ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΡΓΑΤΩΝ – ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – Ε.Ε – ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Μοιράσου το άρθρο!

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, εκφράζει την στήριξη και συμπαράταξη του, στις κινητοποιήσεις των μικρομεσαίων γεωργοκτηνοτρόφων στον κόμβο Πλατυκάμπου της Λάρισας, στην Καρδίτσα, στα Τρίκαλα και σε όλη χώρα που ξεκίνησαν με πρωτοβουλία της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων και οι οποίοι έχουν στο στόχαστρό τους την αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την καταστροφική για τους μικρομεσαίους γεωργοκτηνοτρόφους ΚΑΠ της Ε.Ε, με τις οποίες οδηγούνται σε φτωχοποίηση και στην ανεργία δεκάδες χιλιάδες ακόμα μικρομεσαίοι αγρότες.

Καταδικάζει την προσπάθεια της κυβέρνησης, εκπροσώπων της αστικής τάξης και αστικών ΜΜΕ, αλλά και δυνάμεων που δρουν υπονομευτικά μέσα στους αγρότες, να καλλιεργήσουν τον λεγόμενο «κοινωνικό αυτοματισμό» και να βγάλουν λάδι τις βάρβαρες πολιτικές που καταστρέφουν την πλειοψηφία του λαού.

Όπως χτυπιέται η εργατική τάξη από την καπιταλιστική κρίση και τα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που εφαρμόζει το 3ο μνημόνιο που ψήφισε μαζί με τη Ν.Δ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, με την ανεργία, την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, τις ανατροπές των ΣΣΕ και των εργασιακών δικαιωμάτων, τα αντιασφαλιστικά μέτρα που τσακίζουν τις συντάξεις, αυξάνουν τα όρια συνταξιοδότησης, τις ασφαλιστικές εισφορές, μειώνουν τις παροχές υγείας, την άγρια φοροληστεία, έτσι χτυπιούνται και οι μικρομεσαίοι γεωργοκτηνοτρόφοι, οι μικροί ΕΒΕ.

Οι μικρομεσαίοι γεωργοκτηνοτρόφοι, βιώνουν την μείωση του εισοδήματός τους, εξαιτίας των χαμηλών τιμών στα αγροτικά προϊόντα που διαμορφώνει η «ελεύθερη» καπιταλιστική αγορά, των περικοπών στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, τις ζημιές στην παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο που προκάλεσαν οι φυσικές καταστροφές οι αρρώστιες και τις οποίες ουσιαστικά δεν αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ.

Ταυτόχρονα, βλέπουν το κόστος παραγωγής να αυξάνει και να πουλάνε την παραγωγή τους μισοτιμής για να αυξάνουν τα κέρδη τους έμποροι, βιομήχανοι και εισαγωγείς τόσο σε βάρος των αγροτών-κτηνοτρόφων όσο και της λαϊκής κατανάλωσης, αφού οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι αγοράζουμε ακριβά τα προϊόντα.

Η νέα ΚΑΠ της Ε.Ε, περικόπτει επιδοτήσεις, επιβάλει νέους περιορισμούς στην καλλιέργεια, θα ξεκληρίσει με γρηγορότερους ρυθμούς μικρομεσαίους γεωργοκτηνοτρόφους, συγκεντρώνοντας γη και παραγωγή στα χέρια μεγαλοαγροτών, ενώ η κτηνοτροφία οδεύει στον αφανισμό εντείνοντας την διατροφική εξάρτηση του λαού μας. Αυτή η πολιτική έχει σοβαρές συνέπειες όχι μόνο για τους αγροτοκτηνοτρόφους, αλλά και στη ζωή των εργαζομένων, των μικρομεσαίων της πόλης, των συνταξιούχων, που αγοράζουν έτσι κι αλλιώς πανάκριβα τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα.

Αυτή είναι η ελεύθερη αγορά του μεγάλου κεφαλαίου, η κυριαρχία των μονοπωλίων για να μας ξεζουμίζουν και να αποκομίζουν όλο και περισσότερα κέρδη. Ληστεύουν την εργατική τάξη και τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, για να αυξάνουν τα κέρδη τους οι καπιταλιστές.

ο Αγώνας των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων είναι και αγώνας της εργατικής τάξης. Μπορούμε με τη συμμαχία και αγώνα , να βάλουμε φρένο στην ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης, Ε.Ε, μεγάλου κεφαλαίου, αλλά και να περάσουμε στην αντεπίθεση

Επομένως ο αγώνας των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων είναι και αγώνας της εργατικής τάξης, ενάντια στη βάρβαρη ταξική πολιτική με αντιμονοπωλιακούς-αντικαπιταλιστικούς στόχους πάλης και αιτήματα, με αλληλεγγύη. Η αιτία των προβλημάτων είναι κοινή και επομένως οι αγώνες μας πρέπει να έχουν την υποστήριξη του ενός με του άλλου.

Οι κοινοί αγώνες εργατών-αγροτών που δώσαμε τα προηγούμενα χρόνια, με τις απεργίες και τα συλλαλητήρια ενάντια στα αντιασφαλιστικό έκτρωμα, την στήριξη της μικρομεσαίας αγροτιάς, ενάντια στην ανεργία, τις συγκεντρώσεις στο μπλόκο της Νίκαιας και αλλού, αποτελούν αφετηρία για νέους αγώνες, για την ενίσχυση της συμμαχίας εργατών-μικρομεσαίων αγροτών-μικρών ΕΒΕ.

Μπορούμε με τη συμμαχία και τον αγώνα μας, να βάλουμε φρένο στην ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης, Ε.Ε, μεγάλου κεφαλαίου, αλλά και να περάσουμε στην αντεπίθεση να τους ανατρέψουμε, διεκδικώντας εμείς να κάνουμε κουμάντο σ’ αυτόν τον τόπο και να οργανώσουμε την οικονομία με στόχο την ικανοποίηση όλων των αναγκών της εργατικής τάξης, της φτωχής αγροτιάς και των μικρών ΕΒΕ και όχι τα κέρδη των καπιταλιστών.

Το ΕΚΝΛ καλεί τους εργαζόμενους και τα σωματεία, να στηρίξουν το αγροτικό μπλόκο του Πλατυκάμπου με την έκδοση ψηφισμάτων στήριξης του αγώνα και των αιτημάτων τους και ταυτόχρονα να ορθώσουμε το δικό μας μπλόκο, την κοινή απάντηση του λαού. Να δυναμώσουμε τις εστίες αντίστασης σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς.

Λάρισα 25/1/2018