Εκδήλωση Εργατικού Κέντρου για την Προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων από τον επαγγελματικό κίνδυνο

Ημερίδα για την «Προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων από τον επαγγελματικό κίνδυνο», πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 1 Δεκέμβρη 2017, στο εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας

Μοιράσου το άρθρο!

ΗΜΕΡΙΔΑ-ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ

 «Προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων από τον επαγγελματικό κίνδυνο»

  Ημερίδα για την  «Προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων από τον επαγγελματικό κίνδυνο», πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 1 Δεκέμβρη 2017, στο εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας. Σκοπός της ημερίδας: Η ανάδειξη του ζητήματος,  της επιδείνωσης των συνθηκών εργασίας και των επιπτώσεων στην υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων καθώς και της ανάγκης, της οργάνωσης και της δράσης του εργατικού κινήματος . Στην ημερίδα προσκλήθηκαν και παρουσίασαν αναλυτικά στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στους εργασιακούς χώρους, τα εργατικά ατυχήματα τους μακροπρόθεσμους επαγγελματικούς κίνδυνους, και το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο οι : Εύη Γεωργιάδου, Μηχανικός Ασφάλειας, Μέλος της Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) Χρήστος Παπάζογλου, Γιατρός Εργασίας, Μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ)

     Την ημερίδα άνοιξε ο πρόεδρος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Τ. Τσαπλές, ο οποίος αναφερόμενος στα θέματα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς τόνισε ότι : «είναι ένα σημαντικό θέμα, που πρέπει να απασχολεί κάθε εργαζόμενο, εξίσου με το να έχει δουλειά, να πληρώνεται, να έχει ΣΣΕ, ασφαλιστικά δικαιώματα. Για εμάς, τα ζητήματα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στο χώρο εργασίας και έξω απ’ αυτόν, δεν είναι δευτερεύοντα.»

Τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας πρέπει να απασχολούν τους εργαζόμενους εξίσου με τα υπόλοιπα εργασιακά-μισθολογικά θέματα

Υπογραμμίζοντας ότι: «δεν θέλουμε να μείνουμε στις διαπιστώσεις για την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, αλλά με βάση το πλαίσιο των αιτημάτων που έχουμε ως ΕΚΝΛ, να συζητήσουμε πως θα οργανώσουμε τον αγώνα, κάθε σωματείο, σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, για την λήψη μέτρων προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων, για την δημιουργία επιτροπών υγιεινής και ασφάλειας σε χώρους δουλειάς που μαζί με το ΕΚΝΛ και τα σωματεία θα οργανώνουν συνδυασμένα τον αγώνα για δουλειά, μεροκάματο, ΣΣΕ, Κ.Α, με τη λήψη μέτρων προστασίας της υγείας και της ζωής μας.»

Ενώ ανέφερε πως «Και στα χρόνια πριν την καπιταλιστική κρίση, για να διασφαλιστεί φθηνότερη εργατική δύναμη, για να θωρακιστεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων, με ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ, αλλά και της εργοδοσίας, δεν τηρούνταν τα απαραίτητα μέτρα για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, ούτε για την πρόληψη των επαγγελματικών ασθενειών.»

    Σε ότι αφορά την κατάσταση που επικρατεί ο Τ. Τσαπλές ανέφερε ότι μέχρι σήμερα «Δεν εφαρμόζονταν στην πλειονότητα των χώρων εργασίας, ούτε καν το ισχύον ελλιπές νομοθετικό πλαίσιο. Η όποια εφαρμογή του περιορίζονταν στην παροχή εξοπλισμού ατομικής  προστασίας (π.χ. κράνος) σε κάποιους χώρους εργασίας ή στην τυπική ύπαρξη εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου, απασχόλησης Τεχνικού Ασφάλειας και Γιατρού Εργασίας, πού ούτε αυτές οι προβλέψεις εφαρμόζονταν.

