Βιομήχανοι Θεσσαλίας: προτείνoυν αόριστη αύξηση μισθών, με σκοπό να απαλλαγούν από τις εισφορές για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων.

Συνέντευξη τύπου έδωσε η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, απαντώντας στην πρόταση των θεσσαλών Βιομηχάνων για δήθεν αυξήσεις στους μισθούς με την προϋπόθεση ότι θα απαλλαγούν από τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία

Μοιράσου το άρθρο!

      Συνέντευξη τύπου έδωσε η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018, απαντώντας στην πρόταση των Θεσσαλών Βιομηχάνων για δήθεν αυξήσεις στους κατώτερους μισθούς με την προϋπόθεση ότι θα απαλλαγούν από τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, μετακυλώντας έτσι τα βάρη πάλι στους εργαζόμενους.

      Αναλυτικότερα η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου ανέφερε τα παρακάτω :

Πρόσφατα η διοίκηση του τοπικού ΣΕΒ (σύνδεσμος Θεσσαλών βιομηχάνων), σε συνέντευξη της προσπάθησε να εμφανισθεί ως φιλεργατική, λέγοντας ότι προτείνει κάποια αόριστη αύξηση του κατώτερου μισθού, αλλά αμέσως το συνδύασε με την μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.
Στην ουσία, θέλουν να πετύχουν την μείωση των εργοδοτικών εισφορών και σε μια πορεία την απαλλαγή τους απ’ αυτές, από την ευθύνη να πληρώνουν για την Κοινωνική Ασφάλιση των εργαζομένων, όπως και την μείωση της φορολογίας τους, για να αυξήσουν τα κέρδη τους.
Και φυσικά να καταργήσουν τους κλαδικούς μισθούς και να οδηγήσουν την πλειοψηφία των εργαζομένων στον κατώτερο μισθό, που μπορεί να δώσουν και 1 ευρώ παραπάνω την ημέρα. Σιγά τα κουβαρνταλίκια!
    Αφού ενδιαφέρονται τόσο πολύ για τους εργαζόμενους:
Γιατί επέβαλαν τις μεγάλες μειώσεις τόσο στον κατώτερο μισθό από 751 σε 586 και 511 ευρώ, όσο και στους κλαδικούς μισθούς που σε πολλές περιπτώσεις τους μείωσαν έως και 50%;
Γιατί δεν εφαρμόζουν τις ΚΣΣΕ στις επιχειρήσεις τους, αλλά ούτε καν τον κατώτερο μισθό των 751 ευρώ που ήταν για τους ανειδίκευτους πριν την κατάργησή του;
 Γιατί βάζουν τους εργαζόμενους σε γνωστό κέντρο αποκατάστασης, να υπογράφουν δήλωση ότι δεν ανήκουν στο σωματείο της Ιδιωτικής Υγείας, για να μην πληρώνονται με την ΚΣΣΕ (Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας) ή επέβαλαν το καθεστώς της εργασίας με μπλοκάκι,
Γιατί γνωστή γαλακτοβιομηχανία που εμφανίζεται ότι μοιράζει μπόνους, μείωσε πριν μια πενταετία μέχρι και 54% τους μισθούς των εργαζόμενων, με Ενωση Προσώπων που έστησε με τα στελέχη της και υπέγραψε την μείωση των μισθών;
Γιατί δεν λένε κουβέντα για μια σειρά επιχειρήσεις που εξακολουθούν να μειώνουν τους μισθούς, όπως στο χώρο του τύπου, γιατί δεν λένε κουβέντα ότι χιλιάδες εργαζόμενοι στην περιοχή μας, παραμένουν απλήρωτοι επι μήνες για χρόνια τώρα, πολλοί που οι επιχειρήσεις πτώχευσαν δεν τα πήραν ποτέ.
