ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ

Μοιράσου το άρθρο!

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι

Η κυβέρνηση αξιοποιώντας την πανδημία δυναμώνει την επίθεση στα εργατικά-λαϊκά  δικαιώματα. Θεωρώντας πως τώρα είναι ευκαιρία να ισοπεδώσουν ότι έχει απομείνει από εργατικές κατακτήσεις, μονιμοποιώντας ότι έφεραν ως «προσωρινό» μέτρο στην πανδημία.

Χωρίς να χάσουνε καιρό , ο νέος υπουργός εργασίας  παρουσίασε στους βιομήχανους και μεγαλοεπιχειρηματίες προς ικανοποίησή τους τις προτεραιότητές της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα.

  • Θέλουν να επιβάλουν καθεστώς 10ωρης καθημερινής δουλειάς χωρίς επιπρόσθετη αμοιβή και η πληρωμή θα είναι κάποιο ρεπό του επόμενους μήνες. Δηλαδή ένας εργαζόμενος θα δουλεύει για όσο θέλει ο εργοδότης χωρίς επιπλέον πληρωμή, τσακισμένος από την κούραση. Θα γνωρίζει μόνο πότε θα αρχίζει η δουλειά κι όχι πότε θα τελειώνει.
  • Θέλουν να κάνουν τους χώρους δουλειάς άβατο για τα Σωματεία αφήνοντας τους εργαζόμενους απροστάτευτους στην εργοδοτική ασυδοσία. Γι΄αυτό φέρνουν νέα εμπόδια στην απεργία, στην οργάνωση των αγώνων.
  • Ιδιωτικοποιούνε παραπέρα την κοινωνική ασφάλιση ετοιμάζοντας να ρίξουν τις εισφορές  της επικουρική ασφάλισης στον τζόγο του χρηματιστηρίου. Την νέα ληστεία που ετοιμάζουν σε βάρος του μόχθου των εργαζομένων την ονομάζουν επένδυση και τους ασφαλισμένους θύματα επενδυτές για να χρυσώσουν το χάπι. Η κοροϊδία πάει σύννεφο αφού δεν βγάζουν τσιμουδιά για τα δις ευρώ από τα αποθεματικά των ταμείων που γίνανε αέρας επενδυτικός στο χρηματιστήριο.

Δημιουργούν ένα γενικευμένο περιβάλλον εκμετάλλευσης που μας γυρνάει αιώνες πίσω, όπου οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν για τις επιχειρήσεις όσο αυτές θέλουν, όπως θέλουν, όταν θέλουν και να τους αμείβουν όσο και όταν επιθυμούν. Το σχέδιο τους είναι να πληρώσουν μάρμαρο της νέας κρίσης ξανά οι εργαζόμενοι.

Φοβούνται την οργή και την δίκαια αγανάκτησή μας γι΄αυτό ετοιμάζουν νέο χτύπημα στα συνδικάτα παρεμβαίνοντας στην λειτουργία τους , βάζουν στο στόχαστρο το δικαίωμά μας να οργανωνόμαστε και να παλεύουμε. Η κυβέρνηση και οι μεγαλοεπιχειρηματίες δεν ενδιαφέρονται για να εξυγιανθεί το συνδικαλιστικό κίνημα. Η αγωνία τους είναι να το κρατούν σε αδυναμία, ανήμπορο απέναντι τους κι ελεγχόμενο.

Εντείνουν την καταστολή γιατί τρομάζουν στην ιδέα να βρεθούν μπροστά σε ένα μαζικό, μαχητικό και ταξικό εργατικό κίνημα. Γι΄αυτό ψηφίζουν νόμο για τις διαδηλώσεις κι ο υπουργός ανακοινώνει Σχέδιο καταστολής και τρομοκράτησης των διαδηλώσεων(«Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης των Συναθροίσεων»).

Ιδρύει ακόμη κι αστυνομία πανεπιστημίων που παραμένουν  κλειστά εδώ κι ένα χρόνο, ενώ την ίδια στιγμή βάζει νέα εμπόδια στην πρόσβαση των λαϊκών οικογενειών σε αυτά.