Παρ’ όλο που είναι γνωστό ότι τα εργατικά ατυχήματα δεν καταγράφονται ολοκληρωμένα στη χώρα μας, κάτω από τον φόβο της απόλυσης, ακόμη και τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν την άσχημη κατάσταση. Σε πανελλαδικό επίπεδο τα τελευταία χρόνια κάθε 3 ημέρες ένας εργαζόμενος χάνει τη ζωή του από εργατικό ατύχημα, ενώ πολλοί είναι αυτοί που μένουν με κουσούρια. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ, στη Λάρισα το 2016 καταγράφηκαν 111 εργατικά ατυχήματα (1 θανατηφόρο) και από 1/1/2017 έως 20/11/2017 άλλα 111 εργατικά ατυχήματα (4 θανατηφόρα).

Ο κίνδυνος για την υγεία και την ζωή των εργαζομένων, δεν αφορά μόνο την περίπτωση εργατικού ατυχήματος, που μπορεί να είναι και θανατηφόρο ή βαρύς τραυματισμός, λόγω έλλειψης μέτρων προστασίας στο χώρο εργασίας, με την κλασική έννοια. Η υγεία και η ζωή των εργαζομένων, επηρεάζεται αρνητικά άμεσα και μακροπρόθεσμα από τις συνθήκες και τους όρους εργασίας, οι οποίοι μπορεί να οδηγήσουν σε επαγγελματικές ασθένειες και σε πρόωρη φθορά της υγείας.

    Χιλιάδες εργαζόμενοι που εκτίθενται καθημερινά σε μια σειρά βλαπτικούς παράγοντες στην εργασία τους, είτε άμεσα, είτε μακροπρόθεσμα, έχουν προβλήματα υγείας ή οδηγούνται και σε πρόωρο θάνατο (π.χ. διάφοροι καρκίνοι, μυοσκελετικές παθήσεις, δερματικά προβλήματα, παθήσεις πνευμόνων).Οι ελάχιστοι επιθεωρητές που υπηρετούν σήμερα στο Ν. Λάρισας και στη χώρα μας, αδυνατούν να φέρουν εις πέρας το ελεγκτικό τους έργο, σε συνδυασμό και με τις μεγάλες ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, με αποτέλεσμα οι έλεγχοι να είναι ελάχιστοι σε σχέση με τα προβλήματα που υπάρχουν.

    Τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε λιγοστές περιπτώσεις για τη μη εφαρμογή τους, αλλά και η προσπάθεια των ελεγκτικών μηχανισμών, σε πολλές περιπτώσεις (π.χ. μετά από εργατικό ατύχημα) είναι στην κατεύθυνση της μετατόπισης της εργοδοτικής ευθύνης στους εργαζόμενους (δεν πρόσεχε, δεν φόραγε κράνος, κλπ), στον τεχνικό Ασφάλειας, στον επιβλέποντα μηχανικό κλπ. Μ’ αυτόν τον τρόπο, η πλειοψηφία των εργοδοτών διαφεύγει ατιμώρητη ή με μικρά πρόστιμα ακόμα και σε θανατηφόρα εργατικά δυστυχήματα.Ενδεικτικό της απαράδεκτης κατάστασης είναι ότι στη χώρα μας οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν έχουν Γιατρούς Εργασίας.» Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην ατεκμηρίωτη κατάργηση των Βαρών και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων σε μια σειρά κλάδους και ειδικότητες έχει επιδεινώσει περισσότερο τους κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων.

