ΟΜΙΛΙΑ Τ. ΤΣΑΠΛΕ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Μοιράσου το άρθρο!

Ομιλία του Προέδρου του ΕΚΝΛ Τάσου Τσιαπλέ, για τα προβλήματα της υγείας-πρόνοιας – 12/7/2012

Η πολιτική εξυπηρέτησης των ταξικών συμφερόντων της πλουτοκρατίας, που εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ και οι συγκυβερνήσεις τους, έχει καταφέρει μεγάλα πλήγματα στον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της υγείας-πρόνοιας. Έχει μειώσει δραστικά τα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού για υγεία-φάρμακο-πρόνοια, καταλήστευσε τα αποθεματικά των νοσοκομείων, των προνοιακών ιδρυμάτων και των ασφαλιστικών ταμείων, επέβαλε την εμπορευματοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας-πρόνοιας και ενισχύει τη δράση των επιχειρηματιών και στους τομείς αυτούς. Αυτή η πολιτική έχει στόχο την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δράσης και την μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης. Αυτή την πολιτική συνεχίζει και η συγκυβέρνηση Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.

Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι μικρομεσαίοι αγρότες και ΕΒΕ, πληρώνουν βαρείς άμεσους και έμμεσους φόρους, μεγάλες ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και χαράτσια στα δημόσια νοσοκομεία, Κ.Υ. Πληρώνουν 5 ευρώ εισιτήριο στα εξωτερικά ιατρεία, τα απογευματινά ιατρεία, οδοντιατρική φροντίδα και περίθαλψη, εργαστηριακές εξετάσεις και θεραπείες που δεν καλύπτονται από το δημόσιο σύστημα, συμμετοχή στα φάρμακα, αποκλειστικές νοσοκόμες, “φακελάκια”.

Η μη κάλυψη των λαϊκών αναγκών από τον δημόσιο σύστημα, που λειτουργεί με επιχειρηματικά κριτήρια, οδηγεί μεγάλο αριθμό ασθενών να χρυσοπληρώνουν τον ιδιωτικό τομέα Υγείας-Πρόνοιας που συνεχώς αυξάνει τα κέρδη του. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο τζίρος και η κερδοφορία των ιδιωτικών κλινικών αυξάνεται θεαματικά. (Από 508 εκατ. € το 1997, ο τζίρος έφθασε το 2007 στα  1,8 δις €. Το 2009 οι ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία έφταναν τα 8,5 δις €, ενώ σήμερα είναι σαφώς μεγαλύτερο το ποσό).

Λόγω της λειψής κρατικής χρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος υγείας, υπάρχουν επίσης σημαντικές ελλείψεις σε αναλώσιμα και άλλα υλικά, αλλά και σε πολύ σημαντικούς τομείς, όπως στα εγκεφαλικά μοσχεύματα.

Σήμερα στο Γ.Ν Λάρισας, δεν λειτουργούν οι κλινικές (Νευροχειρουργική, Παθολογοανατομική και Κυτταρολογικό, Γαστρεντερολογική, Γναθοχειρουργική, Πνευμονολογική, Ψυχιατρική, Νεογνών, Νευρολογική, Δερματολογική, Ιατρός εργασίας). Μαζί μ’ αυτές τις κλινικές λείπουν και αντίστοιχες ειδικότητες γιατρών. Στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας υπάρχει 1 γιατρός, ενώ χρειάζονται 10 (ψυχίατροι, παιδοψυχίατροι)

Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό, βοηθητικό και διοικητικό προσωπικό που φτάνουν το 35-40% των οργανικών θέσεων, ενώ ελλείψεις υπάρχουν και σε γιατρούς (40 περίπου).

Υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε κρεβάτια, περίπου 80 και δεν υπάρχει χώρος για ανάπτυξή τους. Οι χώροι δεν επαρκούν ούτε για τις υπάρχουσες κλινικές. Από τις 8 αίθουσες χειρουργείων που έπρεπε να λειτουργούν, δεν λειτουργούν οι 5. Η ΜΕΘ λειτουργεί με το μισό περίπου προσωπικό απ’ αυτό που χρειάζεται.

O ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός είναι πεπαλαιωμένος και ελλιπής. Ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει η καρδιολογική μονάδα. Η μονάδα ΤΕΠ στεγάζεται σε απαράδεκτο χώρο και ο εξοπλισμός της είναι πεπαλαιωμένος. Οι υπηρεσίες καθαριότητας και φύλαξης είναι σε εργολάβους.

Αντίστοιχα στο Π.Π. Νοσοκομείο, δεν λειτουργούν (Αιματολογική, Δερματολογική). Η Ρευματολογική και η Ενδοκρινολογική έχουν αρκετές ελλείψεις.  Σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και χώρους υπάρχει στις κλινικές (Ογκολογική, Αιμοδοσίας, Θωροκοχειρουργική, Ψυχιατρική). Στη ΜΕΘ λειτουργούν τα 12 από τα 24 κρεβάτια. Στα χειρουργεία υπάρχει το 50% περίπου του προσωπικού που χρειάζεται. Από το νοσηλευτικό προσωπικό λείπουν 130 άτομα με βάση τον οργανισμό, ενώ στην πραγματικότητα ξεπερνούν τους 180. Από το τεχνικό προσωπικό λείπουν πάνω από 60 και από το διοικητικό, μαζί με την σίτιση, καθαριότητα και φύλαξη που τώρα είναι σε εργολάβους λείπουν 180 άτομα.

Οι υπηρεσίες φύλαξης, καθαριότητας και της απογευματινής σίτισης που δόθηκαν σε εργολάβους, κοστίζουν 2 εκ. ευρώ ετησίως.

Το μεγαλύτερο μέρος των ιατρικών μηχανημάτων χρειάζεται αλλαγή λόγω παλαιότητας, με προτεραιότητα στα χειρουργεία και στις χημειοθεραπείες, όπου υπάρχει πρόβλημα με τους καρκινοπαθείς.

Υπάρχει πρόβλημα με το ακτινοπθεραπευτικό μηχάνημα. Χρειάζεται 1 ακόμα αξονικός τομογράφος και 1 ακτινολογικό μηχάνημα για τα επείγοντα περιστατικά. Δεν υπάρχει σπινθηρογράφημα.

Στα 6 Κ.Υ του Ν. Λάρισας, η κατάσταση δεν είναι καλή και το μέλλον τους αβέβαιο. Υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και διοικητικό). Λείπει περίπου το 35-40% των οργανικών θέσεων. Επίσης υπάρχουν ελλείψεις σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και ανάγκη αντικατάστασης του παλιού.

Εξίσου μεγάλα είναι τα προβλήματα και στο ΙΚΑ, όπου υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό.

Στο ΙΚΑ Λάρισας ο οργανισμός προβλέπει 80 άτομα υγειονομικό προσωπικό και υπηρετούν 64, ενώ υπάρχουν και συνταξιοδοτήσεις που μειώνουν ακόμα περισσότερο τον αριθμό του προσωπικού. Μάλιστα με την συνένωση των ασφαλιστικών ταμείων μεγάλωσαν οι ανάγκες και χρειάζεται μεγαλύτερος αριθμός υγειονομικού και ιατρικού προσωπικού, αλλά και διοικητικού. Ιδιαίτερα έντονες είναι οι ελλείψεις προσωπικού στο Μικροβιολογικό και στο Ακτινολογικό. Ελλείψεις υπάρχουν και στο διοικητικό προσωπικό. Υπάρχει σημαντική έλλειψη διαγνωστικών μηχανημάτων (δεν υπάρχουν αξονικός και μαγνητικός τομογράφος), με αποτέλεσμα αυτές οι εξετάσεις να γίνονται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με συνέπεια την υπερχρέωση του ΙΚΑ και την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων.

Καθυστερεί απαράδεκτα η ανέγερση του κτιρίου του ΙΚΑ στη Λάρισα, με αποτέλεσμα να συνεχίζουν να στεγάζονται οι υπηρεσίες τους σε ενοικιαζόμενα κτίρια που δεν πληρούν τις προδιαγραφές για πολυιατρεία και ιατρικά εργαστήρια. Το ΙΚΑ στη Λάρισα πληρώνει 528.000 ευρώ το χρόνο σε ενοίκια.

Η Λάρισα είναι η μοναδική πόλη που το ΙΚΑ δεν έχει μόνιμους ελεγκτές στα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να μην ελέγχονται οι δαπάνες και τα νοσήλια. Δεν υπάρχει έλεγχος ούτε στις Ιδιωτικές Κλινικές, με αποτέλεσμα το ΙΚΑ να πληρώνει μεγάλα ποσά σε νοσήλια και θεραπείες ανέλεγκτα.

