Χρέος μας να παλέψουμε ενάντια στην αιτία που γεννά την προσφυγιά.

Μοιράσου το άρθρο!

Τις  τελευταίες μέρες έχει ανοίξει και στη πόλη μας η συζήτηση για την μετεγκατάσταση ή όχι εκατοντάδων προσφύγων από τα νησιά στα οποία βρίσκονται τώρα. Ο λόγος είναι ότι εδώ και μήνες χιλιάδες πρόσφυγες και ειδικά παιδιά, βιώνουν απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, τον συνωστισμό στα νησιά και πλέον  οι υπάρχουσες δομές δεν είναι ικανές να ανταποκριθούν στις ανάγκες. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να προωθήσει τους πρόσφυγες σε διάφορες περιοχές της χώρας χωρίς τις ανάλογες υποδομές θα οξύνουν ακόμη περισσότερο τα προβλήματα. Το αντιδραστικό σχέδιο νόμου της κυβέρνησης που κατατέθηκε στη βουλή επιφυλάσσει για τους ξεριζωμένους ένταση της καταστολής και περιορισμό των δικαιωμάτων όπως με την αλλαγή ουσιαστικά της έννοιας του αιτούντος άσυλου.

Αυτή η τραγική εικόνα είναι το αποτέλεσμα της αντιδραστικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει η σημερινή της ΝΔ.

Το κύμα των εκατοντάδων προσφύγων που καθημερινά είναι αναγκασμένοι να έρχονται στην χώρα μας είναι απόρροια των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων που πραγματοποιούνται εδώ και χρόνια στην ευρύτερη περιοχή, των ανταγωνισμών, των πολέμων για το ξαναμοίρασμα του κόσμου, για την αρπαγή του φυσικού πλούτου, για τον έλεγχο των δρόμων μεταφοράς. Η χώρα μας με απόφαση των κυβερνήσεων συμμετέχει ενεργά στους σχεδιασμούς αυτούς, μια πολιτική που αδιατάρακτα συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ.  Και η περιοχή μας έχει γίνει ζωτικό σημείο της τεράστιας ΑμερικανοΝΑΤΟίκής βάσης που αποτελεί ποια η Ελλάδα μετά την νέα Ενιαία Αμυντική Συμφωνία με τις ΗΠΑ, αποτελώντας κυριολεκτικά μαγνήτη πολέμου.

Δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με τις εικόνες της βαρβαρότητας, των εγκλωβισμένων, με τις εικόνες των πνιγμένων που δεν καταφέρνουν να φτάσουν στην στεριά. Δεν μπορεί ο λαός μας που έχει βιώσει τον πόλεμο, την προσφυγιά και να μένει απαθής στα διαμελισμένα κορμιά παιδιών στην Συρία, στην Υεμένη και σε δεκάδες άλλες χώρες που διεξάγονται ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Αυτή είναι η κανονικότητα που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία συνεχίζει με πιο αποφασιστικό τρόπο να υλοποιεί τις δεσμεύσεις όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και συγχρόνως  προσπαθεί να μας πείσει ότι αυτή είναι η σημερινή πραγματικότητα και θα πρέπει να την αποδεχθούμε. Οι εργαζόμενοι της πόλης μας μπορούν και πρέπει να βγάλουν συμπέρασμα από όλη αυτή την κατάσταση, μιας και φαίνονται τα όρια του συστήματος που στηρίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, που δεν υπολογίζει τίποτα μπροστά στο κυνήγι του κέρδους.

Καλούμε τα σωματεία να εντείνουν την προσπάθεια για έκφραση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες με κάθε τρόπο και κάθε μέσο. Να απαιτήσουν ανθρώπινες δομές φιλοξενίας, να ενισχυθούν οι μονάδες υγείας με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, πρόσβαση των παιδιών στην εκπαίδευση.