Επιτακτική ανάγκη η οργάνωση της πάλης για την προστασία των εργαζομένων

    Ενώ σε ότι αφορά τα καθήκοντα των πρωτοβάθμιων σωματείων υπογράμμισε ότι «χρειάζεται να ανοίξει η συζήτηση σε κάθε Διοικητικό συμβούλιο, Γενική Συνέλευση σωματείου, στους χώρους δουλειάς με τους εργαζόμενους, για την οργάνωση της πάλης από τα κάτω, με το πλαίσιο αιτημάτων που έχει το ΕΚΝΛ για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία. Να αποκαλύψουμε την απάτη της κυβέρνησης, των άλλων αστικών κομμάτων, της εργοδοσίας και των ξεπουλημένων ηγεσιών της ΓΣΕΕ και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων, που υποστηρίζουν, ότι μπορεί δήθεν να συνδυαστεί η προστασία της Υγιεινής και Ασφάλειας των εργαζομένων, με την καπιταλιστική ανάπτυξη και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Τα παραδείγματα των εργοστασίων τροφίμων-ποτών, των ιδιωτικών κλινικών, του τουρισμού-επισιτισμού και άλλων κλάδων που βρίσκονται σε τροχιά ανάπτυξης, δείχνουν ότι οι κίνδυνοι αυξάνονται»

Κλείνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος του  Διοικητικού συμβουλίου  έβαλε το πλαίσιο πάλης και διεκδικήσεων του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας για τα ζητήματα της υγιεινής και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους:

  • Ουσιαστικό έλεγχο από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς με προσανατολισμό στην εργοδοτική ευθύνη για τη συνδυασμένη εφαρμογή της νομοθεσίας για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, τη δημόσια υγεία και ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος.
  • Δημιουργία κρατικού σώματος Τεχνικών Ασφαλείας (Τ.Α) και Ιατρών Εργασίας (Ι.Ε) ενταγμένου σε ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας και κατάργηση των ιδιωτικών Εξωτερικών Υπηρεσιών Προστασίας Πρόληψης (ΕΞΥΠΠ) και της ανάθεσης καθηκόντων Τεχνικών Ασφαλείας σε εργοδότες μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
  • Προστασία της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, μέσα από το κρατικό σώμα γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφάλειας.
  • Τακτικές ιατρικές εξετάσεις, συστηματική παρακολούθηση της υγείας των εργαζομένων, με ιδιαίτερη φροντίδα στις εγκύους και στις γυναίκες.
  • Εφαρμογή και επέκταση των ειδικών μέτρων προστασίας για τις εργαζόμενες έγκυες, λεχώνες και θηλάζουσες (απαλλαγή από νυχτερινή εργασία, μειωμένα ωράρια, εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου, άδειες, απαγόρευση απόλυσης κλπ.)
  • Απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας των γυναικών σε βιομηχανία-βιοτεχνία.
  • Αύξηση των ετήσιων ημερών αδείας για όλους τους εργαζόμενους.
  • Συγκρότηση των νομοθετικά κατοχυρωμένων Επιτροπών Υ&Α των Εργαζομένων στη βιομηχανία, στο Δημόσιο και ειδικά στις υπηρεσίες Υγείας και αναβάθμιση της δράσης τους.
  • Επαναφορά των ΒΑΕ για τα επαγγέλματα που αποχαρακτηρίστηκαν. Καμία εξαίρεση από τη λίστα των ΒΑΕ και ένταξη νέων επαγγελμάτων.
  • Κατοχύρωση της εργοδοτικής εισφοράς για την ασφαλιστική κάλυψη του εργαζόμενου από τον επαγγελματικό κίνδυνο.
  • Ουσιαστική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και της υλικοτεχνικής υποδομής του ΣΕΠΕ. Συνδυασμένη, με σαφή καθήκοντα, δράση των Επιθεωρήσεων Ασφαλείας και Υγείας με τις Επιθεωρήσεις Εργασιακών Σχέσεων για την αντιμετώπιση όλων των παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία και ασφάλεια (εξοντωτικά ωράρια, μαύρη εργασία, εργασία ανηλίκων, κ.α.).
  • Αναβάθμιση της εκπαιδευτικής και ερευνητικής δραστηριότητας στη σχετική θεματολογία (παραγωγή Ιατρών Εργασίας και Μηχανικών Ασφαλείας, κλαδικές έρευνες) μέσα από το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης και τα ΑΕΙ.
  • Πλήρη σύνταξη στα 55 έτη για τις γυναίκες και στα 60 για τους άνδρες και 5 χρόνια νωρίτερα σε όσους είναι στα ΒΑΕ. Αποκλειστικά δημόσια Κ.Α για όλους.
  • 7ωρο–5θήμερο–35ωρο για όλους τους εργαζόμενους, 6ωρο-5θήμερο-30ωρο σε ΒΑΕ.

