ΑΠΟ ΤΟ ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: “Για τα κέρδη τους θυσιάζουν τις ζωές μας”

Μοιράσου το άρθρο!

Δυστυχώς ο νέος χρόνος ξεκίνησε με κακό ποδαρικό. Είναι σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους, οι οποίες αντί να καλυτερεύουν γίνονται ολοένα και χειρότερες από χρόνο σε χρόνο.

Ένας 50χρονος εργαζόμενος, μέλος συνεργείου εργολάβου, έχασε τη ζωή του (12/1), την ώρα που εκτελούσε εργασίες για τον ΔΕΔΔΗΕ στα Καλύβια Πεζούλας. Ο συνάδελφος φέρεται να χτυπήθηκε από ρεύμα μέσης τάσης κατά τη διάρκεια εργασιών αποκατάστασης βλαβών στην ηλεκτροδότηση στην περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα. Μεταφέρθηκε από το ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Καρδίτσας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Ο κλάδος μας και συνολικά ο εργαζόμενος λαός θρηνεί ακόμα ένα θύμα της ταξικής εκμετάλλευσης. Το σωματείο μας,  διατρανώνειγια μια ακόμαφορά πως δεν φταίει η κακιά η ώρα. Τα περί «τυχαίου», τα περί «λάθος χειρισμού» ξέρουν περίτεχνα να τα χρησιμοποιούν οι εργοδότες και τα τσιράκια τους που θέλουν να αποσοβούνται οι πραγματικές ευθύνες και «πετάνε την μπάλα στην εξέδρα».

Στον κλάδο της ενέργειας, αλλά και παντού, η πολιτική όλων των αστικών κυβερνήσεων, σημερινών και προηγούμενων, φροντίζει να επιτίθεται σε ότι κεκτημένο υπάρχει για την εργατική τάξη και είχε κερδηθεί με τους αγώνες της.  Η προώθηση της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, περιείχε και  την ιδιωτικοποίηση, περνώντας σταδιακά κομμάτι-κομμάτι της παραγωγής και διανομής στα χέρια των ιδιωτών, ντόπιων και ξένων καπιταλιστών. Αυτό ισχύει και στον όμιλο της ΔΕΗ με τις θυγατρικές ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ.

Η εργολαβοποίηση έχει γίνει βασικός τρόπος αφαίμαξης του ιδρώτα μας. Τα Μέσα Ατομικής Προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων είναι άφαντα. Για τους εργοδότες είναι ακόμα ένα κόστος. Η εντατικοποίηση, οι απλήρωτες υπερωρίες, τα όσο πιο δυνατόν λιγότερα εργατικά χέρια σε κάθε πόστο είναι κέρδος για αυτούς.Έτσι αντιμετωπίζουν τις ζωές των εργαζομένων.

Ο συνάδελφος βρισκόταν στο σημείο, ώστε με την δική του δουλειά να επανέλθει το ρεύμα σε μια ολόκληρη περιοχή που, εν μέσω κακοκαιρίας, δεν θα μπορούσε να υπάρχει καν θέρμανση. Είναι νωπές ακόμα οι μνήμες από τον περσινό χειμώνα, όπου χιλιάδες νοικοκυριά δεν είχαν ρεύμα (κακοκαιρία που είχαν ονοματίσει «Μήδεια»). Οι εργαζόμενοι ήταν εκεί και τότε με μηδαμινά μέσα και σε άσχημες συνθήκες ώστε να κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να σωθούν ζωές. Γιατί πολύ απλά αυτά είναι τα χέρια που ξέρουν να δουλεύουν για το κοινωνικό καλό. Αυτοί είναι οι παραγωγοί όλου του πλούτου.

Στη θέση του νεκρού συναδέλφου θα μπορούσε να είναι ένας από εμάς. Αυτό ας μη το ξεχνάμε ποτέ.

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,

ας μη μετράμε τους νεκρούς της τάξης μας με σκυμμένο κεφάλι. Τα ταξικά μας συμφέροντα, το σταμάτημα την κλοπής του ιδρώτα μας, ο αγώνας για ζωή και δουλειά με δικαιώματα, μας θέλει ενωμένους, οργανωμένους στα Σωματεία μας.

Απαιτούμε:

  • Άμεσα μέτρα προστασίας για όλους τους εργαζόμενους.
  • Να καταργηθούν οι εργολαβίες.
  • Να πραγματοποιηθούν προσλήψεις προσωπικού από τον όμιλο της ΔΕΗ με εξαρτημένη σχέση αορίστου χρόνου και πλήρη ισότιμα δικαιώματα.

Το Δ.Σ.