Είναι καθαρό ότι οι κυβερνήσεις της πλουτοκρατίας θέλουν να πληρώνουμε και να ξαναπληρώνουμε στις επιχειρήσεις των δημόσιων νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, αλλά και να μας σπρώχνουν στους επιχειρηματίες του χώρου της υγείας που θησαυρίζουν, με την κρατική επιδότηση και τις συμβάσεις με τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο νέος ενιαίος κανονισμός παροχών υγείας στους ασφαλισμένους και ο ΕΟΠΥ, αποτελούν τον μηχανισμό επιβολής του «βασικού πακέτου παροχών» με περικοπή εκατοντάδων φαρμάκων, εξετάσεων και υγειονομικού υλικού που θα πληρώνεται εξ’ ολοκλήρου από τους ασθενείς.

Ενώ το κράτος δίνει ανεπαρκή χρηματοδότηση, δεν αναγνωρίζει το χρέος του στα ασφαλιστικά ταμεία. Το 1999 τα έσοδα των δημόσιων νοσοκομείων ήταν κατά 75,98% από τα νοσήλια και 8,19% από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το 2006 τα έσοδα από νοσήλια έφτασαν το 82,13 % και η κρατική χρηματοδότηση μειώθηκε στο 3,5%. Αλλά ακόμη και αυτές οι ελάχιστες κρατικές δαπάνες πάνε για την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Επιπλέον το ΠΑΣΟΚ, αύξησε τα νοσήλια που πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία από 29% σε 64% ανάλογα με τη θέση, καθιερώνοντας το «ενοποιημένο κλειστό νοσήλιο», (εξετάσεις, ιατρικές πράξεις και φάρμακα που χρεώνονται χωριστά).

Ο «εξορθολογισμός» και το «νοικοκύρεμα», που επικαλούνται οι κυβερνήσεις της πλουτοκρατίας, είναι το πρόσχημα για να εφαρμοστούν τα αντιλαϊκά μέτρα. Δεν λένε κουβέντα ότι το ΙΚΑ, είναι ο βασικός τροφοδότης των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και κλινικών, ότι οι σοβαρές ελλείψεις του δημόσιου συστήματος σε προσωπικό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό (αξονικοί, μαγνητικοί, μακρόχρονα ραντεβού για ακτινοθεραπείες, χημειοθεραπείες), που επίσης τροφοδοτούν τον ιδιωτικό τομέα.

Όταν μιλάνε για «νοικοκύρεμα», εννοούν περικοπές στις παροχές, εννοούν ότι οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι θα συνεχίζουν να πληρώνουν εισφορές, νοσήλια, συμμετοχή, φόρους άμεσους και έμμεσους προκειμένου να αγοράζουν λιγότερες και πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας-πρόνοιας. Θεωρούν σπατάλη μόνο ότι αφορά ακόμα και την ελάχιστη προστασία και φροντίδα της υγείας, που απέμεινε, γιατί εμποδίζει την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων.

Ενώ λένε ότι δεν έχουν χρήματα για την δημόσια υγεία, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ έχουν χρηματοδοτήσει την τελευταία 5ετία γενναία με 850 εκ. ευρώ τους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στο χώρος της υγείας.

Υποστηρίζουν ότι η φαρμακευτική δαπάνη είναι μεγάλη και δεν αντέχουν να την πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία και ο κρατικός προϋπολογισμός. Κρύβουν όμως ότι το κόστος των φαρμάκων το καθορίζουν οι φαρμακοβιομήχανοι που έχουν πολύ μεγάλα κέρδη. Το κράτος μειώνει τη συμμετοχή του στη φαρμακευτική δαπάνη και αυξάνει την συμμετοχή των ασφαλισμένων. Ήδη πληρώνουμε το 100% για εκατοντάδες φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας που βγήκαν από την λίστα και δεν αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Κατάργησαν ακόμα και για τους καρκινοπαθείς και όλους τους χρόνια πάσχοντες την μηδενική ή μειωμένη συμμετοχή που είχαν.