 

Για να διαβάσετε ολόκληρη την ομιλία του Τ. Τσαπλέ ανοίξτε τον παρακάτω σύνδεσμο:

 Ομιλία Τ. Τσαπλέ στην ημερίδα Υ&Α εργασίας 1.12.2017

Στην συνέχεια παρουσιάστηκε από την Εύη Γεωργιάδου Μηχανικό Ασφάλειας, και Μέλος της Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) καθώς και από τον Χρήστο Παπάζογλου, Γιατρό Εργασίας και  Μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) αναλυτική εισήγηση  που περιλάμβανε: αναλυτικά στατιστικά στοιχεία και δεδομένα την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην χώρα μας άλλα και στις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης  τόσο σε ότι αφορά τα θανατηφόρα , όσο και στους μακροπρόθεσμους επαγγελματικούς όπως ο καρκίνος και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ακόμη παρουσίασαν  τις επιπτώσεις που έχουν στην υγειά των εργαζομένων οι αναδιαρθρώσεις που προώθησαν στα εργασιακά τα τελευταία χρόνια οι χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ευέλικτη και απασχόληση, τις ελαστικές μορφές εργασίας, το καθεστώς των  υπερωριών κ.α. Ειδικότερη παρουσίαση έκαναν στις αντεργατικές  ανατροπές που γίνανε στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα και τον τρόπο που επηρεάζουν την υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία.

Στην συνέχεια οι εισηγητές αναφέρθηκαν στο θεσμό των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων που εξασφάλιζε την συνταξιοδότηση κατά 5 χρόνια νωρίτερα των εργαζομένων που υπάγονται σ αυτήν την κατηγορία. Ο θεσμός των Βαρέων Ανθυγιεινών έχει μπει στο στόχαστρο του μεγάλου κεφαλαίου  από την δεκαετία του 1990 για να κορυφωθεί στις μέρες μας με τον αποχαρακτηρισμό πολλών επαγγελμάτων από αυτήν την κατηγορία.

Τέλος οι εισηγητές  παρουσίασαν το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για την υγιεινή και ασφάλεια και ειδικότερα σε ότι αφορά τον τεχνικό ασφάλειας και των γιατρό εργασίας που πρέπει να υπάρχει σε κάθε επιχείρηση.

Για να διαβάσετε αναλυτικά την παρουσίαση των εισηγητών ανοίξτε τον παρακάτω σύνδεσμο:

Εισήγηση παρουσίασή, Τεχνικού-Γιατρού εργασίας

 

Στο τέλος ακολούθησαν ερωτήσεις- παρεμβάσεις από τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων που πήραν μέρος στην ημερίδα, ερωτήσεις που αφορούσαν τις μακροχρόνιες παθήσεις που προκύπτουν από την έκθεση σε διαφόρους επαγγελματικούς κινδύνους όπως τα χημικά κ.α., ερωτήσεις που αφορούσαν τον ρόλο του γιατρού και τεχνικού ασφάλειας.

Μεγάλο μέρος της συζήτησης που απασχόλησε του συμμετέχοντες ήταν η σύσταση επιτροπών υγιεινής και ασφάλειας από τους εργαζόμενους για να παρεμβαίνουν στις μεγάλες επιχειρήσεις ώστε να λαμβάνονται και να τηρούνται τα κατάλληλα μέτρα από τους εργοδότες και κυβέρνηση