Γιατί δεν λένε κουβέντα για πολλούς εργοδότες που δεν πληρώνουν δώρα γιορτών, υπερωρίες, αργίες, με την απειλή της απόλυσης, τώρα άρχισαν να παρακρατούν και μέρος των μισθών, σε πολλές επιχειρήσεις προσλαμβάνουν εργαζόμενους με 4ωρη ημερήσια απασχόληση, ενώ τους επιβάλλεται να εργάζονται 8 και παραπάνω ώρες, χωρίς να πληρώνονται για τις επιπλέον ώρες ή σε κάποιες να τους τα δίνουν μαύρα, χωρίς να τους ασφαλίζουν, σε άλλες να εργάζονται 6 ημέρες την εβδομάδα, αλλά να ασφαλίζονται για 1-2 ημέρες; Εδώ έφτασαν κάποιοι τα πρόστιμα που τους επιβάλει η επιθεώρηση εργασίας να τα φορτώνουν στους εργαζόμενους.
Αυτή η αθλιότητα που βιώνουν χρόνια τώρα οι εργαζόμενοι, ήταν και είναι απαιτήσεις της μεγαλοεργοδοσίας και των συλλογικών της οργάνων σε πανελλαδικό και τοπικό επίπεδο, που τις ψήφισαν και ψηφίζουν οι κυβερνήσεις τους, όπως και πρόσφατα με την ψήφιση του αντιλαϊκού Πολυνομοσχεδίου και το χτύπημα στο δικαίωμα της απεργίας, το οποίο δήλωνε υποκριτικά ο πρόεδρος του τοπικού ΣΕΒ ότι σέβεται, όπως και το δικαίωμα στην εργασία.
Ούτε το δικαίωμα στην απεργία σέβονται, άλλωστε ξέρουμε τι συμβαίνει συνήθως στις επιχειρήσεις τους, αν τολμήσει κάποιος να απεργήσει, ούτε φυσικά το δικαίωμα στην εργασία, άλλωστε το 1 εκ. άνεργοι δεν έπεσαν από τον ουρανό, αλλά απολύθηκε απ’ αυτούς που μας λένε ότι δημιουργούν θέσεις εργασίας ή δεν μπορούν αυτοί και το εκμεταλλευτικό τους σύστημα να το εξασφαλίσει σε όλους.
Η πλειονότητα των προσλήψεων γίνεται με τα διαφορά επιδοτούμενα προγραμμάτων από λεφτά των εργαζομένων που τους δίνει ο ΟΑΕΔ, εξασφαλίζοντας ζεστό χρήμα στην τσέπη, τζάμπα εργατικό δυναμικό και ανακύκλωση ουσιαστικά της ανεργίας.
Οι εργαζόμενοι, δεν πρέπει να συνεχίζουν να ανέχονται την άγρια εκμετάλλευση από τους εργοδότες και τις κυβερνήσεις.
Να οργανωθούν στα σωματεία τους, να παλέψουν για:
Επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ και του μεροκάματου στα 33,57 ευρώ για όσους αμείβονται μ’ αυτό. Υπογραφή άμεσα της ΕΓΣΣΕ
• Κατάργηση των ατομικών συμβάσεων και των ενώσεων προσώπων και όλων των αντεργατικών νόμων.
• Επαναφορά των κλαδικών ΣΣΕ και των κλαδικών μισθών στα επίπεδα που ήταν πριν λήξουν, να είναι υποχρεωτικές για όλους. Υπογραφή νέων ΚΣΣΕ με αυξήσεις σε μισθούς, στις συντάξεις και κοινωνικές παροχές, για την κάλυψη των απωλειών, των βασικών αναγκών μας.
• Για να μην υπάρχει κανείς απλήρωτος και ανασφάλιστος.
• Να μείνουν στα χαρτιά ο απεργοκτόνος νόμος και τα αντεργατικά μέτρα που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση. Να υπερασπιστούμε το μοναδικό όπλο μας, το δικαίωμα στην απεργία, την συνδικαλιστική οργάνωση, την συλλογική πάλη και δράση. Να πάψουν να ανέχονται την εργοδοτική και κυβερνητική τρομοκρατία!
• Να μην πέσει κανένα σπίτι εργατικής –λαϊκής οικογένειας στα χέρια τραπεζίτη.
• Να σταματήσει η φοροληστεία, να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και κάθε είδους χαράτσια. Ατομικό αφορολόγητο ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ.
• Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους με 7ωρο, 5θημερο, 35ωρο.
• Να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων. Να πληρώνουν για την Κοινωνική ασφάλιση οι εργοδότες και η κυβέρνηση.