ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2017

Μοιράσου το άρθρο!

Ομιλία του Προέδρου του Δ.Σ του ΕΚΝΛ, Τάσου Tσιαπλέ, στην αντιπολεμική συγκέντρωση του ΕΚΝΛ – 1/9/2017

 

Η 1η Σεπτέμβρη, έχει καθιερωθεί με απόφαση της ΠΣΟ, ως παγκόσμια ημέρα πάλης των συνδικάτων ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τον φασισμό, γιατί αυτή την ημέρα το 1939, η ναζιστική Γερμανία, ξεκίνησε επίσημα τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με την εισβολή στην Πολωνία, ο οποίος στοίχισε πάνω από 50 εκατομμύρια νεκρούς (20 εκ. Σοβιετικοί και 405 χιλ. Ελληνες), , στα πεδία των μαχών, από τους βομβαρδισμούς, τις εκτελέσεις, τα βασανιστήρια, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και την πείνα, τον τραυματισμό πολλών εκατομμυρίων, αλλά και τεράστιες καταστροφές, δείχνοντας το εγκληματικό πρόσωπο του φασισμού, που εκφράζει σήμερα στη χώρα η Χρυσή Αυγή. 

Ο Β’ Π.Π, όπως και ο Α’ (1914-1918), ήταν γέννημα των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων για το ξαναμοίρασμα των σφαιρών επιρροής μεταξύ των καπιταλιστικών χωρών, που οξύνθηκαν λόγω της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης του 1929-1933 και 1938, αλλά και εξαιτίας της ύπαρξης της ΕΣΣΔ που είχε αποσπασθεί απο την ιμπεριαλιστική αλυσίδα.  Η ναζιστική Γερμανία κατόρθωσε μετά την ήττα της στον Α’ Π.Π, να γίνει ξανά δύναμη κρούσης του διεθνούς ιμπεριαλισμού, λόγω της μεγάλης ενίσχυσης που πήρε από τις μεγάλες καπιταλιστικές δυνάμεις (ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία) και με την ανοχή τους στις πρώτες επιθέσεις της, για να τη στρέψουν εναντίον της ΕΣΣΔ.

 

Ο Β’ Π.Π και το τέρας του φασισμού, νικήθηκαν, χάρη κυρίως στην τιτάνια πάλη της ΕΣΣΔ και των λαών, όπως και του δικού μας κάτω από την καθοδήγηση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, με την άνευ όρων συνθηκολόγηση της ναζιστικής Γερμανίας στις 9 Μάη 1945.

 

Το ΕΚΝΛ και ταξικό εργατικό κίνημα συνολικά, κόντρα στους παραχαράκτες της ιστορικής αλήθειας, αποτίει φόρο τιμής στον Σοβιετικό λαό και την σοσιαλιστική ηγεσία του για την τεράστια συμβολή τους και με τεράστιο κόστος, στην μεγάλη αντιφασιστική νίκη, στο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ που με την καθοδήγηση του ΚΚΕ, αλλά και σε όλους εκείνους στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, πάλεψαν με το όπλο ή με κάθε άλλο μέσο, που κράτησαν ηρωική στάση στα κρατητήρια και στα εκτελεστικά αποσπάσματα των φασιστικών στρατευμάτων της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Βουλγαρίας. Στους αμέτρητους νεκρούς από τους βομβαρδισμούς και την πείνα. Στα εκατομμύρια εκείνων που βασανίστηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο έφτασε στο έσχατο σημείο της με την πλήρη απαξίωση της ανθρώπινης ζωής.

Καταδικάζουμε την προσπάθεια των κεφαλαιοκρατών, των πολιτικών τους εκπροσώπων και της Ε.Ε, να πλήξουν την πάλη της εργατικής τάξης για ριζικές αλλαγές, για μια κοινωνία χωρίς εκμεταλλευτές, με την απαράδεκτη συκοφαντική εξίσωση του κομμουνισμού με το ναζισμό, όπως πρόσφατα στο αντικομμουνιστικό συνέδριο – πρόκληση της εσθονικής προεδρίας της Ε.Ε στο Ταλίν. Θέλουν να κρύψουν ότι ο φασισμός αποτελεί μορφή εξουσίας του ίδιου του καπιταλισμού σε συγκεκριμένες συνθήκες. Ο ναζισμός – φασισμός βρήκε στη σοσιαλιστική ΕΣΣΔ, τον πιο θανάσιμο και αντίπαλό του. Τα 20 εκατομμύρια των νεκρών Σοβιετικών στον Β’ Π.Π, αποτέλεσαν την αιματηρή απόδειξη της θανάσιμης σύγκρουσης μεταξύ σοσιαλισμού και ναζισμού.   