Κι ενώ η κυβέρνηση έχει στο φούλ τις μηχανές της αντιλαϊκής επίθεσης από την άλλη παρότι η πανδημία μαίνεται καθώς οι επιστήμονες προειδοποιούν για ένα νέο τρίτο κύμα, αρνείται να πάρει το παραμικρό μέτρο να προστατέψει την υγεία μας.

Οι χώροι δουλειάς, τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα από την στιγμή που  ξέσπασε η πανδημία. Κάνει ότι μπορεί για να παραμένουν ανοχύρωτα χωρίς ουσιαστική ενίσχυση της χρηματοδότησης, του μόνιμου προσωπικού, των υποδομών που είναι απολύτως αναγκαία.

Ενώ όπως η ίδια δηλώνει ότι πανδημία είναι σε ύφεση, το ένα από τα δύο νοσοκομεία της πόλης μας παραμένει αποκλειστικά μίας νόσου(covid-19) ενώ το άλλο εξακολουθεί να δέχεται πολύ λίγα περιστατικά άλλων ασθενών, οι οποίοι επί το πλείστον προωθούνται σε ιδιωτικές κλινικές με το αζημίωτο.

Απέναντι σε αυτά είναι ώρα ο καθένας-η καθεμιά να σκεφτεί και να πάρει θέση. Το σκύψιμο του κεφαλιού, η μείωση των απαιτήσεων και η σιωπηρή παράδοση των δικαιωμάτων δεν οδήγησε πουθενά. Κανένας συμβιβασμός δεν γλίτωσε κανέναν εργαζόμενο από τα χειρότερα . Όποιος είπε φτάνει που δουλεύω, η κατάληξη είναι να ζω μονάχα για να δουλεύω.

Η περίοδος που περνάμε είναι κρίσιμη! Οι εξελίξεις μας βάζουν όλους μπροστά σε μεγάλες ευθύνες. Δεν πρέπει να αποδεχτούμε παθητικά και μοιρολατρικά να πληρώσει ξανά η εργατική τάξη και ο λαός την κρίση τους.

Το Εργατικό Κέντρο , τα ταξικά Σωματεία  όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν σιωπήσαμε πίσω από τις μάσκες μας. Βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης της προστασίας της ζωής και των δικαιωμάτων μας. Μπροστά στην νέα επίθεση προχωράμε με την οργάνωση απεργιακής απάντησης !

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα Σωματεία, να μη επιτρέψουν αυτή την νέα συνέχεια της επίθεσης σε βάρος μας. Απαιτούμε :

  • Όχι στο νέο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης.
  • Κατάργηση του νόμου απαγόρευσης των διαδηλώσεων, των μέτρων καταστολής, του νόμου περιορισμού του απεργιακού δικαιώματος. Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα.
  • Άμεση ενίσχυση των νοσοκομείων, του δημόσιου συστήματος υγείας. Με μαζικές προσλήψεις με μόνιμο ιατρικού ,νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στα νοσοκομεία, Κέντρων Υγείας.
  • Άμεση επίταξη όλων των δομών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας.
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Το πρωτόκολλο υγείας να μη γίνεται «λάστιχο» για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.
  • Καμιά αρνητική αλλαγή στους όρους και τις συνθήκες δουλειάς μας, στα δικαιώματά μας, στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας.
  • Κοινωνική ασφάλιση για όλους αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική.
  • Αποφασιστική μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη. Έκτακτα κονδύλια για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών και άλλων εργαζομένων για την αναβάθμιση υποδομών, καθαριότητα, μέτρα υγιεινής και ατομικά μέσα προστασίας σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.
  • Κανένας χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα. Καμία μείωση μισθού, απώλεια του εισοδήματος των εργαζομένων. Να πληρώσουν κράτος κι εργοδοσία. Ουσιαστική προστασία των ανέργων. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.