προοπτική που είναι η μόνη διέξοδος για το λαό, το ΠΑΜΕ μας καλεί να ακολουθήσουμε για να υπάρξει προοπτική και μέλλον για μας και τα παιδιά μας !

 

ΛΑΡΙΣΑ 19/12/2012