78 χρόνια μετά, η πάλη των εργαζομένων ενάντια στους πολέμους και τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών, ενάντια στην συμμετοχή της χώρας μας σ’ αυτούς, ενάντια στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε, ενάντια στις δαπάνες για τους νατοϊκούς εξοπλισμούς, ενάντια στον φασισμό και τον εθνικισμό, συνδυασμένα με την πάλη ενάντια στην ταξική εκμετάλλευση, είναι ανάγκη να δυναμώσει, γιατί μεγαλώνουν οι πολεμικοί κίνδυνοι και η ταξική εκμετάλλευση.

 

Οι πολεμικές συγκρούσεις και οι κίνδυνοι επέκτασης τους σήμερα από την Ουκρανία, τη Μαύρη Θάλασσα, τα Βαλκάνια και το Αιγαίο ως την Ανατολική Μεσόγειο, την Εγγύς και Μέση Ανατολή, την Κορεατική Χερσόνησο και τη Βόρεια Αφρική, δεν δημιουργούνται από κάποιους ανισόρροπους, όπως ψευδώς υποστηρίζουν διάφορες πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις που υπηρετούν και αθωώνουν το εκμεταλλευτικό σύστημα.

 

Οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, είναι η προέκταση της πολιτικής στήριξης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου κάθε καπιταλιστικής χώρας ή συμμαχίας καπιταλιστικών χωρών απέναντι σε άλλες, όταν αυτά δεν μπορούν να προωθηθούν με ειρηνικό τρόπο. Αυτό συμβαίνει και σήμερα σε όλες τις παραπάνω περιοχές.

Στους ανταγωνισμούς αυτούς εμπλέκονται ισχυρές δυνάμεις (ΗΠΑ, Ε.Ε, Ρωσία) και συμμετέχουν δραστήρια οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και άλλων χωρών της Βαλκανικής, της Μ. Ανατολής και της Μεσογείου, για το μοίρασμα των πετρελαίων, του φυσικού αερίου, των δρόμων μεταφοράς ενέργειας, των αγορών, σε όφελος των μονοπωλίων.

Το ΝΑΤΟ, η Ε.Ε, όχι μόνο δεν είναι εγγύηση ειρήνης και ασφάλειας, αλλά είναι στρατιωτικές και οικονομικές ενώσεις καπιταλιστικών κρατών, που πρωτοστατούν στους πολέμους και τις επεμβάσεις σε διάφορες περιοχές, για λογαριασμό των συμφερόντων των καπιταλιστών, που σπέρνουν τον θάνατο, τις καταστροφές και δημιουργούν την προσφυγιά και την εκμετάλλευση, τόσο των εργαζόμενων των χωρών τους, όσο και των χωρών που εξαπολύουν τους πολέμους και τις επεμβάσεις.

 

Επομένως το πρόβλημα του πολέμου, της προσφυγιάς και της καθημερινής επίθεσης στα δικαιώματα της εργατικής τάξης της χώρας μας και κάθε άλλης χώρας, έχει την ίδια κοινή αιτία, το καπιταλιστικό σύστημα και φυσικά την ίδια λύση, που είναι η πάλη όλων των εργατών της χώρας μας και διεθνώς, για την κατάργησή του, για να ξεμπερδεύουμε οριστικά με τον πόλεμο, την εκμετάλλευση και το πρόβλημα της προσφυγιάς.

 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες, Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ, δεν είναι καθόλου αθώες, ούτε παράγοντας ειρήνης και ασφάλειας, αλλά συμμετέχουν στα γεμάτα μέσα από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε και αυτοτελώς, στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους πολέμους. Στηρίζουν τους εμπόρους όπλων, τους πετρελαιάδες, τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές. Από κοινού ελληνικά και τουρκικά πλοία και αεροπλάνα, ελληνικές και τουρκικές στρατιωτικές αποστολές συμμετέχουν στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε όλη τη γη, την ώρα που η τούρκικη επιθετικότητα και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις οξύνονται.

Η κυβέρνηση συνεχίζει την Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, που αφορά και στη χρήση της βάσης της Σούδας από τις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις, παρέτεινε για έναν ακόμα χρόνο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Δίνει το 2% του ετήσιου ΑΕΠ (4 δις. ευρώ) για Νατοϊκούς εξοπλισμούς (το ψηλότερο από τις χώρες της Ευρώπης), όσο είναι το πακέτο των αιματηρών θυσιών του λαού που επέβαλαν η κυβέρνηση με την Ε.Ε, το ΔΝΤ, για τα κέρδη του κεφαλαίου. Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι πληρώνουν το τεράστιο κόστος της συμμετοχής ελληνικών στρατιωτικών αποστολών για την διασφάλιση των καπιταλιστικών συμφερόντων, με τις περικοπές σε νοσοκομεία, συντάξεις, μισθούς.

