Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ, πάνω από 23.000 οι άνεργοι στον Ν. Λάρισας

Παράσταση διαμαρτυρίας έκανε την Τετάρτη 29 Νοέμβρη Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας διεκδικώντας προστασία των ανέργων και το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή εργασία για όλους με δικαιώματα.

Μοιράσου το άρθρο!

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ

Εργατικής Πρωτομαγιάς 6 – τηλέφωνο 2410 250708, FAX 2410 257758
email: ergkelar@otenet.gr

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας του ΟΑΕΔ πραγματοποίησε την Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2017, το Δ.Σ του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας,  όπου επέδωσε υπόμνημα που απευθύνεται : στην διοικήτρια του ΟΑΕΔ κ. Μ. Καραμεσίνη, στα μέλη του Δ.Σ του ΟΑΕΔ και την Υπουργό Εργασίας κ. Ε. Αχτσιόγλου, με τα αιτήματα του ΕΚΝΛ για την προστασία των ανέργων και για το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή εργασία για όλους με δικαιώματα. Στην παράσταση συμμετείχαν εκτός από τα μέλη του Διοικητικού συμβουλίου, Δ.Σ σωματείων καθώς και  άνεργοι.                                    

Η παράσταση διαμαρτυρίας του ΕΚΝΛ, έγινε, γιατί σε αντίθεση με όσα ακούμε από την κυβέρνηση, ότι μειώνεται η ανεργία και ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη θα αλλάξει τη ζωή μας προς το καλύτερο, στο Νομό Λάρισας, πάνω από 23.000 είναι οι άνεργοι που είναι καταγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ. Επίσης πολλές χιλιάδες ακόμα είναι αυτοί που πραγματοποιούν ελάχιστα ημερομίσθια σε ετήσια βάση ή εργάζονται με μερική ή εκ’ περιτροπής απασχόληση.

Πάνω από 6.000 υπολογίζουμε τους συναδέλφους μας στο Ν. Λάρισας, που παραμένουν απλήρωτοι για πολλούς μήνες, ενώ εργάζονται και πολλοί απ’ αυτούς στο τέλος μένουν άνεργοι, χωρίς να πληρωθούν ποτέ τα δεδουλευμένα τους και τις αποζημιώσεις απόλυσης, γιατί οι επιχειρήσεις δήλωσαν πτώχευση.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, αρνούνται να πάρουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων, με χαρακτηριστικότερο την μη καταβολή του ισχνού επιδόματος ανεργίας των 361 ευρώ, στο 90% περίπου των ανέργων, με αποτέλεσμα να μην μπορούν πολλοί απ’ αυτούς να επιβιώσουν ή να κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους ή να τους κάνουν έξωση.

Αντίθετα και η σημερινή κυβέρνηση, παίρνει μέτρα υπέρ των μεγαλοεπιχειρηματιών, με προγράμματα ΕΣΠΑ, επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές, προγράμματα δήθεν καταπολέμησης της ανεργίας, που αποδεδειγμένα πλέον απλά την ανακυκλώνουν, εξασφαλίζοντας σε μια μερίδα επιχειρηματιών εκατομμύρια ευρώ ζεστό χρήμα και τζάμπα ουσιαστικά εργαζόμενους, μετατρέποντας ακόμα και το ισχνό επίδομα ανεργίας σε επιδότηση της εργοδοσίας.

Απέναντι σ’ αυτή την δραματική κατάσταση των ανέργων και των οικογενειών τους, το Δ.Σ του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας, διεκδικεί τα παρακάτω αιτήματα για την στήριξη των ανέργων και για τον περιορισμό της ανεργίας, όσο μπορεί αυτό να γίνει στο πλαίσιο του εκμεταλλευτικού συστήματος που ζούμε, χωρίς όμως να δίνονται τα χρήματα των εργαζομένων στις επιχειρήσεις.

