ΟΜΙΛΙΑ Γ.ΣΚΟΚΑ Προέδρου ΕΚΝΛ στο Συλλαλητήριο για Αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο κυβέρνησης

Μοιράσου το άρθρο!

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση έφερε ένα ακόμη αντιδραστικό νομοσχέδιο σε βάρος των μορφωτικών δικαιωμάτων των νέων ανθρώπων των λαϊκών οικογενειών . Είναι πρόκληση και μόνο που το επιχειρεί ενώ η πανδημία  συνεχίζει ακάθεκτη, τα πανεπιστήμια είναι κλειστά εδώ κι ένα χρόνο, τα σχολεία ανοιγοκλείνουν με σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία τους. Όταν η υπομονή των φοιτητών και των μαθητών  με τις ατελείωτες ώρες τηλεκπαίδευσης, έχει φτάσει στο όριο.

Πραγματικά  το θράσος δεν έχει όριο να γίνεται τέτοια συζήτηση, για δήθεν «αναβάθμιση» των πανεπιστημίων  μέσα σε αυτές τις συνθήκες , με όλη αυτή την τραγική κατάσταση που αναδείχθηκε με την τηλεκπαίδευση με τις πολλές και σοβαρές συνέπειες για τους μαθητές και τους φοιτητές όπως λένε και οι ίδιοι οι επιστήμονες. Όταν καλούνται οι φοιτητές να πάρουν μέρος στην εξεταστική διαδικασία που ξεκινά χωρίς καν να έχουν πάρει συγγράμματα.

Είναι κοροϊδία  όταν λένε πως τα κάνουν όλα αυτά δήθεν γιατί  τους ενδιαφέρει η ποιότητα της μόρφωσης που παρέχεται . Εάν τους ενδιέφερε έστω και λίγο θα προσπαθούσε να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα φοιτητών, μαθητών γονιών για όλα τα αναγκαία μέτρα για το άνοιγμα και την εξασφάλιση της ασφαλούς  λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών με προσλήψεις αναγκαίου προσωπικού, υποδομών και χρηματοδότησης.

Και πραγματικά υπάρχουν σήμερα δημόσιες υποδομές, τεχνογνωσία , επιστημονικό δυναμικό που είναι άνεργο ή ψάχνει να βρει την τύχη του στο εξωτερικό. Αυτό που λείπει είναι η πολιτική βούληση της ίδιας της κυβέρνησης. Είναι συνειδητή επιλογή  της να είναι κλειστά τα πανεπιστήμια γιατί αυτό επιβάλλουν οι προτεραιότητες της. Γιατί την ίδια στιγμή που τα πανεπιστημιακά ιδρύματα είναι κλειστά , λειτουργεί με κίνδυνο για την ίδια την ζωή των εργαζομένων ότι σχετίζεται με την επιχειρηματική δραστηριότητα των μεγάλων ομίλων, οι μεγάλοι χώροι δουλειάς , τα ΜΜΜ. Γιατί την ίδια στιγμή που για τον λαό και τις ανάγκες τους «δεν υπάρχει μία» δίνει ατελείωτα δις για νέους εξοπλισμούς κι επιχορηγήσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μεγαλοεπιχειρηματιών

Η κυβέρνηση μιλά επίσης για δήθεν αναβάθμιση των σχολών , των σπουδών για δικαιολογήσει τα νέα εμπόδια που βάζει για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Για να κρύψει τους νέους ταξικούς φραγμούς που μπαίνουν στην πρόσβαση στην πανεπιστημιακή μόρφωση για τα παιδιά των εργατικών και λαϊκών οικογενειών. Να κρύψει πως θέλει να δημιουργήσει μια πανεπιστημιακή ελίτ που είναι αναγκαία για τους βιομήχανους, τους επιχειρηματικούς ομίλους κι από εκεί και πέρα πτυχία κι απόφοιτοι πολλών ταχυτήτων και κατηγοριών .

Γι΄αυτό και δεν πρόκειται για «άλμα» ποιότητας η επαναφορά του ορίου στην βάση εισαγωγής  που θα καθορίζεται  από τις ίδιες τις σχολές. Όσοι εκφράζουν μάλιστα τον προβληματισμό τους γιατί δήθεν δεν μπορούν να μπαίνουν στα πανεπιστήμια μαθητές με πολύ χαμηλές επιδόσεις ας ψάξουν καλύτερα την «ποιότητα» που αποδίδει η σημερινή κατάσταση της σχολικής εκπαίδευσης με τις τεράστιες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, υποδομές , το στοίβαγμα των μαθητών σε πολυάριθμα τμήματα, το ίδιο το περιεχόμενό της.

Που όλα αυτά  έχουν σαν συνέπεια να μετατρέπεται ακόμη περισσότερο το ίδιο το σχολείο σε μια εξεταστική αρένα ,εντείνοντας παραπέρα την αγωνία των μαθητών, των γονιών .  Και τελικά το ποιος θα μπαίνει στο πανεπιστήμιο θα γίνει ακόμη περισσότερο ζήτημα ατομικό ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες της οικογένειάς του που θα πρέπει να καταβάλει και νέες θυσίες.