 

Ο πόλεμος στη Συρία, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και έχει ξεριζώσει εκατομμύρια, είναι αποτέλεσμα ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, μια πολύμορφης ιμπεριαλιστικής επέμβασης. Δείχνει, πως ο καπιταλισμός, που αυξάνει τα πλούτη μιας «χούφτας» εκμεταλλευτών, «γεννά» την ίδια ώρα κρίσεις, κοινωνικά προβλήματα, τον πόλεμο, την προσφυγιά, με οδυνηρές συνέπειες για εκατομμύρια εργαζόμενους, λαϊκούς ανθρώπους.

 

Οι ιμπεριαλιστές με των λαών το αίμα τη γη ξαναμοιράζουν, για αυτό καλλιεργούν τις εθνικιστικές έχθρες ανάμεσα στους λαούς.  Στα Βαλκάνια έχουμε ζήσει την εμπειρία του αιματηρού και καταστροφικού διαμελισμού κρατών με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, την αλλαγή των συνόρων.

 

Η ολομέτωπη επίθεση που καταδικάζει την εργατική τάξη στη χώρα μας και στις άλλες χώρες στην ανεργία, τη φτώχεια, την εξαθλίωση, αποτελεί τη μια όψη του νομίσματος της ταξικής πολιτικής. Την άλλη όψη αποτελεί ο άδικος, ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, που εξαπολύουν για τα συμφέροντα των μεγάλων οικονομικών ομίλων.

 

Τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο δεν μπορεί να τον αποτρέψει η πασιφιστική άποψη ενάντια σε κάθε μορφή πολέμου, που σκόπιμα κρύβει ποιας πολιτικής αποτελεί αυτός συνέχεια και τσουβαλιάζει για παράδειγμα τον πόλεμο των ιμπεριαλιστών για τα συμφέροντα τους, με τον δίκαιο μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο που αναγκάστηκε να διεξάγει η ΕΣΣΔ, με σκοπό την προστασία του εργατικού κράτους από τον ληστρικό – ιμπεριαλιστικό πόλεμο που έκαναν Γερμανία, ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Γαλλία κ.λ.π. στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, δεν μπορεί να σταματήσει με ευχολόγια, αλλά μόνο με συνδυασμένη πάλη της εργατικής τάξης, για τα άμεσα καθημερινά της προβλήματα που γεννά το σύστημα της εκμετάλλευσης και όσοι το υπηρετούν, για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου στην Ελλάδα και σε κάθε χώρα, που γεννούν τα προβλήματα, τον πόλεμο και την προσφυγιά. 

 

Μπροστά στον κίνδυνο γενικευμένης πολεμικής ανάφλεξης στην περιοχή μας, ορθώνουμε τείχος προστασίας της εργατικής τάξης και του λαού της χώρας μας και όλων των εργατών και των λαών της περιοχής μας, σε κοινή δράση και αλληλεγγύη μεταξύ μας και με τις συνδικαλιστικές μας οργανώσεις στην πρώτη γραμμή.

Παλεύουμε για όλα τα δικαιώματά μας, διεκδικώντας ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργατικών, λαϊκών οικογενειών, μέτρα στήριξης των ανέργων και τον περιορισμό της ανεργίας, την πληρωμή των απλήρωτων, την επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ, των ΣΣΕ, την κατάργηση των αντεργατικών νόμων και την επιστροφή όλων όσων μας αφαίρεσαν από μισθούς, συντάξεις, με την άγρια φοροληστεία, με βίαιο τρόπο τα χρόνια της κρίσης εργοδοσία και κυβερνήσεις την αύξηση των μισθών, ενάντια στα νέα μέτρα μειώσεων μισθών και συντάξεων, ανατροπής εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, νέα φοροληστρικά μέτρα, που ετοιμάζει να ψηφίσει η κυβέρνηση με τους εταίρους της, της Ε.Ε και του ΔΝΤ. 

 

Αυτός ο αγώνας είναι άρρηκτα δεμένος με τον αγώνα για καμιά συμμετοχή των χωρών μας στον πόλεμο που προετοιμάζουν οι εκμεταλλευτές μας με την εξουσία τους, τις κυβερνήσεις τους, τις συμμαχίες τους ΗΠΑ– ΝΑΤΟ– ΕΕ, ενάντια στους εργαζόμενους άλλων χωρών.

