ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ

Μοιράσου το άρθρο!

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ

Δελτίο Τύπου

Η συγκυβέρνηση Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, όπως και οι προηγούμενες, κατ’ επιταγή των καπιταλιστών και της Ε.Ε, παράλληλα με το σάρωμα των μισθών, των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, ξεχαρβαλώνει το δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας-πρόνοιας με δραστική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και αύξηση της εμπορευματοποίησής του, αφού επιβάλει όλο και περισσότερα χαράτσια.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό, αναλώσιμα, εξοπλισμό, κλίνες και κλινικές, γενικά και στην περιοχή μας, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται, αλλά αυξάνονται με τις προωθούμενες καταργήσεις-συγχωνεύσεις κλινικών, νοσοκομειακών κρεβατιών, μειώσεις γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού και μέσων.  Τα αποτελέσματα είναι και θα γίνουν πιο τραγικά για τη ζωή των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Θα πεθαίνει κόσμος εξ’ αιτίας της βάρβαρης ταξικής πολιτικής για χάρη της αύξησης των κερδών του κεφαλαίου και της πληρωμής των δανειστών.

Το ΕΚΝΛ, μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση, καλεί σε γενικό ξεσηκωμό, για να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας για δωρεάν υγεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις με γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και κατάργησης της επιχειρηματικής δράσης. Να μη δεχτούμε περικοπές και καμιά συμμετοχή-πληρωμή στα νοσοκομεία, Κ.Υ, για φάρμακα και εξετάσεις. Καμία δημόσια υπηρεσία να μη κλείσει, να μη μειωθούν τα νοσοκομειακά κρεβάτια, καμία απόλυση.

Καλεί τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους, την Πέμπτη 17 Γενάρη, στις 11.30 π.μ, σε προσυγκέντρωση στην πλατεία Λαού δίπλα από το Ωδείο, και με πορεία να πάμε στη συγκέντρωση στο Γενικό Νοσοκομείο.

Οι αρνητικές εξελίξεις και στον τομέα της υγείας-πρόνοιας, αποδεικνύουν ότι το καπιταλιστικό σύστημα δεν μπορεί να εξασφαλίσει το δικαίωμα του λαού για δωρεάν παροχή των υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας, όχι γιατί δεν υπάρχουν τα μέσα, οι πόροι και οι δυνατότητες, αλλά γιατί δεν θέλει να πληρώνει ούτε δεκάρα παραπάνω από ένα ελάχιστο επίπεδο παροχών για τις λαϊκές ανάγκες και παράλληλα μετατρέπει και αυτόν τον τομέα σε πεδίο επιχειρηματικής δράσης για αποκόμιση νέων κερδών.

Η υγεία, μπορεί να παρέχεται ως κατοχυρωμένο λαϊκό δικαίωμα, ισότιμα και δωρεάν σε όλους, χωρίς εισφορές και πληρωμές. Το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και ως τέτοιο πρέπει και μπορεί να παρέχεται σε όλους όσους το έχουν ανάγκη. Μπορεί να υπάρχει πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση των ασθενειών, δραστική μείωση των επαγγελματικών ασθενειών και εργατικών ατυχημάτων. Υπάρχει πλούτος και τα επιστημονικά και τεχνολογικά μέσα, που το επιτρέπουν. Το εμπόδιο είναι τα καπιταλιστικά συμφέροντα και οι πολιτικές των κομμάτων που τα υπηρετούν.

Γι’ αυτό χρειάζεται ένα καλά οργανωμένο κίνημα της συμμαχίας της εργατικής τάξης, των μικροεπαγγελματιών, των φτωχών αγροτών, των νέων και των γυναικών από τα λαϊκά στρώματα, που θα παλεύει για τη προστασία της υγείας του λαού για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Γι’ αυτό χρειάζεται να δυναμώσουμε τη πάλη μας, για αλλαγή των συσχετισμών δύναμης.Να χάσουν έδαφος τα κόμματα και οι παρατάξεις τους που υποστηρίζουν την εμπορευματοποίηση της υγείας. Να χάσουν έδαφος οι δυνάμεις που προσχηματικά επικαλούνται τους συσχετισμούς για να δικαιολογήσουν το συμβιβασμό τους με κάποια μερεμέτια του ταξικού συστήματος υγείας.

Τώρα να δώσουμε απάντηση στην κυβέρνηση, στο κεφάλαιο, στην Ε.Ε και το ΔΝΤ, να κλιμακώσουμε τους αγώνες, διεκδικώντας:

  • Ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας-πρόνοιας για όλους, που θα χρηματοδοτείται από το κράτος και το κεφάλαιο, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στον τομέα αυτό.
  • Να καταργηθεί κάθε πληρωμή στα Δημόσια Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. Πλήρης παροχή δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών, με ή χωρίς βιβλιάριο υγείας.
  • Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για παροχές Υγείας, όπως και της συμμετοχής στις εργαστηριακές και λοιπές εξετάσεις και τα φάρμακα, για όλους τους εργαζόμενους, συνταξιούχους, μικροΕΒΕ και μικρούς αγρότες.
  • Να καλυφθεί η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ευθύνη του κράτους, για τους ανασφάλιστους, τους άνεργους και όσους δεν έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις για ανανέωση βιβλιαρίων υγείας, όπως και των οικογενειών τους.
  • Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και όλες οι παροχές των ασφαλιστικών ταμείων να περάσουν στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους με 100% χρηματοδότηση.
  • Κοινωνικοποίηση των μονάδων υγείας του ιδιωτικού τομέα, που πληρούν τις προϋποθέσεις και την ένταξη όλων των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα. Να ενταχθούν επίσης όλες οι υποδομές, μαζί με το προσωπικό των Δήμων και των ασφαλιστικών ταμείων. Στο δημόσιο σύστημα μπορούν να απορροφηθούν και οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες επαγγελμάτων υγείας.
  • Το δημόσιο σύστημα, αναπτύσσεται και στα 3 επίπεδα, πρωτοβάθμιο (Κ.Υ αστικού και αγροτικού τύπου, με προσανατολισμό την πρόληψη), δευτεροβάθμιο (νοσοκομεία), τριτοβάθμιο (εξειδικευμένα και Πανεπιστημιακά νοσοκομεία), καθώς και το αναπτυγμένο σύστημα επείγουσας ιατρικής (ΕΚΑΒ).
  • Το πρωτοβάθμιο επίπεδο Υγείας να λειτουργεί με πυρήνα το δημόσιο Κέντρο Υγείας, τα παραρτήματά του και τις κινητές μονάδες του. Να αναπτύσσεται σε κάθε δήμο, με κριτήρια πληθυσμιακά, γεωγραφικά, επιδημιολογικά, σύμφωνα με τις λαϊκές ανάγκες. Μέσα σε κάθε Κέντρο Υγείας να αναπτύσσονται και να συνεργάζονται μεταξύ τους οι αναγκαίες υπηρεσίες για την κάλυψη όλων των εξωνοσοκομειακών αναγκών που έχουν οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους στην περιοχή ευθύνης του όπου ζουν, εργάζονται, μορφώνονται, αθλούνται. Στο πλαίσιο αυτό διεκδικούμε να γίνουν δημόσια Κέντρα Υγείας στη Λάρισα (Φιλιππούπολη, Αβέρωφ, Ν. Σμύρνη, Γιάννουλη, ΒΙΠΕ, ΤΕΙ).
  • Κανένα δημόσιο νοσοκομείο να μην κλείσει, να μην συγχωνευτεί. Καμία κατάργηση των δημόσιων νοσοκομειακών κρεβατιών.
  • Κάλυψη των ελλείψεων σε αριθμό και ειδικότητες γιατρών, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού στα Νοσοκομεία, στα Κ.Υ, στο ΙΚΑ του Νομού Λάρισας και γενικότερα, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με οποιαδήποτε σχέση εργασίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας.
  • Να λειτουργήσουν άμεσα όσες κλινικές είναι κλειστές ή υπολειτουργούν στο ΓΝΛ και στο ΠΠΝ. Να γίνει άμεσα η συνδετήρια πτέρυγα του ΓΝΛ. Να γίνει άμεσα δημόσιο κέντρο αποκατάστασης στη Λάρισα.
  • Να δημιουργηθεί σύγχρονη μεγάλη δημόσια ψυχιατρική κλινική στη Λάρισα, όπως επίσης και κέντρα ψυχικής υγείας ή κινητή μονάδα ψυχικής υγείας, με βάρος στην παιδική-εφηβική ηλικία. Να δημιουργηθούν δημόσιοι-δωρεάν ξενώνες, οικοτροφεία, προστατευόμενα διαμερίσματα που να καλύπτουν τις ανάγκες για παρόμοιες δομές, με άτομα με ψυχικά-νοητικά προβλήματα.
  • Να εξοπλιστούν τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, με τον αναγκαίο και σύγχρονο εξοπλισμό, να παρέχουν τα αναγκαία φάρμακα δωρεάν. Να μην υπάρχουν συμβάσεις των ασφαλιστικών ταμείων με τον ιδιωτικό τομέα.
  • Με βάση το Κέντρο Υγείας, να λειτουργεί σχολιατρική υπηρεσία που θα παρακολουθεί τους μαθητές, θα εφαρμόζει προγράμματα πρόληψης, εμβολιασμούς, ζητήματα που αφορούν μαθησιακές δυσκολίες ή την ψυχική υγεία. Να υπάρχει σε μόνιμη βάση στα σχολεία ένας νοσηλευτής. Επίσης κοινωνική υπηρεσία που να παρακολουθεί, να στηρίζει και να αντιμετωπίζει προβλήματα μαθητών και των οικογενειών τους. Ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό για παιδιά με ειδικές δυσκολίες, ανάπηρα. Πλήρη, ουσιαστικό και δωρεάν ιατρικό έλεγχο από τη σχολιατρική υπηρεσία και όχι με ευθύνη των γονιών, για την ασφαλή αθλητική δραστηριότητα.
  • Στα πλαίσια της πρόληψης, υποχρεωτικό και δωρεάν εμβολιασμό όλων των παιδιών καθώς και υποχρεωτική δωρεάν εξέταση (τεστ-ΠΑΠ, μαστογραφία, έλεγχος οστεοπόρωσης). Δημιουργία νέων και αναβάθμιση των υπαρχουσών δημοσίων μαιευτηρίων με επαρκή στελέχωση, με σύγχρονο εξοπλισμό.
  • Ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης των φαρμάκων με αποκλειστικά επιστημονικά κριτήρια.