  • Έκτακτο βοήθημα 1.000 ευρώ σε όλους τους ανέργους για τις γιορτές Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς.
  • Επίδομα 600 ευρώ το μήνα, σε όλους τους ανέργους, όσο είναι άνεργοι, χωρίς άλλες προϋποθέσεις, με δεδομένο ότι διεκδικούμε να επανέλεθει άμεσα με νόμο στα 751 ευρώ ο κατώτερος μισθός. Να το δικαιούνται και οι μικροί ΕΒΕ που έκλεισαν και οι απόφοιτοι ΑΕΙ-ΤΕΙ, Λυκείου που δεν βρίσκουν δουλειά.
  • Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από το κράτος, για όλους τους ανέργους και τις οικογένειες, όσο διαρκεί η ανεργία.
  • Κανένας πλειστηριασμός σε σπίτι εργατικής-λαϊκής οικογένειας. Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για τους ανέργους.
  • Μείωση 50% των τιμολογίων ΔΕΗ, ΔΕΥΑ, ΟΤΕ, Φυσικό Αέριο και απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος, αερίου και σταθερού τηλεφώνου.
  • Χορήγηση από το κράτος δωρεάν κάρτας απεριορίστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες για τους άνεργους.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των διοδίων, του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, κατάργηση των δημοτικών τελών στους άνεργους και μείωση τους στους εργαζόμενους.
  • Επιδότηση ενοικίου για τους άνεργους στο 100% της αξίας του από το κράτος.
  • Κρατική αγορά συγκέντρωσης και διάθεσης τροφίμων σε ανέργους.
  • Δωρεάν χορήγηση μίνι γεύματος σε όλα τα παιδιά των δημόσιων σχολείων. Δωρεάν παροχή των σχολικών ειδών στα παιδιά ανέργων. Να παίρνονται δωρεάν όλα τα παιδιά των ανέργων στους Παιδικούς Σταθμούς.
  • Όχι στις απολύσεις και στις ελαστικές μορφές εργασίας.
  • Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους, με ΣΣΕ, αυξήσεις στους μισθούς και σύγχρονα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Κανείς να μην αμείβεται κάτω από 751 ευρώ. Νομοθετική κατοχύρωση τώρα της 7ωρης-5θήμερης-35ωρης εργασίας, χωρίς μείωση, αλλά με αύξηση μισθών.
  • Άμεσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου και πλήρους απασχόλησης προσωπικού στη Δημόσια Υγεία-Πρόνοια, ασφαλιστικά ταμεία, στη δημόσια εκπαίδευση, στους ΟΤΑ και σε υπηρεσίες για κοινωνικές ανάγκες.
  • Επανασύσταση του ΟΕΚ. Άμεση δημοπράτηση και ανέγερση εργατικών κατοικιών στο Νομό Λάρισας και σε όλη τη χώρα. Άμεση κατασκευή νέου δημόσιου κέντρου αποκατάστασης στη Θεσσαλία, δημοσίων Κέντρων Υγείας, δημόσιων σχολείων και παιδικών σταθμών όπου χρειάζονται με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση. Κατασκευή σπουδαστικών-φοιτητικών εστιών στη Λάρισα για την κάλυψη των μεγάλων αναγκών.
  • Δημόσια έργα αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας, ύδρευσης, άρδευσης, αποχέτευσης, βιολογικών καθαρισμών, σύγχρονων αθλητικών έργων σε όσους δήμους δεν έχουν ή δεν καλύπτουν τις ανάγκες, ολοκλήρωση οδικών & σιδηροδρομικών έργων. Να ολοκληρωθούν τα έργα εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου.
  • Να επαναλειτουργήσουν τα εργοστάσια Ζάχαρης και Οινοπνεύματος στη Λάρισα με ευθύνη του κράτους.

Για να διαβάσετε το υπόμνημα που κατατέθηκε από την διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, ανοίξτε τον παρακάτω σύνδεσμο Υπόμνημα Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας για την ανεργία 29.11.2017