Ενώ οι ασφαλισμένοι έχουμε πληρώσει πολλά για την ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη, φτάσαμε να καλούμαστε να πληρώσουμε το σύνολο της αξίας των φαρμάκων και να πάμε στο ασφαλιστικό ταμείο για να πάρουμε πίσω χρήματα, λόγω του ότι ο ΕΟΠΥΥ χρωστά στους φαρμακοποιούς και άλλους επαγγελματίες μεγάλα ποσά. Αυτό σχετίζεται με την δραστική περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ από τις κυβερνήσεις και τις μεγάλες απώλειες από το κούρεμα των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων.

Η συγκυβέρνηση Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, συνεχίζει την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, με το νέο «υγειονομικό χάρτη» προωθώντας το κλείσιμο, τη συγχώνευση, δημόσιων νοσοκομείων, υγειονομικών μονάδων και εργαστηρίων του ΙΚΑ και τη κατάργηση δημόσιων νοσοκομειακών κρεβατιών. Καταργούνται θέσεις εργαζομένων ενώ μπαίνει στόχος η μείωση της αναλογίας γιατρών/ασθενών στο χαμηλότερο μέσο όρο της Ε.Ε. Για το Ν. Λάρισας γίνεται λόγος για την συρρίκνωση κλινικών και τμημάτων του ΓΝΛ, αλλά και άλλων νοσοκομείων στη Θεσσαλία.

Προχωρά στην ενοποίηση των οργανισμών των διασυνδεόμενων νοσοκομείων, που εξασφαλίζει την κινητικότητα των εργαζομένων ανάμεσα στα νοσοκομεία προκειμένου να καλύπτουν ανάγκες με στόχο τη μείωση κατά 8% του λειτουργικού τους κόστους. Επανακαθορίζει τη δραστηριότητα, ιδιαίτερα μικρών νοσοκομείων.

Αυτά γίνονται με κριτήριο να είναι κερδοφόρες για να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα τους. Γι’ αυτό όσα δημόσια νοσοκομεία, Κ.Υ και μονάδες υγείας του ΙΚΑ, απομείνουν θα κοστολογούν και θα πωλούν ακριβότερα τις υπηρεσίες τους ως επιχειρήσεις επιβαρύνοντας τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ασθενείς.

Λιγότερες «δημόσιες» υπηρεσίες υγείας σημαίνει και αύξηση του χρόνου αναμονής στις λίστες και εξαναγκασμό των ασθενών να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα υγείας ή στα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία στα δημόσια νοσοκομεία με μεγάλη οικονομική επιβάρυνση. Έχει και θα έχει τραγικές συνέπειες για την υγεία των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Η συρρίκνωση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας και η εμπορευματοποίησή τους, έχει ήδη οδηγήσει αρκετούς να μην έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, στο φάρμακο, αυτοί θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο, ενώ θα πεθαίνει και κόσμος εξ’ αιτίας αυτής της κατάστασης.

Ήδη έχουμε εντατικοποίηση της δουλειάς των υγειονομικών, επεκτείνονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, συνδέεται ο μισθός με την αποδοτικότητα προκείμενου οι δημόσιες υπηρεσίες να εξασφαλίζουν φτηνό και ευέλικτο εργατικό και επιστημονικό προσωπικό.

Παράλληλα μειώνουν την δημόσια φαρμακευτική δαπάνη από το 1,9% του ΑΕΠ στο 1,5% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2014. Αυτό προωθείται με τα φάρμακα που τίθενται εκτός της λίστας που αποζημιώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία-ΕΟΠΥΥ, με την καθιέρωση ή αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των ασθενών στη δαπάνη των φαρμάκων και με την αύξηση των φαρμάκων που αποζημιώνονται με τη χαμηλότερη τιμή των γενόσημων.

Μειώνουν τα κοινωνικά επιδόματα με αυστηροποίηση των κριτηρίων. Ο Κανονισμός Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας αποτελεί εργαλείο υλοποίησης των περικοπών.

Η κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας-πρόνοιας θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο ως αποτέλεσμα των μέτρων για να αντιμετωπιστεί η καπιταλιστική οικονομική κρίση υπέρ του κεφαλαίου και κατά των λαϊκών στρωμάτων.

