Συλλαλητήριο 15 Γενάρη την ώρα που ψηφιζόταν το νέο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο

Μετά την απεργία στις 12 Γενάρη που πέτυχε, κόντρα στην λυσσασμένη προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εργοδοσίας και των συνδικαλιστών (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ), οι εργαζόμενοι της Λάρισας συνέχισαν με την συμμετοχή τους στην πανεργατική συγκέντρωση τη Δευτέρα 15 Γενάρη, 6 μ.μ, στην Κ. Πλατεία.

Μοιράσου το άρθρο!

    Νέα συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 15 Γενάρη στην κεντρική πλατεία από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και τα πρωτοβάθμια σωματεία, την ώρα που ψηφιζόταν στην Βουλή το νέο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να κλείσει η 3η αξιολόγηση. Με την ίδια μαχητικότητα και δυναμισμό, μετά και από την ισχυρή απάντηση που έδωσε η απεργία την παρασκευή 12 Γενάρη την απεργία, που πέτυχε κόντρα στην λυσσασμένη προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εργοδοσίας και των συνδικαλιστών (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ). Οι συγκεντρωμένοι με συνθήματα και πανό καθώς και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Λάρισας διαδήλωσαν ενάντια στην επιχείρηση της κυβέρνησης να βάλει φραγμό στο απεργιακό δικαίωμα,  στους πλειστηριασμούς λαϊκών σπιτιών και στις νέες μειώσεις σε συντάξεις και επιδόματα.

      Την κεντρική ομιλία στο συλλαλητήριο έκανε η συναδέλφισσα Αγγελική Δασκαλάκη αναπληρώτρια γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Η οποία τόνισε τα παρακάτω:
Είμαστε πάλι εδώ σήμερα, 2 μέρες μετά την πανελλαδική πανεργατική απεργία της 12ης του Γενάρη τόνισε η Αγγελική Δασκαλάκη στην ομιλία της

«Είμαστε πάλι εδώ σήμερα, 2 μέρες μετά την πανελλαδική πανεργατική απεργία της 12ης του Γενάρη, όπου εκατοντάδες απεργοί και στην πόλη της Λάρισας αψήφησαν τις πιέσεις και την οξυμένη εργοδοτική τρομοκρατία, που υπάρχει στους χώρους δουλειάς, προσπέρασαν τη ξεδιάντροπη απεργοσπασία των εργοδοτικών και κυβερνητικών συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και του ΜΕΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ) και συμμετείχαν στην 24ωρη απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση, που διοργάνωσε το ΕΚΝΛ ενάντια στο κυβερνητικό πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή.

Μία απεργία, που οργανώθηκε από τα ταξικά συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, μιας και απέναντι σε αυτήν την προσπάθεια, εκτός από την κυβέρνηση που προσπαθεί να μας πείσει με κάθε τρόπο ότι τα μνημόνια τέλειωσαν η ανάπτυξη έρχεται, στέκονται επάξια και οι άνθρωποι τους, στο συνδικαλιστικό κίνημα, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, μια σειρά Κλαδικές Ομοσπονδίες (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, Τραπεζών, ΔΕΥΑ, Μετάλλου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Μεταφορών) και μεγάλα Ε.Κ (Αθήνας, Θεσσαλονίκης), οι οποίοι όχι μόνο αρνήθηκαν να αποφασίσουν συμμετοχή στην απεργία, αλλά την πολέμησαν με λύσσα για να μην γίνει.

Την οργάνωσή μας και την απεργία, Δεν τα παραδίδουμε στην εργοδοσία

Η λύσσα τους αυτή δικαιολογείται βέβαια, μιας και η απεργία της περασμένης Παρασκευής, όπως και όλες οι κινητοποιήσεις που προηγήθηκαν, αποτέλεσαν αφορμή να ξεσκεπαστεί ο βρώμικος ρόλος τους στο κίνημα, αλλά και να αποδειχτεί στην πράξη για ακόμη μια φορά η κοινή κατεύθυνση ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, πάνω σε μέτρα που τσακίζουν την εργατική οικογένεια, βάζουν εμπόδια στην οργάνωση και τους λαϊκούς αγώνες.»

      Σε ότι αφορά τα νέα μέτρα που φέρνει το πολυνομοσχέδιο η Α. Δασκαλάκη ανέφερε ότι :

«Μέτρα αντεργατικά, όπως οι πλειστηριασμοί, το πετσόκομμα των επιδομάτων ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας, των τρίτεκνων και πολυτέκνων, οι ιδιωτικοποιήσεις και παράλληλα, μέτρα προαπαιτούμενα για την καπιταλιστική ανάπτυξη και τις ανάγκες του κεφαλαίου.