Η έκφραση αλληλεγγύης των εργατών, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων είναι ασπίδα προστασίας απέναντι στις πολιτικές της ΕΕ και δείχνει το ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους. Να στηρίξουν έμπρακτα όλους αυτούς που βιώνουν τον ξεριζωμό από τις πατρίδες τους.

Οι ρατσιστικές κραυγές δεν πρέπει να βρίσκουν έδαφος μέσα στην κοινωνία. Το να «εξεγείρονται» κάποιοι προσπαθώντας να παρασύρουν τον λαό εναντίον των προσφύγων εκφράζει θρασυδειλία αφού δεν τα βάζουν με τους υπεύθυνους, τους θύτες, αλλά τα θύματα τους πρόσφυγες.

Έχουμε χρέος να παλέψουμε ενάντια στην αιτία που γεννά την προσφυγιά.

Πρώτα πρώτα δυναμώνοντας την καταδίκη της νέας συμφωνίας για τις βάσεις που πρόσφατα συνυπέγραψε η κυβέρνηση με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Να μην αποδεχτούμε, η χώρα μας να συνεχίσει να γίνεται ορμητήριο των φονιάδων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ εναντίον άλλων λαών. Να απαιτήσουμε να σταματήσει η ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Συρία όπου για 9 χρόνια μακελεύουν τον λαό της, να σταματήσει η νέα εισβολή της Τουρκίας. Καμία αλλαγή συνόρων. Οι λαοί κάθε χώρας έχουν την υποχρέωση να λύσουν μόνοι τους τα ζητήματα που τους αφορούν.

Καλούμε τους εργαζόμενους της πόλης Λάρισας να δείξουμε την ίδια αλληλεγγύη που δείχνουμε όταν μας κόβουν το ρεύμα και το νερό, όταν μπαίνουν στον πλειστηριασμό και κατάσχονται σπίτια ή περιουσιακά στοιχεία, όταν μας τσακίζει η ανεργία, οι φόροι και τα ληστρικά χαράτσια.

 

Διεκδικούμε:

 

  • Να καταργηθεί το αίσχος των hotspots.
  • Να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες. Να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα και φροντίδα για τα ασυνόδευτα παιδιά.
  • Να απλοποιηθούν όλες οι διαδικασίες και να χορηγηθούν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα στους πρόσφυγες για να φτάσουν στη χώρα του τελικού προορισμού τους.
  • Να λυθεί άμεσα το ζήτημα της επανένωσης οικογενειών. Είναι απαράδεκτο μικρά παιδιά, σύζυγοι, αδέρφια να εγκλωβίζονται στα hotspots και να μην μπορούν να επανενωθούν με τις οικογένειες τους που βρίσκονται σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
  • Να παρθούν μέτρα για την ολόπλευρη κοινωνική ένταξη όσων προσφύγων παραμείνουν στη χώρα μας.
  • Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση και η παροχή υγείας και πρόνοιας σε όλους τους πρόσφυγες.
  • Κανένας ανήλικος να μη ζει σε ακατάλληλες συνθήκες, απροστάτευτος, άστεγος ή φυλακισμένος.
  • Να αποζημιωθούν στο 100% όσοι κάτοικοι των νησιών έχουν υποστεί ζημιές από το διπλό εγκλωβισμό που επέβαλε η ΕΕ και οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

 

Συγκεντρώνουμε διάφορα είδη που χρειάζονται οι πρόσφυγες (γάλα εβαπορέ, τροφές μακράς διαρκείας – ρύζι, μακαρόνια, φρυγανιές, κονσέρβες -, πάνες, χαρτικά, σαμπουάν, σαπούνια, οδοντόκρεμες) καθώς και ρούχα για αγόρια από 12 – 17 χρονών και τα παραδίνουμε στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας από Δευτέρα – Παρασκευή από τις 08:00 – 14:00. Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να απευθύνεστε στο 241-0-250708.

 

Η Διοίκηση