Ανάλογα με τα ενδεχόμενα των εξελίξεων πιθανόν να βρεθεί ο λαός και το εργατικό, λαϊκό κίνημα και στις συνθήκες μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας που θα οδηγήσει σε πολύ μεγάλη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τον ΕΟΠΥΥ, τα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία και κατ’ επέκταση σε αδυναμία αυτών να εξασφαλίσουν έστω και τις πενιχρές παροχές για υγεία, πρόνοια, φάρμακα, επιδόματα ΑMΕΑ και χρονίως πασχόντων, αλλά και υγειονομικά υλικά και προσωπικό για τα δημόσια νοσοκομεία, τα Κ.Υ και τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ.

Το αποτέλεσμα θα είναι η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα που έχουν ήδη συνθλιβεί με την αυξανόμενη ανεργία, τους μειωμένους μισθούς και συντάξεις, την αυξανόμενη φορολογία, χαράτσια και την ακρίβεια βασικών καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις πληρωμές για να προστατέψουν την υγεία τους.

Επομένως, αυτά τα μέτρα πρέπει να σημάνουν γενικό ξεσηκωμό, για να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μη δεχτούμε περικοπές και καμιά συμμετοχή στη πληρωμή για φάρμακα και εξετάσεις. Καμία δημόσια υπηρεσία να μη κλείσει, να μη μειωθούν τα νοσοκομειακά κρεβάτια.

Η υγεία σήμερα, μπορεί να παρέχεται ως κατοχυρωμένο λαϊκό δικαίωμα, ισότιμα και δωρεάν σε όλους, χωρίς εισφορές και πληρωμές, χωρίς διακρίσεις. Το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και ως τέτοιο πρέπει και μπορεί να παρέχεται σε όλους όσους το έχουν ανάγκη. Μπορεί να υπάρχει πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση των ασθενειών, δραστική μείωση των επαγγελματικών ασθενειών και εργατικών ατυχημάτων. Υπάρχει πλούτος και τα επιστημονικά και τεχνολογικά μέσα, που το επιτρέπουν.

Το εμπόδιο είναι τα καπιταλιστικά συμφέροντα και οι πολιτικές των κυβερνήσεων που τα υπηρετούν. Το καπιταλιστικό σύστημα δεν μπορεί να εξασφαλίσει το δικαίωμα του λαού για δωρεάν παροχή όλων των υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας γιατί δεν θέλει να πληρώνει ούτε δεκάρα παραπάνω από ένα ελάχιστο επίπεδο παροχών για τις λαϊκές ανάγκες και παράλληλα μετατρέπει και αυτόν τον τομέα σε πεδίο επιχειρηματικής δράσης για την αποκόμιση νέων κερδών.

Επομένως φέρνουν πιο έντονα στο προσκήνιο την ανάγκη για την διεκδίκηση από τους εργαζόμενους ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης που θα επιτρέπει την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών του λαού, ανάμεσά τους και την δωρεάν παροχή όλων των υπηρεσιών υγείας-πρόνοιας σε όλους, μέσα από ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα.

Γι’ αυτό χρειάζεται ένα καλά οργανωμένο κίνημα της κοινωνικής συμμαχίας της εργατικής τάξης, των συνταξιούχων, των μικροεπαγγελματιών, των φτωχών αγροτών, των νέων και των γυναικών από τα λαϊκά στρώματα, που θα παλεύει για τη προστασία της υγείας του λαού για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Γι’ αυτό χρειάζεται να δυναμώσουμε τη πάλη μας, για αλλαγή των συσχετισμών δύναμης σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο. Να χάσουν έδαφος οι δυνάμεις που υποστηρίζουν την εμπορευματοποίηση του συστήματος υγείας. Να χάσουν έδαφος οι δυνάμεις που προσχηματικά επικαλούνται τους συσχετισμούς για να δικαιολογήσουν το συμβιβασμό τους με κάποια μερεμέτια του βαθύτατα ταξικού συστήματος υγείας.