Μόνο που οι ανάγκες του κεφαλαίου και η ικανοποίηση των δικών μας αναγκών δε συμβαδίζουν. Συγκρούονται. Γι΄ αυτό η ανάπτυξή τους απαιτεί σιγή νεκροταφείου, γι’ αυτό μαζί με τα αντεργατικά – αντιλαϊκά μέτρα, πακετάρουν και το χτύπημα της οργάνωσης των εργαζομένων, το δικαίωμα στην απεργία, το πιο ιερό δικαίωμα της εργατικής τάξης. Δικαίωμα που δεν τόλμησαν να αγγίξουν, παρά το μίσος τους απέναντι στους ταξικούς εργατικούς αγώνες, ούτε οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ

Για τα καθήκοντα των ταξικών σωματείων, της εργατικής τάξης και του Λαού μας, η αναπληρώτρια γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Νομού Λάρισας επισήμανε:

«Έχουμε καθήκον να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην απεργία και να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις να δυναμώσει η ταξική πάλη, να σαρώσει τα εμπόδια που βάζει ο αντίπαλος στο δρόμο του αγώνα. Ενός  αγώνα που στο επίκεντρο έχει τις ανάγκες μας, για μια ζωή που έχει ως βάση τις δυνατότητες της εποχής μας, του πλούτου που εμείς παράγουμε.

Όλοι εμείς που βιώνουμε στο πετσί μας την καπιταλιστική εκμετάλλευση, τις βαριές συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής και της επίθεσης του κεφαλαίου, την εργοδοτική τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, την κρατική καταστολή, στις 12 του Γενάρη, στείλαμε ξεκάθαρο μήνυμα:

Την οργάνωσή μας και την απεργία, δεν τα παραδίδουμε στην εργοδοσία!

Καλούμε, ακόμα και τώρα που το πολυνομοσχέδιο ψηφίζεται στη Βουλή, κανείς εργαζόμενος να μη νομιμοποιήσει στη συνείδησή του και στην πράξη, τους νόμους που τσακίζουν τη ζωή του. Το γνωρίζουν, ότι δεν ξεμπερδεύουν με το ταξικό κίνημα. Ξέρουν καλά ότι όσο υπάρχει το ΠΑΜΕ, όσο υπάρχουν ταξικά σωματεία, δε θα σταματήσουμε στιγμή να τους καταγγέλλουμε και να ξεσκεπάζουμε τον ρόλο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που ανέλαβε αποστολή για λογαριασμό του κεφαλαίου να φέρει (κι αυτή τη φορά) σε πέρας, μια από τις πιο βρώμικες δουλειές: Να ξεκινήσει το ξήλωμα του απεργιακού δικαιώματος, για να μπλοκαριστεί η ανάπτυξη των διεκδικητικών αγώνων, με στόχο να προχωρήσει απρόσκοπτα η επιθετικότητα και η ένταση της εκμετάλλευσης του κεφαλαίου σε συνθήκες καπιταλιστικής ανάπτυξης.»

Ενώ σε ότι αφορά την προκλητική και θρασύτατη ανακοίνωση του τοπικού ΣΥΡΊΖΑ που προσπαθεί να μας πείσει ότι η παρέμβαση στο απεργιακό δικαίωμα από την κυβέρνηση είναι προς όφελος των εργαζομένων ανέφερε:

       «Δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστη την σημερινή ανακοίνωση της Οργάνωσης Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ξεδιπλώνει όλα αυτά τα χιλιοειπωμένα επιχειρήματα, σε μία ύστατη και απεγνωσμένη προσπάθεια να πείσει, ότι με την διάταξη που προωθεί το Υπουργείο Εργασίας δεν  αλλοιώνεται ούτε καταργείται κανένα εργασιακό κεκτημένο και δικαίωμα, αντίθετα ενισχύει τις προϋποθέσεις για την επιτυχία του αγώνα.

Δεν διστάζουν δε να μας θυμίσουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθέτησε την εργατική πρωτομαγιά ως επίσημη αργία. Μόνο που η αιματοβαμμένη εργατική πρωτομαγιά, δεν έχει ανάγκη από θεσμούς και νόμους, γιατί η κόκκινη εργατική πρωτομαγιά δεν είναι αργία, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθετεί, είναι απεργία, αυτό ακριβώς που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ καταργεί σήμερα.