Το ίδιο στόχο έχουν όταν θέλουν να διαγράψουν φοιτητές που κάτω κι από το βάρος των οξυμένων οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων , αναγκάζονταν να εργάζονται παράλληλα  ή ακόμη και να διακόπτουν τις σπουδές τους για κάποιο διάστημα , αδυνατώντας να ανταποκριθούν στο κόστος που επιβαρύνει τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Την κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρει η καθυστέρηση στις σπουδές και δήθεν το πρόβλημα των αιώνιων σπουδαστών. Καμιά λαϊκή οικογένεια που κάνει τόσες θυσίες για να δει το παιδί της αυριανό επιστήμονα δεν τον στέλνει για σπουδές σαν να το έστελνε διακοπές. Γι΄αυτό λοιπόν ο καθορισμός ανώτατης διάρκειας σπουδών είναι ένα μέτρο που δεν έχει να κάνει με τη αντιμετώπιση των αιτιών που οδηγούν στην καθυστέρηση της ολοκλήρωσης των σπουδών. Γιατί  σε διαφορετική περίπτωση θα μεριμνούσαν να μη γίνεται αυτό ένα βάρος ασήκωτο για την λαϊκή οικογένεια. Μόνο και μόνο η έλλειψη φοιτητικών εστιών, φοιτητικής μέριμνας φορτώνει με χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο τον οικογενειακό προϋπολογισμό

Όλα αυτά που προωθεί η κυβέρνηση είναι κομμάτι της γενικότερης αντιλαϊκής επίθεσης που επιταχύνεται με στόχο να δημιουργήσουν νέους φθηνούς εργαζόμενους προσαρμοσμένους στις απαιτήσεις της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων . Δίπλα στους αντεργατικούς σχεδιασμούς για την ασφάλιση, τις εργασιακές σχέσεις και το χτύπημα στα συνδικάτα έρχεται το χτύπημα στο  δικαίωμα στην μόρφωση, στο περιεχόμενο της εκπαίδευσης.

Γι΄αυτό και η γενικευμένη επιχείρησης καταστολής της κυβέρνησης απέναντι στο εργατικό και λαϊκό κίνημα δεν αφήνει απέξω ούτε τους φοιτητές και ιδρύει αστυνομία στα πανεπιστήμια, εντείνοντας την παρακολούθηση και το εκφοβισμό και την τρομοκρατία.

Η ένταση της καταστολής πους προωθεί το νομοσχέδιο δεν έχει στόχο την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας που υπάρχει έτσι κι αλλιώς κι έξω από αυτά. Με αφορμή  την δράση προβοκατόρικων μηχανισμών, των περίφημων «γνωστών-αγνώστων» που πολλές φορές αποκαλύφθηκε η διασύνδεσή τους και με τους κρατικούς μηχανισμούς , θέλουν να «αποστειρώσουν» το πανεπιστήμιο από την παρέμβαση του φοιτητικού κινήματος. Να προστατέψουν την επιχειρηματική λειτουργία τους , την παρέμβαση των επιχειρηματικών ομίλων μέσα στους χώρους των ΑΕΙ. Να τα προστατέψουν από την δικαιολογημένη αγανάκτηση των φοιτητών που διεκδικούν τα δικαιώματά τους κόντρα στην διαρκή υποβάθμιση των σπουδών και των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.

Ενέργειες όπως ο σχηματισμός δικογραφίας για το μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, οι διώξεις των υγειονομικών που διεκδικούσαν μέτρα προστασίας του λαού αποδεικνύουν ότι ο αυταρχισμός και η καταστολή είναι μόνιμο συστατικό στοιχείο της πολιτικής τους για να βάλουν στο χέρι όσους διεκδικούν. Για αυτό η τωρινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις η μια μετά την άλλη ενισχύουν την καταστολή σε βάρος όσων κινητοποιούνται και διεκδικούν, εργαζομένων, αγροτών, φοιτητών, μαθητών και χτυπάνε τα δικαιώματα μας. Θέλουν να υπάρχει σιγή νεκροταφείου, να μην κουνιέται φύλλο, να μην υπάρχει οργανωμένος αγώνας του εργατικού κινήματος, της νεολαίας, του λαού συνολικότερα.

Όμως όσο αποφασιστική και βέβαιη προσπαθεί να δείξει η κυβέρνηση , δημιουργώντας την εντύπωση πως  έτσι απλά και γρήγορα θα ξεμπερδέψει με το λαϊκό κίνημα άλλο τόσο γελασμένη είναι.

Τις τελευταίες εβδομάδες χιλιάδες φοιτητές σε πολλές πόλεις της χώρας όπως και στην Λάρισα σπάσανε στην πράξη την απαράδεκτη κυβερνητική απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων, χαλάσανε τα σχέδια της κυβέρνησης! Το μήνυμα των μαθητών και των φοιτητών ήταν ξεκάθαρο και εκκωφαντικό, απαιτώντας εδώ και τώρα να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για να ανοίξουν ξανά οι Σχολές! Έξω η αστυνομία από τις σχολές! Όχι στις διαγραφές !

Δηλώνουμε στην κυβέρνηση ότι οι αγώνες μας δεν πρόκειται να σταματήσουν, το εργατικό κίνημα, το φοιτητικό, το λαϊκό κίνημα δεν τρομοκρατείται και την καλούμε να αποσύρει το νομοσχέδιό της. Στην κλιμάκωση της επίθεσης να απαντήσουμε με κλιμάκωση του αγώνα με απεργιακή κινητοποίηση. Να βρεθούμε στο πλάι των υγειονομικών για άλλη μια φορά στις 16/02 ημέρα Πανελλαδικής Απεργίας της ΟΕΝΓΕ.

Εργαζόμενοι, φοιτητές δεν θα μείνουμε με χέρια σταυρωμένα απέναντι στην επίθεση στην ζωή και τα δικαιώματά μας. Θα αγωνιστούμε  από κοινού για να μην περάσουν η τρομοκρατία και φραγμοί που επιδιώκουν να βάλουν στην μόρφωση και στο μέλλον των παιδιών μας. Τα σχέδια και οι νόμοι της κυβέρνησης θα μείνουν στα χαρτιά !