Τώρα να δώσουμε απάντηση στην κυβέρνηση, στο κεφάλαιο, στην τρόικα, να κλιμακώσουμε τους αγώνες. Καλούμε κάθε σωματείο εργατοϋπαλλήλων και συνταξιούχων, τα σωματεία των ΕΒΕ, τους αγροτικούς συλλόγους, τους γυναικείους συλλόγους, τους σπουδαστικούς συλλόγους, να συζητήσουν και να πάρουν στα χέρια τους το μεγάλο αυτό πρόβλημα για τη ζωή του λαού, να οργανώσουν την δράση τους διεκδικώντας:

  • Ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας-πρόνοιας, προληπτικής και επείγουσας ιατρικής για όλους, που θα χρηματοδοτείται από το κράτος και το κεφάλαιο, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στον τομέα αυτό.
  • Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, των ασφαλιστικών ταμείων, των κέντρων υγείας και των ιδρυμάτων πρόνοιας, από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Επιστροφή από το κράτος των αποθεματικών των νοσοκομείων και ασφαλιστικών ταμείων που χάθηκαν από το πρόσφατο κούρεμα.
  • Αποπληρωμή όλων των χρωστούμενων από το κράτος για φάρμακα, ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, υγειονομικά υλικά, τρόφιμα για νοσοκομεία, και άλλα ιδρύματα, των φαρμακοποιών και των γιατρών. Η κρατική χρηματοδότηση για την υγεία – πρόνοια – φάρμακο να είναι σε απόλυτη προτεραιότητα έναντι κάθε υποχρέωσης που απορρέει από την δανειακή σύμβαση.
  • Κατάργηση των πληρωμών εισιτηρίων, συμμετοχών για ιατρικές, εργαστηριακές εξετάσεις και θεραπείες, της παρακράτησης των συντάξεων των χρονίως πασχόντων για πληρωμή των ιδρυμάτων που νοσηλεύονται. Κατάργηση της πληρωμής του 15% από τους ασθενείς για τις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις στο συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ πρωτοβάθμιο ιδιωτικό τομέα και το ίδιο να γίνει και για τα ασφαλιστικά ταμεία προς τα ιδιωτικά νοσοκομεία και μαιευτήρια. Πλήρης παροχή σύγχρονων δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών, με ή χωρίς βιβλιάριο υγείας.
  • Εξασφάλιση με ευθύνη του κράτους της έγκαιρης και επαρκούς τροφοδοσίας σε όλα τα φάρμακα.
  • Κρατική χρηματοδότηση για δωρεάν διάθεση των εδικών φαρμάκων και των φαρμάκων για τις συνοδούς νόσους, τα συμπληρώματα διατροφή, το υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό από τα δημόσια νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ, στους χρόνιους πάσχοντες και τα ΑμΕΑ.
  • Κρατική χρηματοδότηση για δωρεάν διάθεση των φαρμάκων με προτεραιότητα στους ανέργους ανασφάλιστους Έλληνες και μετανάστες, χαμηλοσυνταξιούχους, στους φτωχούς αγρότες και αυτοαπασχολούμενους που έκλεισαν τις επιχειρήσεις.
  • Ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης των φαρμάκων με αποκλειστικά επιστημονικά κριτήρια.
  • Άμεση αποπληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ των δαπανών που πλήρωσαν οι ασφαλισμένοι, τα ΑμΕΑ σε φάρμακα και άλλο υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό την περίοδο της άρσης τη πίστωσης των φαρμακοποιών προς τον ΕΟΠΥΥ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Συμψηφισμό των χρεών ανάμεσα στο δημόσιο στους φαρμακοποιούς και τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς.
  • Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για παροχές Υγείας, όπως και της συμμετοχής στις εργαστηριακές και λοιπές εξετάσεις και τα φάρμακα, για όλους τους εργαζόμενους, συνταξιούχους, μικροΕΒΕ και τους φτωχούς αγρότες.
  • Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και όλες οι παροχές των ασφαλιστικών ταμείων να περάσουν στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με χρηματοδότηση 100%.