Υποτιμούν τη νοημοσύνη μας με το να επικαλούνται ότι προτεραιότητά τους είναι οι προστασία των εργαζομένων. Ποιον κοροϊδεύουν και σε ποιο κόσμο ζουν; Καταρχήν για ποια προστασία των εργαζομένων μας μιλούν; Αυτή που ο εργοδότης απολύει τους εργαζόμενους που δεν του επιστρέφουν το δώρο Χριστουγέννων ή για αυτήν που συνδικαλιστές, ακόμα και οι πρόεδροι των σωματείων, που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους από την εργοδοσία, βλέπε κοτόπουλα ΆΡΤΑ, απολύονται;

Αναφέρουν το παράδειγμα της προστασίας των εργαζομένων, όπου σε περιπτώσεις πτώχευσης των επιχειρήσεων υποκαθιστούν την τάξη και δίνουν προτεραιότητα στην πληρωμή των εργαζομένων, έναντι των τραπεζών, του Δημοσίου κτλ. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Αυτά να τα πείτε στους 500 απολυμένους της τοπικής αλυσίδας ΣΜ ΛΑΡΙΣΑ, που πτώχευσε το 2015 και καλούνται ακόμα και σήμερα καθημερινά στα δικαστήρια να αποδείξουν ότι η επιχείρηση τους απέλυσε χρωστώντας τους 15 μήνες δεδουλευμένα, χωρίς αποζημίωση κι ακόμα δεν έχει καταληχθεί αν θα έχουν προτεραιότητα στην πληρωμή τους έναντι των υπολοίπων πιστωτών.

Τέλος, δε διστάζει στην ανακοίνωσή της η Οργάνωση Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, να καταγγείλει φυσικά το ΠΑΜΕ για αντιδημοκρατικές και αυταρχικές μεθόδους, όπως η έφοδος στο Υπουργείο Εργασίας. Αντί να απολογηθούν στην εργατική τάξη, αυτοί που αρπάζουν τα σπίτια και τις περιουσίες  των οικογενειών μας μέσα από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τα παραδίδουν στους τραπεζίτες, έχουν το θράσος να επικαλούνται τη δημοκρατία.

Τρέμουν το οργανωμένο εργατικό -ταξικό κίνημα για αυτό και επιτίθεται λυσσαλέα στο ΠΑΜΕ ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ, για την πρόσφατη δυναμική διαμαρτυρία των ταξικών σωματείων στο γραφείο της Αχτσιόγλου

Αντί να απολογηθούν στην εργατική τάξη για την εργασιακή ζούγκλα που έχει επιβάλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, μαζί με όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ, καταγγέλλει το ΠΑΜΕ, που πήγε να διαμαρτυρηθεί για το αυτονόητο, να έχει ο εργάτης το δικαίωμα να απεργήσει, να αντισταθεί και να διαμαρτυρηθεί στις μεθοδεύσεις τις εργοδοσίας. Σας φοβίζει όμως και αυτό τρέμετε, όταν οι μορφές διαμαρτυρίας στα αντεργατικά υπουργεία σας, δείχνουν ότι το εργατικό κίνημα σηκώνει κεφάλι.»

Κλείνοντας την ομιλία στο συλλαλητήριο του Εργατικού Κέντρο η συναδέλφισσα Α. Δασκαλάκη έστειλε μήνυμα κλιμάκωσης και συνέχειας του αγώνα λέγοντας χαρακτηριστικά :

«Το ΕΚΝΛ, τα άλλα Ε.Κ, οι Ομοσπονδίες, τα συνδικάτα που συσπειρώνονται με το ΠΑΜΕ, θα πρωτοστατήσουμε για να κλιμακωθεί ο αγώνας της εργατικής τάξης, με νέες απεργίες, συλλαλητήρια, σε συμμαχία με τους μικρομεσαίους αγρότες και ΕΒΕ.

Πρέπει να ξεπεράσουμε την τρομοκρατία, κάθε είδους παγίδες που θα στήνουν κυβέρνηση, αστικά κόμματα, Ε.Ε, μεγάλο κεφάλαιο, εργοδοτικοί και κυβερνητικοί συνδικαλιστές για να εκτονώσουν τις αγωνιστικές διαθέσεις, τα αιτήματα που στρέφονται ενάντια στον πυρήνα της πολιτικής και του συστήματός τους.

Με όλες τις δυνάμεις μας δίνουμε πλέον τη μάχη, ώστε με τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων και του λαού σε αυτές, να μετρηθούν συνολικότερα θετικά βήματα για το εργατικό – λαϊκό κίνημα, στην προσπάθεια να μπουν νέες δυνάμεις στη μάχη, να σημειωθούν νέα βήματα στην αλλαγή των συσχετισμών, στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος.»

Για να δείτε το βίντεο με το απόσπασμα της ομιλίας ανοίξετε των παρακάτω σύνδεσμο στο κανάλι μας στο youtube :     http://Ομιλία Α. Δασκαλάκη στο συλλαλητήριο του Εργατικού Κέντρου Νομού Λάρισας
Για να διαβάσετε ολόκληρη την ομιλία της αναπληρώτριας γραμματέας του Εργατικού κέντρου Νομού Λάρισας ανοίξτε τον παρακάτω σύνδεσμο :

ΟΜΙΛΙΑ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ 15 ΓΕΝΑΡΗ 2018