 

Η λεγόμενη «εθνική ενότητα», που προπαγανδίζει κάθε αστική κυβέρνηση και σήμερα, αλλά και σε περίπτωση πολέμου, είναι για να αποκοιμίσει την εργατική τάξη και να την στείλει να γίνει κρέας στα κανόνια της για λογαριασμό των δικών της συμφερόντων.

Δεν μπορεί να υπάρξει «εθνική ενότητα» ανάμεσα στην αστική και την εργατική τάξη. Οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, οι εργαζόμενοι έχουν τα ίδια προβλήματα, τα ίδια συμφέροντα, τις ίδιες ανάγκες. Το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα. Πατρίδα του έχει το κέρδος.

Οι ιμπεριαλιστές όταν προσφεύγουν στην ένοπλη αναμέτρηση μεταξύ τους, τα όπλα δεν τα στρέφουν στον εαυτό τους, αλλά κατά των λαών, όπως στη Συρία και παντού.

 

Πρέπει να πάψουμε να ματώνουμε για τα κέρδη τους, να μην  σκοτωθούμε στον πόλεμο τους για το μοίρασμα των κερδών και των αγορών τους.

Ο πραγματικός εχθρός των Ελλήνων εργατών, των φτωχών λαικών στρωμάτων, δεν είναι οι εργάτες και οι λαοί των άλλων χωρών, αλλά η αστική τάξη τόσο της δικής μας χώρας, όσο και των άλλων χωρών, οι διεθνείς σύμμαχοί τους, τους οποίους πρέπει να εξαλείψουμε για να εξαλειφτεί ο πόλεμος και όλα τα βάσανα της ταξικής εκμετάλλευσής.

 

Πατριωτισμός είναι το δίκιο του εργάτη, του λαού και όχι τα συμφέροντα του καπιταλισμού.

Είναι η οργάνωση της αντίστασης και αντεπίθεσης της εργατικής τάξης, των άλλων λαϊκών στρωμάτων, της κοινωνικής συμμαχίας τους, για να μπει τέρμα στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις επεμβάσεις, στην αλλαγή συνόρων, σε πιθανή εισβολή – κατοχή, ενάντια σε συμμετοχή σε πολέμους εκτός των συνόρων μας, να γυρίσουν άμεσα οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις που δρουν εκτός συνόρων, να κλείσουν όλες οι ξένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Ελλάδα, να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και τα Βαλκάνια. Να φύγουμε από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε, να πάψει η χώρα μας να πληρώνει τα χρήματα που αρπάζουν οι κυβερνήσεις από το λαό για τα πολεμικά σχέδια και εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ.

Λέμε όχι στο μίσος των εθνικιστών, τις στρατιωτικές προκλήσεις και την στρατιωτική αναμέτρηση στο Αιγαίο. Κύπρος ενιαία, ανεξάρτητη, με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα.

Παλεύουμε ενάντια στις κυβερνήσεις της αστικής τάξης που προετοίμασαν το έδαφος με την αστική τάξη άλλων κρατών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και οδήγησαν στο σφαγείο τα παιδιά του λαού μας. Να διεκδικήσει και να κατακτήσει τελικά την εξουσία ο ίδιος ο λαός, και εδώ και στις γειτονικές χώρες, για να ζήσει ειρηνικά και με λαϊκή ευημερία.

 

Δυναμώνουμε την πάλη μας ενάντια στον φασισμό, τον εθνικισμό, τον σωβινισμό, το ρατσισμό και τους φορείς τους, απομονώνουμε σε κάθε εργασιακό χώρο και γειτονιά την εγκληματική ναζιστική Χρυσή Αυγή, που με το προσωπείο του ψεύτικου πατριωτισμού χύνει το δηλητήριο του εθνικισμού και του ρατσισμού, ενώ στην πραγματικότητα είναι το πιο πιστό στήριγμα του εκμεταλλευτικού συστήματος.

Οι φασιστικές, ρατσιστικές και μισάνθρωπες απόψεις τους, είναι επιζήμιες και για τους έλληνες εργάτες και γενικότερα για το λαό μας, αφού κρύβουν τον πραγματικό υπεύθυνο για τα μεγάλα προβλήματά του και για τον πόλεμο, που είναι το ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα, οδηγώντας τους να υπερασπίζονται όχι τα δικά τους ταξικά συμφέροντα, αλλά των εκμεταλλευτών τους. Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη με τους εργάτες και λαούς των άλλων Βαλκανικών χωρών και ευρύτερα, την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας, με την μαζική μας συμμετοχή στο πανεργατικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Θεσσαλονίκη, το επόμενο Σάββατο 9 του Σεπτέμβρη, με ώρα αναχώρησης στις 4 μ.μ από το χώρο τη Λαϊκής Αγοράς της Τετάρτης, με λεωφορεία που ναυλώνει το ΕΚΝΛ.