  • Να καλυφθεί η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ευθύνη του κράτους, για τους ανασφάλιστους, τους άνεργους και όσους δεν έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις για ανανέωση των βιβλιαρίων υγείας. Να συμπεριληφθούν και οι οικογένειές τους.
  • Κοινωνικοποίηση των μονάδων υγείας του ιδιωτικού τομέα, που πληρούν τις προϋποθέσεις και την ένταξη όλων των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα. Να ενταχθούν επίσης όλες οι υποδομές, μαζί με το προσωπικό των Δήμων και των ασφαλιστικών ταμείων. Στο δημόσιο σύστημα μπορούν να απορροφηθούν και οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί και άλλοι επιστήμονες επαγγελμάτων υγείας.
  • Ανάπτυξη του δημόσιου συστήματος, σε 3 επίπεδα, πρωτοβάθμιο (Κ.Υ με προσανατολισμό την πρόληψη), δευτεροβάθμιο (νοσοκομεία), τριτοβάθμιο (εξειδικευμένα και Πανεπιστημιακά νοσοκομεία), καθώς και το αναπτυγμένο σύστημα επείγουσας ιατρικής (ΕΚΑΒ).
  • Το πρωτοβάθμιο επίπεδο Υγείας να λειτουργεί με πυρήνα το δημόσιο Κέντρο Υγείας, τα παραρτήματά του και τις κινητές μονάδες του. Στο πλαίσιο αυτό διεκδικούμε να γίνουν δημόσια Κέντρα Υγείας σε συνοικίες της Λάρισας (π.χ Φιλιππούπολη, Αβέρωφ, Ν. Σμύρνη, Γιάννουλη, στη ΒΙΠΕ και στα ΤΕΙ).
  • Καμία συγχώνευση ή κατάργηση, κρεβατιών, κλινικών, εργαστηρίων, δημόσιων νοσοκομείων, Κ.Υ., μονάδων του ΕΟΠΥΥ ή προνοιακών ιδρυμάτων.  Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των ειδικοτήτων στα δημόσια νοσοκομεία, K.Y. και ιδρύματα πρόνοιας. Στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμός των δημοτικών ιατρείων για τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών σε όλους, ιδιαίτερα των άπορων κατοίκων και των μεταναστών.
  • Να λειτουργήσουν άμεσα όσες κλινικές είναι κλειστές ή υπολειτουργούν στο ΓΝΛ και στο Π.Π.Ν. Να γίνει άμεσα η συνδετήρια πτέρυγα του ΓΝΛ.
  • Να δημιουργηθεί δημόσιο κέντρο αποκατάστασης- αποθεραπείας στη Λάρισα.
  • Να δημιουργηθεί σύγχρονη μεγάλη δημόσια ψυχιατρική κλινική στη Λάρισα, όπως επίσης και κέντρα ψυχικής υγείας ή κινητή μονάδα ψυχικής υγείας, με βάρος στην παιδική-εφηβική ηλικία. Να δημιουργηθούν δημόσιοι-δωρεάν ξενώνες, οικοτροφεία, προστατευόμενα διαμερίσματα που να καλύπτουν τις ανάγκες για παρόμοιες δομές.
  • Να εξοπλιστούν τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, με τον αναγκαίο και σύγχρονο εξοπλισμό, να παρέχουν τα αναγκαία φάρμακα δωρεάν. Να μην υπάρχουν συμβάσεις των ταμείων με τον ιδιωτικό τομέα.
  • Στα πλαίσια της πρόληψης, υποχρεωτικό και δωρεάν εμβολιασμό όλων των παιδιών καθώς και υποχρεωτική δωρεάν εξέταση (τεστ-ΠΑΠ, μαστογραφία, έλεγχος οστεοπόρωσης). Λειτουργία γυναικολογικών και παιδιατρικών ιατρείων.
  • Ουσιαστικά μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Υπεράσπιση, επέκταση των ΒΑΕ με βάση τις νέες απαιτήσεις.
  • Κρατική χρηματοδότηση για την εξασφάλιση της συνέχισης και αναβάθμισης των υπηρεσιών «Βοήθεια στο σπίτι» από το Υπουργείο Υγείας-Πρόνοιας, με δωρεάν παροχή σε όσους ηλικιωμένους χρειάζονται βοήθεια και κατ’ οίκον νοσηλεία. Κρατική χρηματοδότηση για την εξασφάλιση της δωρεάν φιλοξενίας σε οίκους ευγηρίας.
  • Στελέχωση των ΚΑΠΗ με επαρκές υγειονομικό προσωπικό, που να ανήκει στο Κ.Υ της περιοχής.
  • Άμεση καταβολή όλων των επιδομάτων σε ΑΜΕΑ και χρονίως πάσχοντες χωρίς περικοπές και καθυστερήσεις. Έκτακτη ενίσχυση 1.000 ευρώ για όλες αυτές τις κατηγορίες  με ατομικό εισόδημα έως 25.000 ευρώ. Καμία περικοπή αλλά αύξηση των επιδομάτων στις πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες και της κοινωνικής σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας.