ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ -10/7/2012

Μοιράσου το άρθρο!

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

ΙΚΑ – ΔΗΜΟΣΙΟΥ – ΟΑΕΕ – ΤΣΑ

Εισήγηση  στη συνέντευξη για την υγεία – 10/7/2012

Η κατάσταση στον τομέα του δημόσιου συστήματος υγείας-πρόνοιας θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο ως αποτέλεσμα των μέτρων για να αντιμετωπιστεί η καπιταλιστική οικονομική κρίση υπέρ του κεφαλαίου και κατά των λαϊκών στρωμάτων. Ανάλογα με τα ενδεχόμενα των εξελίξεων πιθανόν να βρεθεί ο λαός και το εργατικό, λαϊκό κίνημα και στις συνθήκες μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας που θα οδηγήσει σε δραστική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τον ΕΟΠΥΥ, τα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία και κατ’ επέκταση σε αδυναμία αυτών να εξασφαλίσουν έστω και τις πενιχρές σημερινές παροχές για υγεία, πρόνοια, φάρμακα, επιδόματα ΑMΕΑ και χρονίως πασχόντων, αλλά και υγειονομικά υλικά και προσωπικό για τα Κ.Υ, τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ και τα δημόσια νοσοκομεία.

Το αποτέλεσμα θα είναι οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα που έχουν ήδη συνθλιβεί με την αυξανόμενη ανεργία, τους μειωμένους μισθούς και συντάξεις, την αυξανόμενη φορολογία, χαράτσια και την ακρίβεια βασικών αγαθών και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στις πληρωμές για να προστατέψουν την υγεία τους.

Μπροστά λοιπόν στην δραματική κατάσταση όπως εξελίσσεται με τα φάρμακα, τον ΕΟΠΥΥ και τα δημόσια νοσοκομεία, μπαίνουμε στον αγώνα χωρίς αναμονή, για δωρεάν φάρμακα και υπηρεσίες υγείας για όλο το λαό.

Μπροστά σε όσα δύσκολα βιώνουμε με την μείωση μισθών και συντάξεων, την καταλήστευση του εισοδήματός μας από τους εξοντωτικούς φόρους, την ακρίβεια, το τεράστιο κόστος για φάρμακα και υγεία, το Δ.Σ του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας και η ΣΕΑ Συνταξιουχικών Σωματείων ΙΚΑ-ΔΗΜΟΣΙΟΥ-ΟΑΕΕ-ΤΣΑ Ν. Λάρισας, καλεί εργαζόμενους και συνταξιούχους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 12 Ιούλη, στις 10 το πρωί, στην αίθουσα του ΕΚΝΛ.

Διεκδικώντας:

  • Αποκλειστικά Δημόσιο Δωρεάν σύστημα υγείας-πρόνοιας για όλους, με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης σ’ αυτούς τους τομείς.
  • Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, των ασφαλιστικών ταμείων, των κέντρων υγείας και των ιδρυμάτων πρόνοιας, από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Επιστροφή από το κράτος των αποθεματικών που χάθηκαν από το πρόσφατο κούρεμα.
  • Αποπληρωμή όλων των χρωστούμενων από το κράτος για φάρμακα, ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, υγειονομικά υλικά, τρόφιμα για νοσοκομεία, και άλλα ιδρύματα, των φαρμακοποιών και των γιατρών. Η κρατική χρηματοδότηση για την υγεία – πρόνοια – φάρμακο να είναι σε απόλυτη προτεραιότητα έναντι οποιασδήποτε υποχρέωσης που απορρέει από την δανειακή σύμβαση.
  • Εξασφάλιση με ευθύνη του κράτους της έγκαιρης και επαρκούς τροφοδοσίας σε όλα τα φάρμακα.
  • Κρατική χρηματοδότηση για δωρεάν διάθεση των εδικών φαρμάκων και των φαρμάκων για τις συνοδούς νόσους, τα συμπληρώματα διατροφή, το υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό από τα δημόσια νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ, στους χρόνιους πάσχοντες και στα ΑμΕΑ.
  • Κρατική χρηματοδότηση για δωρεάν διάθεση των φαρμάκων με προτεραιότητα στους ανέργους ανασφάλιστους Έλληνες και μετανάστες, χαμηλοσυνταξιούχους, στους φτωχούς αγρότες και στους αυτοαπασχολούμενους που έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους.
  • Άμεση αποπληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ των δαπανών που πλήρωσαν οι ασφαλισμένοι, τα ΑμΕΑ σε φάρμακα και άλλο υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό την περίοδο της άρσης τη πίστωσης των φαρμακοποιών προς τον ΕΟΠΥΥ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Συμψηφισμό των χρεών ανάμεσα στο δημόσιο στους φαρμακοποιούς και τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς.
  • Καμία συγχώνευση ή κατάργηση, κρεβατιών, κλινικών, εργαστηρίων, δημόσιων νοσοκομείων, Κ.Υ., μονάδων του ΕΟΠΥΥ ή προνοιακών ιδρυμάτων.  Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των ειδικοτήτων στα δημόσια νοσοκομεία, K.Y. και ιδρύματα πρόνοιας. Στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμός των δημοτικών ιατρείων για τη. δωρεάν παροχή υπηρεσιών σε όλους, ιδιαίτερα των άπορων κατοίκων και των μεταναστών.
  • Κατάργηση των πληρωμών εισιτηρίων, συμμετοχών για ιατρικές, εργαστηριακές εξετάσεις και θεραπείες, της παρακράτησης των συντάξεων των χρονίως πασχόντων για πληρωμή των ιδρυμάτων που νοσηλεύονται. Κατάργηση της πληρωμής του 15% από τους ασθενείς για τις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις στο συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ πρωτοβάθμιο ιδιωτικό τομέα και το ίδιο να γίνει (κατάργηση του 15%) και για τα ασφαλιστικά ταμεία προς τα ιδιωτικά νοσοκομεία και μαιευτήρια.
  • Άμεση καταβολή όλων των επιδομάτων σε ΑΜΕΑ και χρονίως πάσχοντες χωρίς περικοπές και καθυστερήσεις. Έκτακτη ενίσχυση 1.000 ευρώ για όλες αυτές τις κατηγορίες  με ατομικό εισόδημα έως’25.000 ευρώ.  Καμία περικοπή αλλά αύξηση των επιδομάτων στις πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες και της κοινωνικής σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας.
  • Κρατική χρηματοδότηση για την εξασφάλιση της συνέχισης και αναβάθμισης των υπηρεσιών «Βοήθεια στο σπίτι», με δωρεάν παροχή σε όσους ηλικιωμένους χρειάζονται βοήθεια και κατ’ οίκον νοσηλεία χωρίς περιορισμούς. Κρατική χρηματοδότηση για την εξασφάλιση της δωρεάν φιλοξενίας σε οίκους ευγηρίας.